KOUVOLA, LIIKKALA Mänttärin Sukuyhdistyksen ylläpitämä kotiseutumuseo Liikkalan Mänttärinmäellä on avoinna valtakunnallisen Suomen Kylät ry:n koordinoiman, jo yhdeksännen kerran järjestettävän Avoimet kylät -tapahtuman aikana lauantaina 10.6. kello 10–17. Osoitteessa Asemankulma 9 sijaitseva Sukumuseo on kaikille avoin, ja sinne vapaa pääsy.

Mänttärin Sukuyhdistys ry perusti kotiseutumuseon vuonna 1965. Tänä päivänä museo koostuu kolmesta osasta: talonpoikaisperheen elämää esittelevästä Marian ja Matin kamarista, puusepän verstaasta kyläsuutarin nurkkauksineen sekä aitasta, johon on tallennettu maa- ja metsätalouteen, metsästykseen ja kalastukseen sekä kotitöihin liittyvää tarve-esineistöä.

Heinäkuussa paikallismuseon ovet avautuvat kävijöille aina sunnuntaisin kello 12–18. Tänä vuonna ovet aukeavat 2.7., 9.7., 16.7., 23.7. ja 30.7. Museoon voi sunnuntaisin tutustua omatoimisesti. Museon ovet ovat avoinna myös perinteisten kesäseurojen aikana sunnuntaina 30.7. kello 13 alkaen.

Paikallismuseon vuosi huipentuu Sukumuseon joulu -erikoisnäyttelyyn Avoimet joulukylät -tapahtuman aikana 4.–17.12. Museon ovet olivat avoinna ensimmäistä kertaa joulun aikaan viime vuonna, jolloin museossa vieraili kiitettävästi väkeä. Erikoisnäyttely kertoi jouluun valmistautumisesta.

Museo alueellinen kotiseutumuseo, joka on avoin kaikille. Museoon voi tutustua myös virtuaalisesti Suomen Kotiseutuliiton eMuseo-palvelussa olevassa verkkomuseossa.

Sukumuseo kuuluu Kymenlaakson museon aluemuseoverkostoon. Museo on myös geokätköilijöiden suosima kohde. Museolla oleva mikrokätkö on kätketty 27.8.2017. 

Liikkalan linnake on osa Kaakkois-Suomen linnoitusjärjestelmää.

Liikkalan Valleilla opastusta komendantin johdolla

Liikkalan-Ruotilan kyläyhdistys ry:n talkoovoimin ylläpitämä Liikkalan Vallit (Pien-Liikkalantie 408, 46750 Liikkala) ovat opastetusti avoinna Liikkalassa Avoimet kylät -tapahtuman aikana lauantaina 10.6. kello 12–14. Linnoituksen komendantti Ekke Lekander on paikalla. Valleille on vapaa pääsy.

Vuonna 1792 valmistunut Liikkalan linnake on osa kenraali Aleksandr Suvorovin suunnittelemaa ja rakennuttamaa Kaakkois-Suomen linnoitusjärjestelmää, joka sijaitsee Haminasta Kouvolaan johtavan maantien varrella.

Kustaa III:n sodasta (1788–1790) peräisin linnakkeen alueella on ns. noottikivi. Liikkalan sotaleiristä Ruotsin armeijan upseerit lähettivät 9.8.1788 Venäjän keisarinna Katariina II:lle ns. Liikkalan nootin eli kirjeen. Liikkalan nootti johti Anjalan liittoon 12.8.1788.

Lähes 600 tapahtumaa on mukana Avoimet Kylät -päivässä valtakunnallisesti. Kymenlaaksosta tapahtumia on ilmoitettu toistakymmentä. Tapahtumakartta on julkaistu ja se löytyy avoimetkylat.fi -sivustolta.