TURKU Runebergin päivänä sunnuntaina 5.2. Turun filharmonisen orkesterin lasten musiikkisalongissa on mielikuvitus valloillaan. Näyttelijä Eija Ahvo lukee satuja Elsa Beskowin kirjasta "Auringonmuna" ja Aulikki Oksasen kirjasta "Kuu ja Bää". Ahvo tunnetaan muun muassa lastenelokuvista "Onneli ja Anneli" sekä televisioarjasta "Syke".

Robert Schumannin kolme fantasiakappaletta ja satukertomusten sarja värittävät Ahvon kerrontaa. Kappaleet tulkitsevat Alessandro Foschini (klarinetti), Larimatti Punelpuro (sello) ja Anna Kulmala (piano).

Elsa Beskowin "Auringonmuna" on tarina keijusta ja metsään ilmestyneestä keltaisesta pallosta. Onko kyseessä auringonmuna, jalkapallo vai jotain ihan muuta? Se selviää konsertissa. Aulikki Oksasen teos "Kuu ja Bää" taas on unenomainen tarina lampaan ja kuun kohtaamisesta.

– Musiikki luo lavastuksen, johdattelee ja antaa raamit tarinoille. Klassinen musiikki itsessään on jo dramaattista, joten kertojalla täytyy olla myös jännitteitä tarinassa, jonka liittää musiikkitarinaan, Eija Ahvo sanoo Turun filharmonisen orkesterin tiedotteessa.

– Satukertomukset op.132 ja Fantasiakappaleet op.73 ovat hyväntuulista musiikkia ja koostuvat lyhyistä osista, joissa tunnelmat vaihtuvat nopeasti. Schumann itse piti kovasti Satukertomuksistaan ja teoksen hidas osa on yksi hänen laajan säveltuotantonsa hienoimpia, sellisti Larimatti Punelpuro kertoo.

Robert Schumann on yksi romantiikan ajan tunnetuimmista ja rakastetuimmista säveltäjistä. Fantasiakappaleet op. 73 ilmentävät säveltäjän rajatonta musiikillista mielikuvitusta. Ensimmäinen kappale on unenomaisen kaunis, toinen leikkisä ja energinen ja kolmas kappale on intohimoinen ja voimakas. Sama tunnelmien runsaus jatkuu satukertomuksissa op. 132, johon kuuluu neljä satutunnelmia maalaavaa osaa.

Elsa Beskow kuuluu tunnetuimpiin lastenkirjailijoihin, ja hänen satujensa luoma maailma viehättää kuulijoita lempeydellään ja kauneudellaan. Kirjailija, runoilija ja kuvittaja Aulikki Oksasen tuotannon kulmakiviin kuuluu lukijat valloittavia lastenkirjoja, jotka hän on myös kuvittanut,

Maaliskuussa TFO kutsuu lapset etsimään kadonnutta avainta

Turun filharmonisen orkesterin Avain hukassa -konsertti Turun Konserttitalossa maaliskuun lopulla  kutsuu lapset riemukkaaseen ja visualisoituun musiikkiseikkailuun.

Konsertissa ongelmaksi muodostuu kadonnut avain. Etsintä vie kertoja Hanna Vahtikarin johdolla kerrostalon jokaiseen asuntoon, ja samalla tutustutaan talon värikkäisiin asukkaisiin. Mistä asunnosta avain lopulta löytyykään?

Konsertti perustuu Sanna Manderin Finlandia-palkittuun lastenkirjaan. Musiikin on säveltänyt Tapiola Sinfoniettan tilauksesta Marzi Nyman, joka myös johtaa konsertin.

Lasten musiikkisalonki: Satumusiikkia Turun linnassa sunnuntaina 5.2. kello 14. Avain hukassa Turun konserttitalossa torstaina 23.3. kello 18 alkaen.