KOUVOLA, KUUSANKOSKI–HAMINA Järjestyksessään neljäs lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu on ratkennut. Tulokset julkistettiin ja palkinnot jaettiin Kouvolan Kuusankoskitalolla viime torstaina pidetyn toisen finaalikonsertin jälkeen.

Tuomaristoon kuuluivat Atso Almila (puheenjohtaja), Markus Fagerudd, Minna Leinonen, Riikka Talvitie ja Sauli Zinovjev.

– Olemme ilahtuneet finalistien kilpailuteosten tyylien moninaisuudesta. Teokset ammentavat paitsi klassisen musiikin perinteistä, myös elokuvamusiikista, runoudesta ja esitystaiteesta. Lisäksi teosten taustalla on kuultavissa vaikutteita eri maanosien musiikista Uuno Klamin hengessä, tuomaristo luonnehti kilpailun saldoa.

Tuomariston mukaan säveltäjien vahva ja laaja-alainen muusikkous on läsnä teoksissa.

– Nuoret ovat ottaneet luontevasti roolin säveltäjinä, jotka kommunikoivat kapellimestarin ja muusikoiden kanssa, tekevät huomioita sävellystensä tulkinnasta ja ovat median haastateltavina. Kilpailu on vakiinnuttanut paikkansa ponnahduslautana uransa alkuvaiheessa oleville nuorille säveltäjille. Sävellysopintojen yleistyminen näkyy myös teoksissa, tuomaristo luonnehti kilpailun saldoa.

Haminalainen Justiina Syrjänen, 11, aloitti musiikkiharrastuksensa 4-vuotiaana.
Haminalainen Justiina Syrjänen, 11, aloitti musiikkiharrastuksensa 4-vuotiaana. Kuva: Marko Wahlström

Sävellyksiä iPadilla ja tietokoneella

Nuorimpien eli 10–14-vuotiaiden sarjassa toiseksi sijoittui Mänttärin sukuun kuuluva haminalainen Justiina Syrjänen, 11, teoksellaan "Consertino h-molli n.o. 2, osa 1: Hetki".

Hänen sarjassaan kilpaili viisi finalistia. Syrjänen oli sävellyksen lähettämisen aikaan 10-vuotias ja ilmoittautumistietojen mukaan finaaliin päässeistä nuorin.

– Oli hienoa päästä kovaa joukkoon mukaan. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun osallistuin sävellyskilpailuun, Syrjänen iloitsi Niinipuu-lehdelle viime heinäkuussa Mänttärin Sukuyhdistyksen järjestämillä sukuseuroilla, joilla hän esiintyi yhdessä äitinsä ja isoveljensä kanssa.

Nuori muusikko säveltää iPadilla ja tietokoneella.

– Ehkä minulla on erilaisia sävellyksiä jo kasassa yhteensä noin 500, hän kertoi.

Syrjänen aloitti musiikkiharrastuksensa 4-vuotiaana viulun soitolla Joutsenon kesäleirillä. Nuoren soittimia ovat lisäksi konserttikantele ja piano. Hän harjoittelee vähintään 40 minuuttia joka päivä.

Tänä syksynä viidennen luokan aloittanut nuori haaveilee näyttelijän ja säveltäjän työstä Disney-elokuvissa. Hän haaveilee myös oman studion perustamisesta.

Kaikki finalistit yhteiskuvassa. Takarivissä Alex Halme (vas.), Sofia Kiviniemi, Gabriel Kivivuori, Sointu Aalto, Jino Pieviläinen ja Vilho Perttilä. Eturivissä Justiina Syrjänen (vas.), Siiri Koivunen, Samuel Ahonen ja Niilo Halminen.
Kaikki finalistit yhteiskuvassa. Takarivissä Alex Halme (vas.), Sofia Kiviniemi, Gabriel Kivivuori, Sointu Aalto, Jino Pieviläinen ja Vilho Perttilä. Eturivissä Justiina Syrjänen (vas.), Siiri Koivunen, Samuel Ahonen ja Niilo Halminen.

Kilpailuun saapui 47 sävellystä

Neljättä kertaa järjestettyyn harvinaislaatuiseen kansalliseen sävellyskilpailuun saapui kaiken kaikkiaan 47 korkeatasoista sävellystä eri puolilta Suomea.

Kilpailun tarkoituksena oli innostaa lapsia ja nuoria sävellysharrastuksen pariin, ja tuoda nuoria musiikin tekijöitä sekä heidän teoksiaan paremmin esille. Finalistit kilpailivat kahdessa eri kategoriassa: 10–14-vuotiaiden ja 15–19-vuotiaiden ikäsarjassa.

Kaikki kymmenen nuorta säveltäjää, joiden teokset olivat finaalissa, osallistuivat kilpailuviikolla tiiviisti orkesteriharjoituksiin. Samalla he pääsivät keskustelemaan teoksista ja säveltämisestä kapellimestarin, orkesterin muusikoiden sekä toistensa kanssa.

– Näin heille tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus kuulla sävellyksensä orkesterin esittämänä paitsi finaalikonserteissa myös niitä edeltävissä orkesteriharjoituksissa, kilpailun järjestäneen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistyksen tiedotteessa todetaan.

Kotkan ja Kouvolan yhteinen kaupunginorkesteri Kymi Sinfonietta esitti finaaliin päässeet teokset kapellimestari Atso Almilan johdolla Kotkassa keskiviikkona 9.11 ja Kouvolassa torstaina 10.11. Yle radioi Kouvolan finaalikonsertin suorana lähetyksenä. Konsertin voi kuunnella Yle Areenasta.

Palkinnoiksi jaettiin sävellyskilpailuyhdistyksen puolesta sävellyksenopetusta ja nuottipalkintoja kaikille finalisteille. Lisäksi voittajat saivat 250 euron suuruiset Uuno Klami -seuran myöntämät stipendit ja mahdollisuuden halutessaan säveltää uusi teos Kymi Sinfoniettalle. Toinen palkinto oli suuruudeltaan molemmissa sarjoissa 150 euroa, samoin kuin kolmas palkinto. Lisäksi molemmissa sarjoissa jaettiin kaksi tunnustuspalkintoa, suuruudeltaan 100 euroa. Myös Kouvolan ja Kotkan kaupungit jakoivat kaikille finalisteille tunnustuspalkinnot.

Tulokset:

10–14-vuotiaiden sarja:

  • 1. sija: Samuel Ahonen (Tampere): Saame
  • 2. sija: Justiina Syrjänen (Hamina): Consertino h-molli n.o. 2, osa 1: Hetki
  • 3. sija: Siiri Koivula (Helsinki): Koralliriutta

Tunnustuspalkinnot:

  • Niilo Halminen (Kangasala): Harmonies jousiorkesterille ja sooloviululle
  • Vilho Perttilä (Järvenpää): Pikkuinen päräytys päivän päätteeksi

15–19-vuotiaiden sarja:

  • 1. sija: Gabriel Kivivuori Sereno (Joensuu): La pájara
  • 2. sija: Sofia Kiviniemi (Helsinki): from -21 to + 35 nro 17
  • 3. sija: Sointu Aalto (Edmonton Kanada): Trapdoors, Elliptical Paths that Guide us Inward, Love, Observations in Population Dynamics, and the Semiotics of the Sky

Tunnustuspalkinnot:

  • Alex Halme (Espoo): Vivace pianolle ja jousiorkesterille
  • Jino Pieviläinen (Kajaani): Poéme tragique op. 14