HELSINKI Director musices (dir. mus.), musiikin opettaja ja rehtori Jorma Samuli Sipilä nukkui pois tammikuun 26. päivänä 2025 Helsingissä 87 vuoden iässä.
Sipilä oli Karjalan poikia Vuokselasta. Talvisodan puhjettua opettajaperhe joutui lähtemään pikaisesti evakkoon. Varhaiset vuodet kuluivatkin Suomen eri puolilla aina vanhempien sijoituspaikan mukaan: Hämeessä, Kainuussa ja välillä Vuokselassakin. Pysyvä kotipaikka löytyi Haminasta, johon rakennettiin rintamamiestalo.
Keskikoulun jälkeen Samuli jatkoi opintojaan Heinolan seminaarissa, josta hän valmistui kansakoulun opettajaksi. Hän löysi elämänkumppanikseen rinnakkaisluokalta Helvin, ja nuoripari sijoittui Punkaharjun Kalajärven koululle. Viiden vuoden kuluttua hän erikoistui kansalaiskoulun opettajaksi Joensuussa ja musiikinopettajaksi Sibelius-Akatemiassa.
Koulunjohtajana hän ehti toimia 38 vuotta; elämäntyöstään hän teki Virolahdella 33 vuotta kansalaiskoulun opettajana, musiikinopettajana ja rehtorina. Hän ehti kokea koulun muutokset kansakoulusta peruskouluun ja luokattomaan lukioon siirtymiseen asti. Virolahden koulu oli sopivan kokoinen, 250–300 oppilasta, joten musiikinopettaja–rehtori tunsi oppilaansa.
Samulin elämänsisältönä oli musiikki. Hän opiskeli kuoromusiikkia Klemetti-opistossa ja sävellystä Sibelius-Akatemiassa. Hän sai erikseen kuoromusiikkiopetusta Ahti Sonnisen (1914–1984) yksityisoppilaana.
Virolahdelle muuttokuormaa purkaessaan hänestä jo tuli musiikkiyhdistyksen kantava voima, toimien 29 vuotta kapellimestarina. Hän johti Virolahden Musiikkiyhdistyksen seka- ja mieskuoroa sekä erilaisia soitinkokoonpanoja. Virolahti on musiikkipitäjä ja Samuli piti sen ilmapiiristä. Hänen aikanaan innostunut musiikkiyhdistys venyi järjestämään muutamat laulujuhlat ja laulunäytelmiä. Konserttivierailut kuuluivat myös ohjelmaan.
Haminan seudulla ilmeni tarvetta kehittää kuorolaulua vaativaan suuntaan. Niinpä Samuli perusti vuonna 1978 Kaakon Kamarikuoron, jota hän johti 25 vuotta. Kamarikuoro toimi edustuskuorona esittäen laajoja laulusarjoja ja messuja. Siitä tuli rakas ja työllistävä harrastus.
Samuli sävelsi opiskeluajastaan alkaen eläkevuosiin asti. Koulussa soitettiin enimmäkseen hänen sovituksiaan. Myös kuorot esittivät johtajansa sävellyksiä ja sovituksia. Opiskeluaikanaan hän sävelsi jousikvarteton. Virolahtelaiset tuntevat parhaiten hänen laulunsa: musiikkinäytelmän “Keisarin vierailu”, kunnan 650-vuotisjuhlaan tehdyn Virolahti-kantaatin kuoroille ja solistille, Sarjan merikuvia mieskuorolle sekä runsaasti pieniä laulelmia. Virolahden seurakunnan tilaustyönä valmistui urkusävellys kirkon uusien urkujen vihkiäisiin.
Muuhunkin toimintaan kutsuttiin mukaan. Samuli toimi pitkään Lions Clubeissa Virolahdella ja Haminassa, jossa hän liittyi LC Hamina/Bastioniin jo vuonna 1976. Klubin roolikierron mukaan hän toimi sihteerinä ja klubin presidenttinä kauden 2002–2003; Melvin Jones -jäsenyys tuli vuonna 2004. Lisäksi hän toimi LC:n luottamustehtävissä Kymenlaakson piirissä. Leijonatoiminta ja sen mukana tullut ystäväpiiri oli Samulille hyvin tärkeä.
Sipilä pyrki kaikin tavoin tukemaan alueen musiikkielämää. Hän toimi Kotkan Seudun Musiikkiopiston johtokunnassa sekä Sulasolin liittohallituksessa ja Sekakuoroliiton hallituksessa. Hän oli Sulasolin Kymenlaakson piirin kunniapuheenjohtaja. Hän oli myös muun muassa Virolahden Osuuspankin johtokunnan ja Mänttärin Sukuyhdistyksen valtuuskunnan (1984–2012) jäsen. Sipilä nimettiin Mänttärin Sukuyhdistyksen kunniajäseneksi sukukokouksessa Myllykoskella 15.7.2012.
Kun perhe muutti Haminaan, meri tuli keskeiseksi elementiksi Samulin elämään. Hän veneili, kalasteli ja vietti lomiaan Hurpun rantaan rakentamallaan mökillä. Hän laski lohisiiman ja hailiverkot kalakaverinsa sekä poikiensa kanssa; saalistakin tuli.
Viimeiset eläkevuodet kuluivat Helsingissä, nyt musiikkia kuunnellen ja Laulu-Miesten seniorikuorossa (Urisevat Ukot) laulellen. Samuli Sipilä siunattiin haudan lepoon Helsingissä 1.3.2025.
LEENA MOROTTAJA
PEKKA, SEPPO JA OLLI SIPILÄ
Kirjoittajat ovat Samuli Sipilän isosisko ja pojat.