HELSINKI–KOUVOLA, INKEROINEN – Ilmoitin 4-vuotiaana, että minusta tulee muusikko. Kokeilin muitakin ammatteja, mutta sydämessäni tiesin, että musiikki on se ainoa ja oikea, Iconcrash-yhtyeen keulakuva Jaani Peuhu kertoo.

Kouvolan Inkeroisissa vuonna 1978 syntynyt ja siellä lapsuutensa viettänyt muusikko perusti yhtyeen vuonna 2004 ja on keikkaillut menestyksekkäästi sekä Suomessa että ulkomailla.

– Olen onnellinen todella suuressa kaupungissa, mutta tulen kuitenkin aina olemaan maalainen.

Taiteellinen lahjakkuus niin musiikin kuin kuvataiteenkin saralla kulkee Peuhun suvussa.

– Isäni (Kari Peuhu) ja serkkuni ovat ammattimuusikoita sekä vaarillani oli bändi nuoruudessaan. Äitini (Heli Ahoniitty) puolestaan on taiteilija.

Peuhun äidin siveltimille on tosin ollut muutakin käyttöä, kuin taideteosten tekeminen, sillä Jaani muistelee käyttäneensä siveltimiä rumpukapuloina lapsuudessaan.

Muusikko Jaani Peuhun mielestä on hienoa, että suomalaiset yhtyeet eivät yritä näyttää ja kuulostaa amerikkalaiselta. – Suomalainen melankolia kuuluu musiikissamme ja se on suuri vahvuutemme myös ulkomailla, hän korostaa.
Muusikko Jaani Peuhun mielestä on hienoa, että suomalaiset yhtyeet eivät yritä näyttää ja kuulostaa amerikkalaiselta. – Suomalainen melankolia kuuluu musiikissamme ja se on suuri vahvuutemme myös ulkomailla, hän korostaa. (Kuva: Marjut Lehto)

Musiikista lohtua elämän vaikeisiin tilanteisiin

– Musiikki on minulle elämäntapa, se on eräänlaista sielunravintoa, Peuhu kuvailee.

Hän tuumaa musiikin olevan niin tärkeää, että vapaa-aikaa tai muita harrastuksia musiikin ulkopuolelta ei juuri löydy.

– Kun en treenaa tai ole keikalla, vietän aikaani studiossa ja kun en ole studiossa, kirjoittelen sanoituksia.

Iconcrashin viimeisin levy nimettiin Peuhulle rakkaan kotipaikkakunnan, Inkeroisten, mukaan.

– Kunta on oman elämäni keskus ja sieltä löytyy kaikki minulle tärkeä, kuten kotini sekä sukuni, joka pitää jalat maassa.

Peuhua kohtasi suuri suru levyn nauhoitusten aikaan, sillä hän menetti isovanhempansa.

– He olivat parhaat ystäväni ja todella rakkaat minulle. Levy on omistettu heidän muistolleen.

Laulaja paljastaa myös parhaillaan tekeillä olevan soololevynsä sisältävän tunnelmia kotipaikkakunnastaan. Hän myös toivoo, että kuunnellessaan levyä ihmiset löytäisivät kappaleista lohtua ja musiikki auttaisi heitä vaikeissa elämäntilanteissa.

Soololevy ja elokuvamusiikki vireillä

Iconcrash osallistui viime vuonna Uuden Musiikin Kilpailuun (UMK) kappaleella “We Are The Night”.

– Kilpailu oli todella hauska kokemus, nautin siitä erittäin paljon. Mietin osallistuisinko myös tänä vuonna jollakin soololevyni kappaleella, mutta se on kuitenkin niin iso prosessi, että jätin väliin.

Peuhu ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, etteikö hänen kappaleistaan voitaisi nauttia tulevissa Uuden Musiikin Kilpailuissa.

Hän pohtii tulevaisuuden määräytyvän pitkälti soololevystä, jonka lisäksi hänellä on ensi vuonna tiedossa myös elokuvamusiikin tekemistä sekä kappaleiden tuottamista ja sanoittamista muille artisteille.

– Aloitin soololevyn tekemisen keväällä 2012 ja vietin loppuvuoden Amerikassa tekstejä kirjoittaen. Levy on jo loppusuoralla ja tarkoitus olisi saada se julkaistua ennen kesää.

Hän tuumaa Helsingin olevan työn takia paras mahdollinen paikka asua, mutta toivoo kuitenkin joskus voivansa palata Kymenlaaksoon.

– Kaipaan pieneen kyläyhteisöön, jossa voi jutella mummojen kanssa kaupassa, Peuhu haaveilee.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran painetussa Niinipuu-lehdessä vuonna 2013.