KOUVOLA, LIIKKALA Sippolan Liikkalassa varttuneen Asta Huovilan vuonna 1942 ompelema kastemekko on ehtinyt 77 vuoden aikana kerätähelmoihinsa 84 nimeä joko Astan itsensä, tai hänen tyttäriensä kirjailemina. Punaisten ja sinisten kukkien sekä valkoisten sudenkorentojen keskelle ei enempää oikein mahtuisikaan.

Asta Huovila ja esikoispoikansa Markku vuonna 1942. Kuva on otettu vanhasta valokuvasta.

Huovilan perheen esikoisen Markun nimi komeilee keskellä etumusta nuoremmat sisarukset ympärillään. Helmoihin leviävät muun muassa lapset, lapsenlapset ja serkut.

Ympyrä sulkeutuu sattuvasti ja tarkoituksellakin Markun pojanpoikaan, vuonna 2019 mekkoon nimensä saaneeseen Eeroon. Niinpä mekon nauhakin on jätetty siniseksi, tyttöjen käyttämä punainen on sekin toki tallessa.

Nykyään mekkoa saa katsoa, muttei koskea; se elää arvokkaasti kehystettynä säilyen näinjatkossakin suvun aarteena. Se muistuttaa menneistä tärkeistä hetkistä ja ruokkii niidenkin katselijoiden mielikuvitusta, jotka eivät ihan jokaista nimeä tunnista.

Mitä mahtoi nuori vaimo esikoista odottaessaan ja pukua ommellessaan miettiä; liekö Asta Vellamo Olavintytär Vakkari tai miehensä Lauri Augustinpoika Huovila arvasivat tyllihelmoille näin pitkää tarinaa? Joka tapauksessa tänä keväänä sekä mekko että Markku Huovila täyttävät kunnioitettavat 81 vuotta.

Lauri Huovila oli syntynyt vuonna 1922 ja puolisonsa Asta vuonna 1924.