HAMINA Puutarhuri ja entinen kansanedustaja Aune Mänttäri (o.s. Partanen) kuoli Haminassa Kymenlaaksossa 20.11.2023. Hän oli syntynyt Kontiolahdella Pohjois-Karjalassa 23.7.1936.

Aune rakasti kukkia ja puutarhanhoitoa ja toimikin puutarhurina ja kukkakauppiaana lähes koko aikuisen elämänsä. Hänen istuttamiansa omenapuita, kunnostamia puutarhoita ja puutarhanhoidon oppejaan on vielä pitkään näkyvillä ympäristössämme. Aunen mottona oli "Työ on elämänmuoto".

Monet muistavat Aunen myös politiikasta. Hänet valittiin vuonna 1972 äänivyöryllä Eduskuntaan Pohjois-Karjalan vaalipiiristä Suomen Maaseudun Puolueen (SMP) kansanedustajaksi. Edustajan ura jäi yhteen kauteen, mutta poliittinen vaikuttaminen jäi elämäntavaksi. *)

Aunen poliittista toimintaa voi kuvailla oikeudenmukaisuuden tavoitteluksi. Usein hän puolusti kantaansa järkähtämättä. Koko elämänsä hän seurasi päätöksentekoa ja uutisia, sekä kommentoi ja pyrki vaikuttamaan asioihin niin paikallisesti, alueellisesti, kuin kansallisestikin. Aune myös osallistui ahkerasti veteraanikansanedustajien tapaamisiin ja maanpuolustuskursseille.

Aune Mänttäri (1936–2023) toimi kansanedustajana vuosina 1972–1975. Kuva on hänen kansanedustajakaudeltaan. Kuva: Mänttärin kotialbumi

Aune opetteli ajamaan autoa jo nuorena naisena

Aunen elämänkaarelle mahtui monia historiallisia tapahtumia. Hän oli sota-ajan lapsi. Hänen nuoruutensa sijoittui jälleenrakennusaikaan ja aikuisuuteen kuului yhteiskunnallisia mullistuksia sekä nousu- ja laskukausia.

Aune eli jokaista aikakautta sen ehdoilla ja mukana. Hän oli yrittäjäsielu. Hän opetteli ajamaan autoa jo nuorena, joka ei ollut ollenkaan tavallista naiselle siihen aikaan. Aune seurasi aikaansa ja toteutti visioitaan läpi vuosikymmenten. Digiajan koittaessa hän opetteli käyttämään tietokonetta ja älypuhelinta, ja näin pysyi mukana maailman menossa.

Perhe ja suku olivat Aunelle tärkeitä. Hän vieraili usein lasten ja lastenlasten luona, ja Viime vuosina vietimme perheen kesken joka kesäisiä puutarhajuhlia heinäkuun lopulla. Aunelle oli tärkeää, että puutarhassa kukki kukat, ja lapsille oli herneitä ja porkkanoita poimittavaksi ja puutarhan polkuja juostavaksi.  

Aunea kaipaamaan jäivät lapset, lapsenlapset, lapsenlapsenlapset sekä ystävät ja sukulaiset. Aune saatettiin haudan lepoon edesmenneen miehensä Taiston viereen Kontiolahden hautausmaalle läheisten läsnä ollessa 9.12.2023.

Kirjoittaja on Aune Mänttärin tytär.

*) Niinipuun toimituksen täydennys: Aune Mänttäri toimi Suomen Maaseudun Puolueen eduskuntaryhmässä 22.1.–7.10.1972 ja Suomen Kansan Yhtenäisyyden puolueen kansanedustajana 17.10.1972–26.9.1975.