KOUVOLA Kouvolan kaupungintalolla lauantai-iltana järjestetyssä ensimmäisessä Kymenlaakson kulttuurigaalassa palkittiin alueellisia ja paikallisia kulttuurintekijöitä ja alan vaikuttajia.

Kyseessä on Kymenlaakson kulttuurin tuki ry:n järjestämä, maakunnan asukkaille, kulttuurialojen toimijoille ja kulttuurin ystäville suunnattu tilaisuus, jossa jaettiin palkinnot kymmenessä kategoriassa.

Lisäksi myönnettiin kaksi erikoispalkintoa ja neljä kunniakirjaa. Juhlassa muistettiin myös kolmea hiljattain edesmennyttä kymenlaaksolaista kulttuurivaikuttajaa.

– Haluan kiittää yhteisesti meitä kaikkia palkittavia, jotka ovat nyt täällä lavalla. Kiitos palkintoraadille oikein kovasti. Kiitos myös yleisölle; on aivan mahtavaa, että täällä on näin paljon kulttuurin ja taiteen ystäviä, kunniamaininnan saanut luontovalokuvaaja Jari Heikkinen totesi palkinnonsaajien puolesta pitämässään kiitospuheessa.

Luontokuvaaja Jari Heikkinen (oik.) yhdessä palkintoraadissa vaikuttaneen taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkalan kanssa. Kuva: Jari Heikkisen kuva-albumi

Mänttärin sukuun kuuluva Heikkinen on tehnyt ansiokkaan ja monipuolisen uran luontovalokuvaajana. Hän on voittanut useita kansainvälisiä kilpailuja Keski-Euroopassa. Tärkein voitto on maailman suurimman kuvakilpailun itävaltalaisen Thierenberger Super Circuitin luontokuvasarjan ykkösija. Kymenlaaksossa hän on kuvannut erityisesti lintuja.

– Olen varsin iloinen ja otettu tästä saamastani huomionosoituksesta. Juhla ja puitteet olivat aivan mahtavat. Toivottavasti juhla saa nyt oman paikkansa niin, että se järjestetään vuosittain. Tarve sille onolemassa, Heikkinen kommentoi Niinipuulle.

Valokuvaajalla oli myös kunnia saada esille muutama luontokuvataulu niin kulttuurigaalan etkoille kuin itse iltajuhlaankin. – Olin ainoa, jonka töitä oli paikan päällä, hän kertoo.

Kouvolan Teatteri palkittiin Vuoden taide-elämyksenä Cabaret-musikaalistaan. Kuvassa teatterin väkeä kulttuurigaalan punaisella matolla. Kuva: Pekka Vainio/Kymenlaakson kulttuurigaala

Ohjelmaan sisältyi palkitsemisten lisäksi muun muassa tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan juhlapuhe sekä gaalan palkintoraadin puheenjohtajan, kulttuurineuvos Eero Niinikosken puhe.

Palkintoraatiin kuuluivat Eero Niinikosken lisäksi Kouvolan teatterin johtaja ja raadin varapuheenjohtaja Tiina Luhtaniemi, Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala, pelisuunnittelija Jaakko Kemppainen, kirjailija ja tuottaja Tarja Tornaeus, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijätaiteen professori Elina Knihtilä, taiteen tohtori ja XAMKin kulttuurin koulutusalan johtaja Petteri Ikonen, Satama Areenan toimitusjohtaja Tiina Salonen ja yrittäjäneuvos Raino Kukkonen.

– Kulttuurigaala toi laajasti esiin maakuntamme kulttuuria. Gaalan tavoitteena on kulttuurin näkyvyyden lisääminen ja arvostuksen osoittaminen maakunnan taiteilijoille, mikä on elintärkeää. Meidän on aika tuoda esiin osaamistamme ja arvostaa kaikkea sitä hyvää, jota meillä täällä on, nostaa esiin yhteinen Kymenlaakson kulttuurin kirjo ja profiloitua vahvemmin kulttuurimaakunnaksi, Kymenlaakson kulttuurin tuki ry:n varapuheenjohtaja Tiina Luhtaniemi toteaa Kouvolan kaupungin tiedotteessa.

Gaala-iltaa vietettiin kaupungintalon juhlasalissa.

//Uutista päivitetty 24.3.2024 kello 19.36: Kuvassa gaalan punaisella matolla ei suinkaan ollut Kuusankosken Teatterin väkeä, vaan Kouvolan Teatterin väkeä. Juttua on myös täydennetty luontokuvaaja Jari Heikkisen kommenteilla.

Kategoria-palkinnot:

 • Vuoden lukuinnostaja: Inkeroisten kirjaston erikoiskirjastovirkailija Sirpa Salonen
 • Kulttuurin saavutettavuus: Reunan kirjakauppa, Myllykoski
 • Vuoden kulttuuriteko: Kymenlaakson ja Loviisan alueella toimiva Lasten kulttuuriviikot -tapahtuma
 • Vuoden kulttuurikasvattaja: Pohjois-Kymen musiikkiopiston oopperaluokka, Kouvola
 • Kulttuurimyönteinen kunta: Haminan kaupunki
 • Vuoden kulttuurivaikuttaja: kulttuuriasiainneuvos, filosofian tohtori Johanna Vuolasto
 • Vuoden taide-elämys: Kouvolan Teatterin Cabaret-musikaali
 • Kulttuurihyvinvointi: Elimäen Nuorisoseuran Pajarit -kesänäytelmäprojekti
 • Vuoden kulttuuritapahtuma: Blueberry Day -tapahtuma Pyhtään Kaunissaaressa
 • Elämänura kulttuurin palveluksessa: Riikka Luostarinen, Kotka

Erikoispalkinnot:

 • Urheilu ja kulttuuri lyövät kättä – Kymenlaakson Liikunta ry:n erikoispalkinto: kulttuurialan multivaikuttaja Piia Kleimola, Kuusankoski
 • Virtakivi-erikoispalkinto: Kuusankosken Teatteri

Kunniamaininnat:

 • Muusikko, tuottaja ja kitaristi Juha Björninen
 • Luontokuvaaja Jari Heikkinen
 • Oravalan kartano
 • Karina Koskinen, Satubaletti Pikkuballerina, Kouvola

In memoriam:

 • Muusikko Pedro Hietanen (1949–2023)
 • Muusikko Esa Kotilainen (1946–2023)
 • Näyttelijä Nina Petelius-Lehto (1959–2022).

>> Palkintojen perustelut voi lukea tästä