SUOMI Tänään sunnuntaina 9.4. vietetään suomen kirjakielen ja suomenkielisen kirjallisuuden isän Mikael Agricolan (1510–1557) muistopäivää, joka oli pernajalaissyntyisen suomentajan ja rehtorin. Turun piispana ja uskonpuhdistajana hän loi raamatunsuomennoksellaan suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat.

Lähes 50 vuotta Mikael Agricolan kuoleman jälkeen syntyi Johannes Terserus (1605–1678), josta tuli myös Turun piispa suomen kirjakielen isän tavoin.

Terserus vaikutti suomalaisen harrastusluonteisen sukututkimuksen syntymiseen. Hän oli harrastuksen uranuurtaja ja joukkoistetun sukututkimuksen edelläkävijä. Turun piispana ollessaan hän pani alulle yli 300 vuotta kestäneen tutkimusprojektin, jonka tuloksia julkaistiin vuonna 1850 teoksessa "Genealogia Sursilliana" ja vuonna 1971 teoksessa "Sursillin suku". Sursillin suku on vanha pohjalaissuku.

Kansalliseksi Sukututkimuksen päiväksi valittu päivämäärä on Turun piispa Johannes Terseruksen (1605–1678) kuolinpäivä. Terserus on suomalaisen harrastusluonteisen sukututkimuksen uranuurtajana ja joukkoistetun sukututkimuksen edelläkävijänä.

Neljä sukuharrastusjärjestöä julistivat yhteisen päivän

Neljä valtakunnallisesti toimivaa sukuharrastusjärjestöä julistivat 11.12.2021 Suomeen kansallisen Sukututkimuksen päivän, jota vietetään piispa Johannea Terseruksen kuolinpäivänä 11.4. Ensimmäisen kerran sukututkimuksen päivää vietettiin maanantaina 11.4.2022.

– Päivää voidaan viettää paitsi 11. huhtikuuta, myös muuna päivänä samalla viikolla. Sitä voivat parhaaksi katsomallaan tavalla viettää kaikki sukututkimusharrastuksen parissa toimivat yhteisöt (esimerkiksi paikalliset sukututkimusyhdistykset, sukuseurat ja verkossa kokoontuvat ryhmät) samoin kuin yksityiset sukupiirit, Suomen Sukututkimusseurasta kerrotaan.

Suomen Sukututkimusseuran lisäksi sukututkimuspäivän julistajia olivat Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys, Sukuseurojen Keskusliitto ja Karjalaisten Sukuyhteisöjen Liitto.

Sukututkimuksen päivän ensisijaisena tarkoituksena on tehdä eri tavoin sukututkimusta ja yhteisöjen omaa toimintaa tunnetuksi suurelle yleisölle.

Pornaislainen Kari-Matti Sahala kaipaa Mänttärin suvulle yhteistä historiatietopankkia, joka olisi toteutettu muun muassa ryhmävideohaastatteluin.
Mänttärin suvun sukututkimusverkoston yhteyshenkilönä toimiva pornaislainen Kari-Matti Sahala kaipaa Mänttärin suvulle yhteistä historiatietopankkia. (Kuva: Kari-Matti Sahalan kuva-arkisto)

Suku- ja historiatutkijoiden verkkotapaamiset alkavat

Mänttärin Sukuyhdistys aloittaa säännölliset ja avoimet verkkotapaamiset kansallisena sukututkimuspäivänä tiistaina 11.4. kello 18 alkaen.

Tapaamisessa on mahdollisuus kysyä suvusta sekä keskustella asiantuntijoiden kanssa suku- ja historiantutkimuksesta. Tapaamiseen osallistuvat muun muassa Mänttärin suvun sukututkimusverkoston yhteyshenkilönä toimiva Kari-Matti Sahala ja valtuuskunnan puheenjohtaja Olli Sipilä.

Tapaaminen järjestetään Google Meet -etäyhteyssovelluksen avulla. Linkit etätapaamiseen löytyvät tästä: kello 18–19 ja kello 19–20.

>> Ohjelmaa ympäri Suomen Sukututkimuksen päivänä 2023

FAKTA
Sukututkimuksen päivän julistus

"Me neljä sukuharrastuksen parissa valtakunnallisesti toimivaa yhdistystä, Suomen Sukututkimusseura, Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys, Sukuseurojen Keskusliitto ja Karjalaisten Sukuyhteisöjen Liitto julistamme Suomeen kansallisen Sukututkimuksen päivän, jota vietetään vuosittain 11.4.

Kutsumme kaikki suomalaiset paikalliset sukututkimusyhdistykset ja sukututkimuspiirit sekä sukuseurat ottamaan kansallisen Sukututkimuksen päivän omakseen ja viettämään sitä vuosittain parhaaksi katsomallaan tavalla.

Toiveemme on, että Sukututkimuksen päivänä tai samalla viikolla kaikki sukuharrastuskentän toimijat tavalla tai toisella esittelisivät omaa toimintaansa tai tiedottaisivat siitä paikallisille ja alueellisille tiedotusvälineille.

Sukututkimuksen päivää voi viettää myös lähisuvun keskuudessa tai pienemmässäkin perhepiirissä, jolloin kunnioitetaan menneitä sukupolvia muistelemalla heidän elämäänsä tai tarkastelemalla sukukirjoja tai muita sukuselvityksiä.

Sukututkimuksen päivälle ei luoda yhteisiä kiinteitä rakenteita, mutta valtakunnalliset yhdistykset voivat järjestää yhteistyössä esimerkiksi tilaisuuksia, joissa tehdään suomalaista sukututkimusta tunnetuksi suurelle yleisölle.

>> Sukututkimuksen päivän julkistustilaisuus on katseltavissa Suomen Sukututkimusseuran YouTube-kanavalla.