HAMINA Venäjän keisarillinen Suomen kadettikoulu aloitti toimintansa 5. maaliskuuta 1821. Tasan yksi päivä ja 200 vuotta myöhemmin se herää hetkeksi henkiin synnyinsijoillaan Haminassa yleisölle avoimessa Wanhan Veteraanin webinaarissa, verkkoseminaarissa. Myös Haminan kadetti Gustaf Mannerheim on kuvassa mukana taiteilijoiden innoittajana.

Haminan kadettikoulun perustamisen juhlavuoden avaustapahtumassa lauantaina 6. maaliskuuta peilataan upseerikoulutuksen eroavaisuuksia ennen ja nyt monelta kantilta.

– Upseerikoulutuksen 200-vuotisen kehityskaaren käytännön muutoksista kuullaan yksityiskohtia silloisen Haminan kadetin ja nykyisen Santahaminan kadetin vuoropuhelukuvaelmassa, seminaarikoordinaattori, everstiluutnantti evp Kimmo Hakanen kertoo.

Eroavaisuudet historiajanalla lähtevät tietysti palvelusasuista, viikko-ohjelmasta, koulutuksen kestosta, mutta myös aatteellisesta tasapainoilusta.

– Venäläisen sotakoulun tavoitteet ja suomalaisten nuorten kadettien runebergiläinen isänmaallisuus eivät lopulta mahtuneet saman katon alle. Muun muassa siksi Haminan kadettikoulu lopetettiin vuonna 1903, Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki tarkentaa.

Wanhan Veteraanin tämän vuoden näyttely on kaksiosainen.

Markku Pakkanen juontaa webinaarin

Webinaarissa Wanhan Veteraanin tiloissa alustajina on neljä alansa asiantuntijaa.  Pääluennon, "Keisarillinen Suomen kadettikoulu Haminassa", pitää prikaatikenraali, evp Pentti Airio. Kadettikoulun johtaja, eversti Teemu Nurmelan aihe on Upseerikoulutus Suomessa vuonna 2021.

Haminan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, historian opettaja Titta Erkkilä esittelee kaupunkia sotilashistorian näkökulmasta. Metsänhoitaja Juha Levonen puolestaan tekee selkoa Mannerheimista taitelijoiden innoittajana.

Puolelta päivin alkavan verkkoseminaarin kesto on kolme tuntia. Kouvolalaisen Markku Pakkasen juontamaa tilaisuutta yleisö voi seurata omilla verkkolaitteillaan maksutta suorana ja osallistua keskusteluun Wanhan Veteraanin verkkosivuilla. Webinaari on myöhemmin katsottavissa tallenteena samasta osoitteesta.

Keisarillisen Suomen kadettikoulun rakennusmiljöötä Haminassa ennen päärakennuksen tulipaloa 1887. Vasemmalla kaksikerroksinen esikuntarakennus, maneesi, yhdyskäytävä päärakennukseen ja ”Kanakoppi”. Uusi päärakennus rakennettiin vanhan taakse. Kuva Haminan kaupunginmuseon kokoelmista.

Vanha kadettikoulu herää hetkeksi henkiin Haminassa

Samana päivänä lauantaina 6.3. kello 10 avataan koronarajoitukset huomioiden myös Wanhan Veteraanin tämän vuoden näyttelyt. Ne ovat kaksiosainen vaihtuva näyttely Keisarillinen Suomen kadettikoulu Haminassa 1821–1903; kadetti Mannerheim – Suomen marsalkka ja tasavallan presidentti taiteilijoiden innoittajana ja samaan aikaan nähtävissä oleva Rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan perusnäyttely.

Näyttelyt ja seminaari liittyvät paitsi Haminan kadettikoulun 200-vuotisjuhlavuoteen myös Kadettikunnan 100-vuotisjuhlavuoteen. Koronasattumaa on RUK:n 100-vuotisjuhlien siirtyminen tälle vuodelle kesäkuuhun.

Koronasyistä avausseminaarin toteutus on vain virtuaalisena. Itse näyttelyt ovat Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhan Veteraanin järjestelyvastuulla. Tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ovat Haminan kaupunki, Maanpuolustuskorkeakoulu, Maasotakoulu/RUK, Kadettikunta ja Etelä-Kymen kadettipiiri.

Wanhan Veteraanin näyttelyt ovat avoinna yleisölle 6.3.–16.5. lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10–16, 18.5.–19.9 tiistaista sunnuntaihin kello 10–16 ja 25.9.–28.11. lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10–16. Ryhmille tilauksesta, myös muulloinkin.