HELSINKI–KOUVOLA, LIIKKALA Kalevalaseura on myöntänyt liikkalalaiselle Veino Vakkarille perinteen taitajien ja tallentajien tunnustuspalkinnon Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston muistitietoaineistojen kartuttamisesta. Hänen lisäkseen palkinnon sai kymmenen muuta suomalaisen kulttuuriperinnön tutkijaa, taiteilijaa ja perinteen tallentajaa. Palkinnot jaettiin Kekrinpäivän seminaarissa Helsingissä viime perjantaina.

Vuonna 1933 syntynyt Vakkari on tehnyt kunnioitettavan työn kotiseutunsa Sippolan murteen ja muun perinteen tallentajana. Hän on toiminut pitkään Sippolan kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajana ja ollut käynnistämässä erilaisia kotiseutuhankkeita, kuten Vonteenin valssi ja Liikkalan kyläkirja sekä kirjoittanut useita paikallisperinnettä koskevia artikkeleita.

Mänttärin sukuun kuuluva Vakkari tuntee perusteellisesti Liikkalan seudun puheenparren ja muun kansanperinteen. Hänen tietonsa ovat olleet suureksi avuksi muun muassa Matti Punttilalle, joka on tehnyt murresanakirjan Sippolan vanhasta kansankielestä (Sippolan sanat.Vanhan Sippolan murteen sanakirja, 2016) ja ensi vuonna ilmestyvän Sippolan perinnekirjan.

Emma Ainala palkittiin nuoren taiteilijan palkinnolla

Perinteen taitajien ja tallentajien palkinnon sai Vakkarin lisäksi joensuulainen tietokirjailija Unto Martikainen kansanihmisen elämää sekä kansanuskon ja kristinuskon vaikutusta Raja- ja Pohjois-Karjalassa käsittelevistä teoksistaan, kansanmuusikko ja pedagogi, kanteleen virtuoosimainen taitaja Pauliina Syrjälä Helsingistä sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston muistitietoaineistoja kartuttaneet Irmeli Eklund Helsingistä, Toini Marjamaa Keminmaalta ja Matti Parikka Ylivieskasta.

Vuonna 2013 kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta valmistunut taidemaalari Emma Ainala sai nuoren taiteilijan tunnustuspalkinnon (3 000 euroa) omaleimaisista maalauksistaan, joissa on viitteitä mytologiasta, populaari- ja pelikulttuurista sekä taiteen historiasta.

Arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä tieteen tai taiteen parissa palkittiin professori Helena Halmari Sam Houston State Universitystä Yhdysvalloista, sananlaskututkija ja tietokirjailija, valtiotieteen tohtori Outi Lauhakangas Helsingistä, etnomusikologian professori emeritus Timo Leisiö Joensuusta sekä musiikin tohtori, soitinrakentajamestari Rauno Nieminen Ikaalisista.

Kalevalaseura on jakanut Kekrinpäivän tunnustuspalkintoja suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön parissa ansioituneille henkilöille vuodesta 1965 lähtien.