ESPOO Uudenmaan Mänttärit tapasivat Nuuksion kansallispuistossa Espoossa viime lokakuun alussa.

Retkijoukko tutustui aluksi luontokeskus Haltiaan, jossa muun muassa halattiin puita Aivoliiton ja Folkhälsanin Lataa aivosi luonnossa -näyttelyssä.

– Tarkkailemalla tiettyä asiaa saat aivosi irtautumaan muista arjen ajatuksista ja huomiosi suuntautuu luontoympäristöön. Erilaisten asioiden katselu kulkiessa hiljentää aivojen uhkakeskuksen toimintaa, Aivoliiton ja Folkhälsanin yhdessä luontokeskus Haltian kanssa toteuttama näyttely muistutti.

Suomen luontokeskus Haltian perusnäyttelyissä voi tutustua Suomen luontoon. Luontokeskus on perustettu vuonna 2013 ja se on vuonna 2019 perustetun Suomalaisen tiedekeskusverkoston jäsen. Tänä vuonna kymmenen vuotta täyttävän Haltian juhlavuoden teemana on "Retkeily".

Helsinkiläinen Merja Ahola (kesk.) halasi puita espoolaisten Seppo ja Sisko Aallon kanssa luontokeskus Haltian Lataa aivosi luonnossa -näyttelyssä.

Yhteisen kahvituokion jälkeen retkeläiset siirtyivät nauttimaan syksyisestä luonnosta kahden kilometrin mittaisella esteettömällä Maahisen kierroksella.

Rengasreitin kohokohta oli näköalatasanne, jolta avautuivat maisemat Nuuksion Pitkäjärvelle ja järviylängön kumpuileviin metsiin.

– Olemme retkeilleet Nuuksion kansallispuiston pohjoisosassa. Täällä etelämmässä harvemmin, espoolaiset Sisko ja Seppo Aalto kertoivat.

Espoolainen Sole Viljanen houkutteli retkelle mukaan helsinkiläisen siskonsa Seija-Leena Rantalan.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olemme Nuuksiossa, he kertoivat.

Retkelle osallistui yhteensä 12 henkilöä.

Mänttäriläiset kiersivät noin kahden kilometrin pituisen Maahisen kierroksen, joka on esteetön. Kuvassa Sole Viljanen (vas.), Sisko Aalto, Atte Helminen, Seppo Aalto, Heli Kuisma ja Seija-Leena Rantala.

Kansallispuistoksi vuonna 1994

Nuuksion kansallispuisto on Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueella sijaitseva kansallispuisto. Sen pinta-ala on 56 neliökilometriä, ja se on perustettu vuonna 1994. Aluetta hallinnoi Metsähallitus. Nuuksiossa vierailee yli 300 000 kävijää vuodessa. Nuuksion kansallispuiston tunnus on liito-orava.

Nuuksion ensimmäiset osat nousivat merestä jääkautta seuranneen maankohoamisen myötä yli 9 000 vuotta sitten. Sana Nuuksio muistuttaa saamen kielen sanaa joutsen (njukca). Nuuksion ruotsinkielinen nimi Noux on 1500-luvulta peräisin oleva kylännimi. Nimen muita muotoja ovat olleet muun muassa Noox, Noosis, Nouxby, Nuuks ja Nuoksi. Suomenkielisen nimen Nuuksio ikää ei tiedetä. Sitä on käytetty nykyisessä muodossaan ainakin jo vuonna 1900 ja luultavasti jo aiemmin.

Suomessa on tällä hetkellä yhteensä 41 kansallispuistoa.

Uudenmaan Mänttärit vierailee tänä vuonna Fazerin vierailukeskuksessa (Fazerintie 6) Vantaalla lauantaina 14.10. kello 14–15. Opastetun kierroksen ryhmähinta: 13 euroa/henkilö (aikuiset) ja 9,50 euroa/henkilö (3–17-vuotiaat). Sitovat ilmoittautumiset torstaihin 28.9. mennessä sähköpostitse osoitteella uusimaa.manttari@niinipuu.fi tai puhelimitse Atte Helmiselle numerolla 040 553 8879.