KOUVOLA, KORIA Siitä on nyt reilu kolme vuotta, kun kouvolalaiset Anne Hasu ja Paavo Hakkarainen päättivät lähteä omakotirakentajiksi. Pariskunta toteutti ensimmäisen yhteisen oman kodin, joka oli Kouvolan vuoden 2019 asuntomessujen yksi kohde.

– Tämä on ollut hyvin avartava kokemus sekä ainutkertainen ja -laatuinen. Olemme olleet innolla mukana ja tyytyväisiä lopputulokseen, Hasu kertoo Niinipuu-lehdelle.

Hänellä ei ole messurakentamisesta kokonaisuutena mitään huonoa sanottavaa.

– Päinvastoin tämä on ollut ihan kiva projekti, vaikkakin vähän väsyneitä olemme olleet. Tämä on ollut mittava ponnistus työn ohessa.

Hasu tunnetaan entisen Moision taide- ja pitokartano Oy:n yrittäjänä. Hakkaraisella on vesikattorakentamiseen erikoistunut rakennusalan yritys Tehopari Oy, joka toimii Kymenlaaksossa ja pääkaupunkiseudulla.

Taiteilijan kädenjälki. Johanna Oraksen taide näkyy Taidekodin tapeteissa ja tyynynpäällisissä. Talon emäntä on tuntenut monipuolisen taiteilijan noin 20 vuoden ajan. Kuvassa pitkän eteisaulan seinää.

Rakennus- ja pihatyöt omin voimin

Asuntomessut näkyvät messukävijöille ja suurelle yleisölle kuukauden ajan. Sitä kuitenkin edellyttää pitkäjänteinen suunnittelutyö.

– Kaksi vuotta ennen messujen alkua varasimme tontin ja Paavo on itse vastannut talon rakentamisesta, Hasu kertoo.

Putki- ja sähkötyöt pariskunta teetti kaikkien lakien ja asetusten mukaan alan ammattilaisilla.

– Pihatyöt olemme myös tehneet itse, Hasu jatkaa.

Saunaakin voi sisustaa. Kouvolalaisen taiteilija Sari Hakalan koivuvanerille tehdyt saunataulut olivat Taidekodin messukävijöiden suosikkeja.

Paavo halusi rakentaa oman talon

Projekti sai alkunsa siitä, kun Paavo Hakkarainen muutti vuosia sitten muualta Anne Hasun luo asumaan.

– Hän oli aina tottunut asumaan omassa tekemässään talossa. Niinpä Paavo kysyi minulta, että olenko kuinka kiintynyt edelliseen talooni Mielakassa ja olisiko mahdollista tehdä johonkin päin Kouvolaa yhteinen talo, Hasu kertoo.

– Sanoin, että en mie osaa sitä esteeksikään laittaa, jos sinusta tuntuu siltä, että haluat meille talon rakentaa. Näin laitoimme vanhan talon myyntiin ja kun se meni kaupaksi, niin varasimme heti tontin, hän jatkaa.

Hasu on syntyperäinen kouvolalainen, jonka isän puoleiset juuret ovat Myllykoskella ja äiti on kotoisin Kymistä. Hänen puolisonsa juuret ovat Riistamäellä Savossa.

Makuuhuone. Valkoiset pinnat luovat kontrastia voimakkaille taidetapeteille.

Kaikki soljui eteenpäin

Pariskunta varasi ja sai tontin asuntomessualueelta ensimmäisten joukossa.

– Laitoimme vanhan talon myyntiin hyvissä ajoin, kun ajattelimme, että siinä kestäisi, Hasu kertoo.

Tontin varauksesta ja vanhan talon myynnistä alkaen uuden kodin toteutuminen soljui hyvin eteenpäin.

– Rakentamista edelsi vielä puiden kaato tontilta, Hasu sanoo.

Rauhallinen sijainti. Taidekodin pitkä ja kapea tontti rajoittuu Tallinojan rantaan.

“Kahville saa tulla jatkossakin”

Talliojan maisemissa sijaitseva Hasun ja Hakkaraisen koti sai messuilla nimekseen Taidekoti, joka sisustettiin taiteella ja suomalaisella designilla.

Sisustuksessa näkyy erityisesti taiteilija Johanna Oraksen kädenjälki. Tapetit ja tyynynpäälliset on tehty taiteilijan tekemien maalausten pohjalta.

– Kyllä tämä tunnetaan Taidekotina jatkossakin, Hasu uskoo.

Asuntomessujen aikana yrittäjä piti talossa taidemyymälää, joka purkautui messujen päättyessä.

– Meillä ei voi käydä ostoksilla, mutta kahville saa tulla, Hasu naurahtaa ja toivottaa kylään.

Messujen jälkeen pariskunnan ensimmäinen yhteinen oma koti on saanut taidetäydennystä Hasun entisen kodin tauluista.

– Huonekalut ovat samat kuin messujen aikana. Toki sisustus on muuttunut vielä enemmän oman kodin näköiseksi tavaroilla, joita on elämän varrella ehtinyt kertyä, Hasu sanoo.

Luonnonläheistä. Talon julkisivun leveän paneeliseinän väriksi valikoitui luonnonläheinen savenharmaa. Lasikatteinen terassi suojaa ulko-oleskelutilaa.

Paljon positiivista ja ihmettelyä

Vuoden 2019 asuntomessut keräsivät Kouvolan Korian Pioneeripuiston alueelle kuukauden aikana noin 114 000 kävijää. Messut järjestettiin suomalaisten parhaimman lomasesongin aikana 12.7.–11.8.

– Messut päättyivät tiistaina ja siivoojat tulivat keskiviikkona. Heti torstaina pääsimme itse muuttamaan uuteen kotiimme, Hasu kertoo.

Hän kertoo saaneensa messukävijöiltä palautetta laidasta laitaan.

– Paljon positiivista. Toki paljon myös ihmettelyä, että kodissa on näin paljon taidetta. Sikäli taidetalo on lunastanut paikkansa, Hasu sanoo.

Messukävijät kiinnittivät kohteessa huomiota myös arkkitehtuuriin ja pohjaratkaisuun.

– Olemme pitäneet koko ajan mielessä sen, että tämä on suunniteltu vain meidän tarpeisiin, Hasu kertoo.

Hänen mielestä messualue näyttäytyi monipuolisena ja kohteissa näkyi rakennuttajien kädenjälki.

– Omat suosikki olivat talot Unto ja Korea. Koko alueen rakennuttajat ovat hyvin eri-ikäisiä – niin ikääntyviä, lapsettomia pariskuntia kuin lapsiperheitä, Hasu kertoo.

Saunaosasto. Kodin toisessa päädyssä sijaitseva sauna, kylpyhuone, WC ja kodinhoitohuone. Saunan seinällä kouvolalaisen taiteilija Sari Hakalan pöllöaiheinen saunataulu.

Talo suunniteltiin kahdelle aikuiselle

Taidekoti sijaitsee Tallinojan ranta-alueen viereisellä pitkän mallisella tontilla, mikä edellytti myös talolle pituutta. Tämä näkyy sisätiloissa muun muassa pitkänä eteiskäytävänä.

Kodissa on makuuhuone, televisiohuone, työhuone ja olohuone–keittiö sekä erillinen saunaosasto. Huonepinta-alaa on 131 neliömetriä.

– Vanha talo oli kaksikerroksinen ja lähes puolta isompi. Näin ikääntyessä halusimme talon, joka on yhdessä tasossa ja helpompi hoitaa. Olemme tyytyväisiä kahden aikuisen kompaktiin taloon, Hasu kertoo.

Osalla Pioneeripuiston alueen omakotitonteista alkoi rakentaminen vasta asuntomessujen päättymisen jälkeen.

>> Juttu julkaistiin painetussa Niinipuu-lehdessä huhtikuussa 2020.