VANTAA Mänttärin Sukuyhdistyksen julkaisema Niinipuu-lehti palkittiin Sukuseurojen Keskusliiton ja Sukuviesti-lehden sukulehtikilpailussa ensimmäisellä palkinnolla. Sukuseurojen ja sukututkimusseurojen lehtikilpailun voittajat julkistettiin liiton syyskokouksessa, joka pidettiin Kuulutko sukuuni -tapahtuman yhteydessä Vantaalla lauantaina.

– Joka kolmas vuosi järjestettävän sukulehtikilpailun taso oli tänä vuonna erittäin kova niin, että raadilla oli vaikeuksia ratkaista kilpailun voittaja. Tämä kertoo siitä, että julkaistavien sukulehtien taso on noussut viime vuosien aikana huomattavasti, liiton pääsihteeri ja Sukuviesti-lehden vastaava toimittaja Eine Kuismin kertoo.

Hänen mukaan arviointiraati kiinnitti ennen kaikkea huomiota lehtien sisältöön.

– Toki taittokin on tärkeällä sijalla, sillä hyvin taitettu lehti helpottaa sukulehden lukemista, Kuismin muistutti.

Päätoimittaja Anssi Paasivirta (vas.) pokkasi kunniakirjan Sukuseurojen Keskusliiton puheenjohtaja Irina Baehr-Alexandrowskylta. Taustalla raadissa vaikuttaneet Sukuviesti-lehden asiantuntijaneuvoston jäsen Matias Eronen ja liiton pääsihteeri Eine Kuismin.

"Olkaa ylpeitä omasta lehdestänne"

Lehdet arvioineet raadissa vaikuttanut Sukuviesti-lehden asiantuntijaneuvoston jäsen, ylilääkäri Matias Eronen kertoi, että sukulehtien sisällöt ovat monipuolistuneet.

– Sukulehtiä julkaisevat seurat julkaisevat erittäin laadukasta sisältöä. Lehdet ovat ylioppilaskirjoitusten arvosanalla mitattuna Laudatur-tasoa.

Hän korosti, että lehtien taso on erittäin korkealla tällä hetkellä.

– Olkaa ylpeitä omasta lehdestänne, vaikkei se ehkä sijoittunutkaan nyt palkittujen joukkoon, Eronen totesi.

Kilpailuun lähetettiin 13 sukuseurojen julkaisemaa sukulehteä ja kolme sukututkimusseurojen julkaisemaa lehteä.

Raadissa vaikuttivat Erosen lisäksi Leena Heiskanen Heiskasten sukuseurasta, suvunvanhin Risto Kärkkäinen Kärkkäisten sukuseurasta ja Eine Kuismin.

Osa palkittujen sukulehtien tekijöistä asettui ryhmäkuvaan Kuulutko sukuuni -tapahtumassa Vantaalla. (Kuva: Elina Kuismin)

Raati Niinipuusta: "Tasokas ja monipuolinen lehti"

Niinipuu-lehdestä raati toteaa, että "lehti on tasokas ja monipuolinen, jossa näkyy ammattilaisen kädenjälki".

Toiseksi kilpailussa sijoittui Ryynästen sukuseuran julkaisema Ryynäset-lehti, jossa raatia mielytti runsas ja laadukas sisältö historiallisine artikkeleineen, joissa myös lapset ja nuoret on huomioitu.

Kolmanneksi kilpailussa ylsi Sassin sukuyhdistyksen julkaisema Sassit-lehti, jossa on raadin mielestä laadullisesti korkeatasoisia artikkeleita ja kiinnostavaa historiaa, ja joissa on hyvin käsiteltu suvun vaiheita.

Kunniamaininnan saivat Koposten sukuseuran julkaisema Kopsa-lehti sekä Sukuseura Henrik ja Maria Makkosen jälkeläiset ry:n Savukosken kuohuja -lehti.

Sukututkimusseurojen lehtisarjan voiton otti Vesilahden sukututkimusseuran julkaisema Kurjenpolvet. Toisen sijan jakoivat Oulun sukututkimusseuran julkaisema Oulun sukututkija -lehti ja Keravan seudun sukututkijoiden julkaisema Sukuvakka-lehti.

Kaksi voittoa ja kaksi kunniamainintaa

Huhtikuussa 1995 ensimmäisen kerran julkaistu Niinipuu-lehti on voittanut kahdesti aiemmin, vuosina 1998 ja 2003, Sukuseurojen Keskusliiton sukulehtikilpailun.

Lisäksi lehti on kahdesti palkittu kunniamaininnalla: vuonna 2007 lehti nimettiin uutta etsivimmäksi ja kokeilevimmaksi sukulehdeksi sekä vuonna 2011 se sai kunnia lapsiystävällisimpänä sukulehtenä.

Niinipuu-lehden toimitussihteerinä vuosina 1995–2005 toimi jyväskyläläinen toimittaja Jarkko Mänttäri. Hänen jälkeen lehden toimitussihteeriksi ryhtyi porvoolainen tuottaja–toimittaja Marko Wahlström.

Lehden päätoimittajana on toiminut sukuyhdistyksen valtuuskunnan puheenjohtaja, joka on suvun päämies. Ensimmäisenä päätoimittajana toimi hämeenkoskelainen Jorma Mänttäri ja viimeiset kuusi vuotta päätoimittajan tehtävää on hoitanut helsinkiläinen Anssi Paasivirta.

– Niinipuu on tärkeä yhdysside laajan suvun välillä, sillä lehteä postitetaan lähes 15 000 kotitalouteen Suomessa ja ulkomailla, Paasivirta muistutti.

Niinipuu-lehti on maamme laajalevikkisin sukulehti, sillä se postitetaan lähes 15 000 kotitalouteen Suomessa ja ulkomailla. Kerran vuodessa ilmestyvän painetun lehden lisäksi Niinipuun toimitus tekee uutisia lehden verkkosivuille.

Vantaan seudun sukututkijoiden jo 19. kerran järjestämä Suomen suurin sukututkimustapahtuma "Kuulutko sukuuni" jatkuu Vantaan ammattiopisto Varian Hiekkaharjun toimipisteessä (Tennistie 1) sunnuntaina 7.10. kello 10–16.