Niinipuu-lehti

Mänttärin Sukuyhdistys ry julkaisi huhtikuussa 1995 ensimmäisen jäsenlehtensä Niinipuun, joka postitettiin yli 7 000 jäsenperheelle. Keväällä 2014 lehti ilmestyi jo 20. kerran ja saman vuoden jouluna ilmestyi lehden historian ensimmäinen joulunumero.

Kotiseutulehti julkaistaan kerran vuodessa. Lehti postitetaan yli 13 500 Mänttärin sukuun kuuluvalle perheelle, joista ulkomailla on noin 330. Niinipuu on nähtävissä maakuntakirjastoissa ja suurimpien kaupunkien kirjastoissa.

Niinipuu kertoo laajasti suvun nykyisyydestä ja menneisyydestä, suvun varhaisvaiheista alkaen 1600-luvun alusta sekä sukututkimuksesta, sukuyhdistyksen perustamisesta ja sen toiminnasta. Lehti on tarkoitettu kaikenikäisille. Lehden jutuissa mainittujen henkilöiden nimien perässä oleva numero kertoo, miltä sukukirjan sivulta tai sukuhaarasta löytyvät omat tai suvun tiedot.

Niinipuu kiinnostaa suvun ulkopuolisiakin ja monet ovat sen tilanneet, koska lehdessä käsitellään myös kymenlaaksolaisia sukuja ja koko Kymenlaaksoa koskevia asioita. Mänttäri-nimisiä henkilöitä suvussa on nykyisin vain vajaa viisi prosenttia.

Lehden päätoimittajat ja toimitussihteerit

1995–2006: Jorma Mänttäri (päätoimittaja), Jarkko Mänttäri (toimitussihteeri)
2007–2012: Jorma Mänttäri (päätoimittaja), Marko Wahlström (toimitussihteeri)
2012–2020: Anssi Pasivirta (päätoimittaja), Marko Wahlström (toimitussihteeri)
2020–: Olli Sipilä (päätoimittaja) ja Marko Wahlström (toimitussihteeri)

Tunnustukset

Neljännen kerran vuoden sukulehdeksi 2023

Sukuseurojen Keskusliitto ry:n julkaiseman Sukuviesti-lehden järjestämän sukulehtikilpailun tuomaristo palkitsi Niinipuun 1. palkinnolla vuonna 2023.

Vuoden laatulehti -kilpailun kunniamaininta 2019

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n Vuoden laatulehti -kilpailun kunniamaininta. Kilpailun tuomarina toiminut toimittaja–kirjailija Matti Rönkä palkitsi Niinipuun Tsemppari-palkinnolla.

Kolmannen kerran vuoden sukulehdeksi 2018

Sukuseurojen Keskusliitto ry:n ja Sukuviesti-lehden järjestämän sukulehtikilpailun tuomaristo palkitsi Niinipuun vuoden parhaana sukulehtenä vuonna 2018.

Raadin arvion mukaan "lehti on tasokas ja monipuolinen, jossa näkyy ammattilaisen kädenjälki".

Kilpailuun osallistui 13 sukuseurojen julkaisemaa sukulehteä ja kolme sukututkimusseurojen julkaisemaa lehteä. Raadissa vaikuttivat Sukuviesti-lehden asiantuntijaneuvoston jäsen, ylilääkäri Matias Eronen sekä Leena Heiskanen Heiskasten sukuseurasta, suvunvanhin Risto Kärkkäinen Kärkkäisten sukuseurasta ja pääsihteeri Eine Kuismin Sukuseurojen Keskusliitosta.

Maamme lapsiystävällisin sukulehti 2011

Sukuseurojen Keskusliitto ry:n ja Sukuviesti-lehden järjestämän sukulehtikilpailun tuomaristo arvioi Niinipuu 17:n (huhtikuu 2011) lapsiystävälliseksi sukulehdeksi. Lisäksi raati kiitteli lehden lyhyitä uutisia suvun eri aloilla menestyneistä jäsenistä. Raatia miellytti myös suvun jäsenistä olevat viittaukset sukutauluihin.

Maamme uutta etsivin ja kokeilevin sukulehti 2007

Sukuseurojen Keskusliitto ry:n ja Sukuviesti-lehden järjestämän sukulehtikilpailun tuomaristo on tunnustanut Niinipuun uutta etsivimmäksi ja kokeilevimmaksi sukulehdeksi. Näillä perusteilla Niinipuu 13 (huhtikuu 2007) sai kunniamaininnan vuoden 2007 sukulehtikilpailussa. Palkinnot jaettiin valtakunnallisessa sukujuhlassa Karjala-talolla Helsingin Käpylässä 20.10.2007. 

Voittajaksi raati valitsi Ryynästen sukuseuran Ryynäset-lehden, joka ilmestyi 10. kerran. Toiseksi sijoittui Luumäen Karhujen sukulehti Karhunpesän kuulumiset (n:o 7, huhtikuu 2007) ja kolmas oli Strömmer-seura ry:n Strömmerit (n:o 7, 2005).

Kisan raatiin kuuluivat edellisessä kilpailussa palkittujen lehtien edustajina Leena Heiskanen (Heiskasten sukuseura ry), Jaakko Liukkonen (Virolahden Tulkit ry) ja Johanna Kurela (Tampereen seudun sukututkimusseura ry) sekä ammattiopettaja, myyntifaktori Heimo Hokkanen Ykkös-Offset Oy:stä. Raadin sihteerinä toimi Sukuviesti-lehden toimitussihteeri Elina Kuismin.

Tuomaristo oli käynyt pitkän keskustelun Niinipuun kohdalla. Lehti oli lähellä päästä palkintosijoille, mutta raati päättyi myöntämään tuon kunniamaininnan. Raatia miellytti tällä kertaa perinteisyys. Raadin sihteeri Elina Kuisminin mukaan lehti poikkesi raikkaudella muista sukulehdistä todella paljon.

Toistamiseen vuoden sukulehdeksi 2003

Sukuseurojen Keskusliitto ja Sukuviesti-lehti järjesti vuonna 2003 julkaistuille sukulehdille kilpailun. Varsinaisten sukulehtien sarjaan ilmoittautui 30 lehteä.

Arvosteluraati huomioi erityisesti lehden ulkoasua, luettavuutta, taittoa, värien käyttöä ja käsittelyä, kuvitusta ja tekstin juoksutusta.

Ensimmäisen palkinnon sai Niinipuu. Perusteluina oli muun muassa upea ulkoasu, tyylikäs paperi, hyvä ingressin ja väliotsikoiden käyttö, ammattitaidolla tehty, valoisa ja väljä, lukemaan houkutteleva sekä hyvä kokonaisuus.

Tulokset julkistettiin Lahden seudun sukututkimuspäivän yhteydessä lauantaina 4.10.2003.

Lehden toimituskuntaan ovat kuuluneet Jorma Mänttäri päätoimittajana, Jarkko Mänttäri toimitussihteerinä, Kirsi Juura taittajana sekä Raija Mänttäri ja Jarmo Lehtomäki. Eero Mänttäri ja Eeva Puustinen ovat hoitaneet ilmoitukset. 

Ensimmäisen kerran vuoden sukulehdeksi 1998

Niinipuu on valittu vuoden sukulehdeksi 1998. Niinipuu on kerran vuodessa ilmestyvä, yli 10 000 kappaleen painoksena leviävä lehti, joka sisältää hyvin kirjoitettuja, mielenkiintoisia juttuja suvun jäsenistä sukuyhdistyksen pakollisten tiedotusten lisäksi. Lehden ulkoasu on täysin vertailukelpoinen kaupallisten aikakauslehtien kanssa.

Kilpailun tulos julkistettiin ja palkinto jaettiin Suomalaiset Juuret -sukumessutapahtuman yhteydessä Jyväskylän Messukeskuksessa 1.8.1998. Kilpailuun osallistui noin 30 sukulehteä.