Myllykoskelainen kirjankustantaja, yrittäjä Tarja Tornaeus päätti yhdessä aviomiehensä Göran Tornaeuksen kanssa ryhtyä tuumasta toimeen ja elävöittää omalta osaltaan kouvolalaisen kaupunginosan katukuvaa.

He päättivät perustaa kirjakaupan, joka haluaa poiketa massasta ja olla samalla myös ihmisten kohtauspaikka erilaisine tapahtumineen kylän keskellä.

– Avasimme ovet viime vappuna, Tornaeus kertoo.

Viestintätoimistosta kaikki alkoi

Vaikka kirjakauppiaana hän on keltanokka, mutta yrittäjätaivalta on takana jo yli 20 vuotta. Tornaeus perusti Reuna-nimisen viestintätoimiston vuonna 1995.

– Sen toiminta alkoi vain kypsyä kirjankustantamisen suuntaan, Tornaeus sanoo.

Kirjojen parissa hän kertoo toimineensa koko työikänsä.

– Olen työskennellyt muun muassa WSOY:llä ja tehnyt toimittajan hommia, Tornaeus jatkaa.

Yhteistyötä yhdistysten kanssa

Myllykoskelaisyrittäjä kokee kilpailijansa kollegoina, joiden kanssa voidaan tehdä yhteistyötä.

– Ei se ole keneltäkään pois – päinvastoin, hän sanoo.

Reuna-kustantamo ja -kirjakauppa haluaa tehdä yhteistyötä myös muun muassa sukuyhdistysten ja paikallisten kotiseutuyhdistysten kanssa.

Mänttärin Sukuyhdistyksen johtokunta piti viime kokouksensa Reuna-kirjakaupassa. Kuvassa Erkki Mänttäri (vas.), Kaisu Venäläinen, Aila Huovi, Sari Riivari, Marja-Leena Vainio ja Eero Jung sekä valtuuskunnan varapuheenjohtaja Olli Sipilä.Mänttärin Sukuyhdistyksen johtokunta piti viime kokouksensa Reuna-kirjakaupassa. Kuvassa Erkki Mänttäri (vas.), Kaisu Venäläinen, Aila Huovi, Sari Riivari, Marja-Leena Vainio ja Eero Jung sekä valtuuskunnan varapuheenjohtaja Olli Sipilä.
Mänttärin Sukuyhdistyksen johtokunta piti viime kokouksensa Reuna-kirjakaupassa. Kuvassa Erkki Mänttäri (vas.), Kaisu Venäläinen, Aila Huovi, Sari Riivari, Marja-Leena Vainio ja Eero Jung sekä valtuuskunnan varapuheenjohtaja Olli Sipilä.

– Haluamme olla mukana tukemassa paikallisia toimijoita esimerkiksi myymälällä suku- ja kotiseutukirjoja. Se on myös paikkakunnan kannalta tärkeä asia ja näin teemme samalla kotiseututyötä, Tornaeus sanoo.

Selkokirjat uusi aluevaltaus

Kirjakauppa pienellä paikkakunnalla ei yksistään kannattaisi.

– Sen tukena meillä on verkkokauppa, jonka toiminta on valtakunnallista, Tornaeus kertoo.

Reuna-kustantamo kustantaa kotimaista kirjallisuutta laidasta laitaan.

– Sukukirjat ovat iso tuotekokonaisuus meille. Uusi aluevaltauksemme ovat selkokieliset kirjat, jonka lanseeraustilaisuuden pidämme Helsingin kirjamessuilla lokakuun lopulla, Tornaeus paljastaa.

Kirjakauppakissa ja kirjamobiili

Viestinnän moniottelijana Tornaeus on keksinyt keinoja, joilla erottautua.

– Meidän kirjakauppakissa on saanut valtakunnallista huomiota muun muassa Iltalehdessä ja Yleisradiossa sekä maamme rajojen ulkopuolella eestiläisessä Kattiradiossa.

Eräs kissa on näin saanut arvoisensa elämän, sillä kirjakauppiaat pelastivat kissan hengen.

– Lisäksi keksimme kirjamobiilin eli teimme matkailuautosta kiertävän kirjakaupan. Olemme kiertäneet kyliä, joissa ei ole kirjakauppaa, Tarja Tornaeus kertoo.

Mänttärin Sukuyhdistys ja Reuna-kirjakauppa ovat solmineet sopimuksen, jonka mukaan sukuyhdistyksen julkaisemia kirjoja on myynnissä kirjakaupassa. Kirjakauppa toimii Kenraalintie 6:ssa Myllykoskella. Kauppa on avoinna maanantaista torstaihin kello 12–18.

Reuna-kustantamo on omalla osastollaan esillä Kuulutko sukuuni -tapahtumassa Vantaan Hiekkaharjussa (Vantaan ammattiopisto Varia, Tennistie 1) lauantaina 7.10. kello 10–17 ja sunnuntaina 8.10. kello 10–16. Osastolla on myynnissä myös Mänttärin Sukuyhdistyksen kirjoja.