VANTAA, HIEKKAHARJU Mänttärin Sukuyhdistyksen julkaisema ja kustantama kotiseutulehti Niinipuu on palkittu tämän vuoden parhaana sukuseuran julkaisemana lehtenä. Ykkössija on lehden liki 30-vuotisessa historiassa sen neljäs; aiemmat ykköspalkinnot ovat tulleet vuonna 1998, 2003 ja 2018.

Sukuseurojen Keskusliiton Sukuviesti-lehden järjestämän kilpailun palkinnot jaettiin Kuulutko sukuuni -sukutapahtuman avauspäivänä lauantaina Vantaan ammattiopiston Varian Hiekkaharjun toimipisteessä.

– Pahoittelut teille, joita ei tänään palkittu. Se ei kerro siitä, että olisitte huonompia, vaan siitä, että sukuharrastajat osaavat mahdottoman hyvin myös lehden teon, Sukuseurojen Keskusliiton pääsihteeri Eine Kuismin totesi palkitsemistilaisuuden avaussanoissaan.

Virolahden Tulkit ry:n edustajat vastaanottivat kunniamaininta-palkinnon Sukuseurojen Keskusliiton pääsihteeri Eine Kuisminilta ja hallituksen varapuheenjohtaja Kaisa Leena Välipirtiltä (oik.).

"Kaikki lehdet varsin ammattitaitoisesti toteutettuja"

Lehtikilpailuun osallistuneet lehdet arvioi raati, jonka puheenjohtajana toimi Sukuseurojen Keskusliiton kunniapuheenjohtaja Juha-Veikko Kurki. Hän sai arvioitavakseen 14 sukuseuralehteä ja 3 sukututkimusyhdistysten lehteä.

– Lehdet olivat useamman kerran ja vain kerran vuodessa ilmestyviä, mikä vaikeuttaa arvion tekemistä. Myös lehtien koko vaihteli, mikä ei ainakaan helpottanut tehtävää. Lehtiin tehdyt rahalliset panokset erosivat selkeästi toisistaan, mutta en antanut sen häiritä, hän toteaa arviossaan.

Kurki oli asettanut arviointityölleen keskeiset kriteerit, jotka olivat sisältö, artikkelien mielenkiinto, taitto ja kuvien käyttö, otsikointi, luettavuus ja ulkonäkö.

– Yleisarvosanana voin todeta, että kaikki lehdet ovat varsin ammattitaitoisesti toteutettuja, eikä absoluuttista totuutta niiden paremmuudesta ole helppo valita. Kaikki ansaitsevat arvostuksen ja varmasti korkean arvosanan.

Kurki valitsi ensimmäisen, toisen ja kolmannen palkinnon sekä yhden kunniamaininan. Sukuviesti-lehden toimitus ja Sukuseurojen Keskusliiton hallituksen varapuheenjohtaja Kaisa Leena Välipirtti valitsivat joukosta vielä yhden kunniamaininnan saajan.

Kuntun Sukuseuran puheenjohtaja Juuso  Kunttu vastaanotti seuran julkaiseman Kuntun Suku -lehden kunniamainintapalkinnon.

Tämän vuoden voittajalehdet ensi vuoden raadissa

Kilpailulehdet arvioineen Juha-Veikko Kurjen mukaan kaikki kilpailuun osallistuneet sukututkimusyhdistysten lehdet olivat monella kriteerillä arvioituna erinomaisia.

– Paremmuusjärjestykseen asettamnen ei tuntunut reilulta. Tällä kertaa valinta kohdistui Vantaan Seudun Sukututkijoiden Sukuri-lehteen. Muita osallistujia ei numeroitu.

Sukuseurojen Keskusliiton pääsihteeri Eine Kuisminin mukaan perinteisellä kilpailuratkaisulla liitto saa kilpailun aiemmalle käytännölle jatkoa.

– Molempien sarjojen voittajalehtien edustajat ovat seuraavan kilpailun raadissa. Eli jatkakaan lehden tekoa ja osallistukaa ensi kerralla kilpailuun. Silloin ainakin ykköspalkinnon saajat vaihtuvat. Onnea vielä kerran kaikille palkituille ja olkaa ylpeitä upeista lehdistä!, hän kannusti.

Ryynästen Sukuseuran Ryynäset-lehden palkinnon kävi pokkaamassa lehden päätoimittaja Helena Ryynänen.

FAKTA
Palkitut lehdet ja tuomarin perustelut:

Sukuseurojen sarja:

1. Niinipuu, Mänttärin Sukuyhdistys ry: Lehti on sisällöltään monipuolinen, kevyt ja helppolukuinen, joskin itse olisin valinnut hieman isomman fontin (kirjasintyyli). Kuvankäyttö on onnistunut ja lehti on erinomaisesti taitettu. Ammattimaisesti toteutettu kokonaisuus.

2. Ryynäset, Ryynästen Sukuseura ry: Lehti on tyylikäs, hyvin taitettu ja kuvarikas. Lehden tila on käytetty tehokkaasti säilyttäen kuitenkin sen luettavuuden. Lehden sisältö on monipuolinen, kaikenikäisille kodennettu ja mielenkiintoinen. Muutama juttu on tehty ilman väliotsikointia, mikä tekee jutuista raskaan lukea. Tämäkin hyvin ammattimainen tuote.

3. Nuotta, Tynkkysen Sukuseura ry: Lehti on asiallinen, hyvin taitettu ja helppolukuinen. Pieneen tilaan on saatu paljon asiaa haittaamatta luettavuutta. Kuvien käyttö on äärimmäisen hyvää.

Kunniamaininnat:

Virolahden Tulkit ry: Tuote on monipuolinen ja hyvin tehty pienlehti, mikä on osattu ottaa hyvin huomioon lehden taitossa. Kuvien käyttö on hyvä, otsikot ilmavia ja sisältö minipuolinen. Tämäkin ammattimaisesti toteutettu. (Juha-Veikko Kurki)

Kuntun suku, Kuntun Sukuseura ry: Monipuolisessa lehdessä herätti erityisesti oivaltava keskiaukeama, jossa suuren sukujuhlakuvan henkilöt ovat hyvin tunnistettavissa, kuva numeroitu ja nimet löytyvät seuraavan sivun luettelosta. (Sukuviesti-lehti)

Sukututkimusyhdistysten sarjassa palkittiin Vantaan Seudun Sukututkijoiden Sukuri-lehti. Kuva: Elina Kuismin

Sukututkimusyhdistysten sarja:

1. Sukuri, Vantaan Seudun Sukututkijat ry: Lehden ulkoasu on selkeä ja lukemaan houkutteleva. Sisältö on mielenkiintoista ja monipuolista. Teksti on sopivan kokoista ja hyvin asemoitu. Kuvat elävöittävät ja innostavat lukijaa. Selkeä tapahtumakalenteri pitää lukijan ajan tasalla yhdistyksen tapahtumista.