TAMPERE–KOUVOLA Kouvolan Myllykoskella kasvanut laulaja–lauluntekijä Jari Uutela jon julkaissut uuden singlensä. Poikkeuksellisesti mies on nyt täysin muiden tekemän kappaleen äärellä. Hän on tähän asti levyttänyt joko kokonaan ja tai osittain omia kappaleita.

Uutelan tuottaja Sami “Samson” Tamminen soitti äänitysstudiolla yhdessä lauluntekijä Tuomas Aarnion kanssa tekemänsä kappaleen “Silmät tottuvat pimeään”.

– Biisi oli juuri sillä hetkellä menossa vähän isommalle artistille kuin Jari Uutela, mutta jostain syystä se oli jäänyt roikkumaan. Tuolloin kysyin, että olisiko minulla mahdollisuus esittää se.

Kappale julkaistiin Uutelan esittämänä helmikuun alussa.

>> Jari Uutelan tuoreimman kappaleen voi kuunnella tästä:

“Mitä sulle kuuluu?”

Kappaleen tematiikka käsittelee mielenterveyttä, joka on nuorten parissa päivätyötään tekevälle miehelle erittäin tärkeä aihe.

Hän on nähnyt myös omassa lähipiirissään mielenterveyden aiheuttamia haasteita.

– Biisissä minua kosketti jotenkin se ajatus, miten me kohtaamme toisen ihmisen. Jos vaikkapa kysyt minulta, että mitä sulle kuuluu, niin oletko valmis kuulemaan, mitä minulle kuuluu.

“Vastaat, kun kysyn varovaisesti, että miten sulla menee, haluatko rehellisen vastauksen vai sen, minkä kaikki haluu kuulla", kappaleen alussa lauletaan.

– Tosi usein huomaan, että ne ihmiset, joilla ei ole hyvä olla, niin riittää usein se, että ei tarvita neljää palloa ilmassa tai tehdä ihmetemppuja, eikä tarvitse analysoida kaikkea tai olla hirveän viisas toisen rinnalla, Uutela sanoo.

– Riittää jopa, että sinulla ei ole kaikkeen vastausta. Mielenterveyden haasteissakin usein riittää läsnäolo. Jos toinen on syvissä vesissä, niin ota tuoli ja mene itse syviin vesiin seuraksi, hän kehottaa.

Uutela muistuttaa, että meidän ei ole tarkoitus pelastaa toisiamme, mutta autetaan kanssakulkijaa olemalla läsnä, eikä jätetä ketään yksin.

Silmät tottuu pimeään -kappaleen teksti on Jari Uutelan mukaan hieno. Kuva: Salla Flinkman

“Riittävän mielenkiintoinen näkökulma laulaa”

Elämän hauraus kiteytyy Uutelan lauseeseen “Nyt on hyvä olla, huomenna välttämättä ei”.

– Siinä tilanteessa toivoisi, että olisi tarjolla lämpöä ja rakkautta rinnalla.

Hän kuvailee levytettäväksi saamansa kappaleen tekstiä hienoksi.

– Mitä enemmän tulee ikää, sitä tärkeämmältä tuntuu se, mitä ja mistä kulmasta haluaa laulaa. Esimerkiksi rakkauslaulussa pitäisi olla jotain muutakin kuin vain tarina siitä, että poika tapaa tytön ja he jatkavat onnellisesti elämäänsä tai eroavat.

Uutela huomaa tänä päivänä musiikkia kuunnellessaan etsivänsä kappaleen ydinsanomaa.

“Osoittaa rohkeutta puhua vaikeista aiheista”

Uuden Musiikin Kilpailun (UMK) kappaleista hän oli erityisissä fiiliksissä Sexmanen kappaleesta “Mania”.

– Hienoa, että biiseissä uskalletaan nyt käsitellä tällaisia aiheita. Vielä kymmenisen vuotta sitten esimerkiksi Sini Sabotagelle sanottiin levy-yhtiössä, että mielenterveyden haasteisiin liittyvistä aiheista ei puhuta.

Uutela kiittää, että aika on muuttunut ja ihmiset elävät nykyisin aiempaa vähemmän kulisseissa. – Kulissielämä ei ole se tapa, millä meidän yhteiskunta muuttuu terveemmäksi.

Kouvolan Myllykoskella varttuneen Uutelan oma isä oli alkoholisti.

– 1950-luvulla syntyneen äitini tapa toimia oli sopia niin, että aihe lakaistiin maton alle. Asioista puhuttiin korkeinta kodin sisällä, mutta ei ulospäin.

Hän pitää todella tärkeänä sitä, että nuoret taiteilijat tulevat julkisuuteen ja uskaltavat sanoa asiat ääneen.

– Ne eivät ole silloin vain biisejä, vaan osoittaa tässä ajassa rohkeutta.

“Pään sisällä olevat asiat saa sanoa nyt ääneen

”Reilu kymmenen vuotta sitten Jari Uutela tarjosi Pekka Ruuskalle kappaleitaan, jotka eivät olleet poikkeavan erilaisia laulaja–lauluntekijän nykyisistä biiseistä.

– Silloin todettiin, että ne ovat ihan sisäänpäin kääntyneitä eli liian herkkiä aiheita. Biisieni sisältö ja muotokieli eivät ole niin dramaattisesti muuttuneet tänä aikana.

Uutela on nähnyt musiikin tekemisessä tapahtuneen valtavan muutoksen.

– Ajatuksia, joita mietimme päidemme sisällä saa onneksi nykyisin sanoa ääneen. Se on yhteiskunnallisesti hirmu tärkeää.

Kuvataiteessa asioita on perinteisesti tuotu esille ja käsitelty kautta historian. – Kun on sanat, asioiden ääneen lausumista on pelätty monella tavalla.

Uutela muistuttaa, että kaikkien laulun aiheiden ei tarvitse kuitenkaan olla kantaaottavia tai synkkiä. – Olen huomannut, että sitä haluaa laulaa jotain sellaista, jolla on merkitys – on se iloista tai surullista.

Nyt 42-vuotiaalle Uutelalle ei enää tulisi mieleen tehdä laulua esimerkiksi bilettämisestä tai yhden illan sekoiluista. – Ne ovat tietyn iän ajankuvaa, joista jokainen voi ehkä löytää itsensä.

Jari Uutelan mukaan aiemmin sanojen takia asioiden ääneen lausumista on pelätty monella tavalla. Kuva: Salla Flinkman

Uusi kitara avannee biisilukot

Uutela on julkaissut kolme albumia, jotka ovat "Läpikulkumatkalla" (2012), "Henkilökohtaista" (2016) ja "Kolmas kerta toden sanoo" (2022). Lisäksi julkaisulistalta löytyy kymmeniä singlejä.

– Tykkään itse levykokonaisuuksista, mutta nykyinen striimi-kulttuuri suosii yksittäisiä biisejä, Uutela sanoo.

Lauluntekijä toivoo, että myös uusia kappaleita syntyy.

– Tammikuun alussa ostin uuden akustisen kitaran, joka toivottavasti avaa biisilukkoja.

Miehen biisien kirjoittamisen tielle esteitä ylitettäväksi ovat aiheuttaneet aiheet, joista hän haluaa laulaa.

– Samalla kirjoittamisessa tulisi säilyttää rentous. Pitäisi antaa ajatuksen olla ja luottaa siihen, että oma henkinen kasvaminen ja dna:han kirjoitettu osoittavat tekemisen polun.

Hän myöntää, että kirjoittaminen on vaikeutunut päivä päivältä ja vuosi vuodelta. – Hyvän tekstin ja biisin kirjoittaminen vaatii aika paljon.

Uutelalle luontevin tapa tehdä kappaletta, on kirjoittaa sävellystä ja sanoitusta päällekkäin. – Kitara sävellysvälineenä on osoittautunut mukavimmaksi.

Uutela yrittää päästä samuliputromaiseen kappaleiden tekemisen rytmiin.

– Putro on sanonut, että hän kirjoittaa yhden biisin päivässä, vaikka se olisi huono. Ajatus perustuu siihen, että kirjoittamisen taito pysyy näin yllä.

– Kun teet paljon, kirjoittamisesta häviää dramaattisuus tehdä vuosisadan paras teos. Laulut ovat lauluja, joista toiset onnistuvat paremmin, Uutela pohtii.

Kansanmusiikki-tyylinen tarinankerronta kiehtoo

Uutelan musiikillinen luomisvoima periytyy hänen sukujuurien kautta.

– Äitimme ei ole musikaalinen lainkaan. Lapsena pyysimme häntä veljeni kanssa olemaan laulamatta, kun hän alkoi laulaa meille iltalaulua, hän naurahtaa.

Perheen isä lauloi hyvin ja oli mukana Myllykosken Metallimiesten kuorossa.

– Toki äitini isän puoleisesta suvusta on löytynyt myös pelimanni, hän pohtii musiikillisia juuriaan.

Jari Uutela uskoo, että kiinnostus musiikkiin heräsi hänen kaksi vuotta vanhemman isoveljensä Jussin – Rylos-yhtyeen kitaristi – innostamana.

– Lauluntekijyys yhdistettynä kansanmusiikki-tyyppiseen tarinankerrontaan kiehtoo eniten.

Laulaja–lauluntekijällä oli jo lapsena oli tarve kirjoittaa omia ajatuksia. Kuva: Salla Flinkman

“Kirjoittaminen on ollut luonteva tapa ilmaista asioita”

Kirjoittamisen Uutela aloitti isänsä alkoholismin myötä.

– Lapsena oli tarve kirjoittaa omia ajatuksia. Olen aina ollut jollakin tavalla erityisherkkä, ja lukenut vahvasti maailmaa ja ympärillä tapahtuvia asioita. Kirjoittaminen on ollut itselleni luonteva tapa ilmaista asioita.

– Ensimmäisen oikean biisin tein 10-vuotiaana, mutta ennen sitä on ollut kaikenlaista “älämölöä”.

Uutela kertoo isoveljensä löytäneen pari vuotta sitten C-kasetillisen tulevan laulaja–lauluntekijän Yamahan syntetisaattorilla tekemää musiikkia.

– Nauhalta kuuluu alkeellinen rumpukone, koskettimien ääniä, siansaksaa ja höpöttelyä. Tekeleissä ei ole mitään järkeä, mutta rytmi niissä on.

Nyt varhaisen keski-iän saavuttanut mies oli C-kasetin aikoihin 4- tai 5-vuotias. – Edelleen ihailemani The Scorpionsin World Wide Live -albumi (1985) oli juuri julkaistu.

Nuorten parissa työskentelevä Jari Uutela kokee olevansa tietyllä tavalla saarnamies. Kuva: Salla Flinkman

Halu tehdä ohjasi nuorena Uutelan tekemistä

Uutelalla on ollut aina tarve ilmaista itseään – niin musiikin kuin tekstien kautta.

– Koen olevani saarnamies, mitä tietyllä tavalla teen nuorten kanssa. Pidän heille paljon vuorovaikutus- ja tunnetunteja sekä opetan kaveritaitoja. Se on jatkumoa tästä kaikesta eli maailman katsomisesta ja analysoimisesta.

Kouluvalmentajana tamperelaiskoulussa työskentelevä Uutela pitää nuorille myös musiikkipajoja, jotka hän aloitti toimiessaan nuoriso-ohjaajana Askolassa itäisellä Uudellamaalla.

– En opeta nuoria laulujen tekemiseen, mutta teemme niitä yhdessä, hän korostaa.

Eli vähän samaan tapaan kuin silloin, kun mies kiinnostui laulujen kirjoittamisesta lapsuudessaan.

– Se oli leikkiä ja tutustumista niin omaan itseensä kuin instrumentteihin. Kun tein ensimmäisiä biisejä, minulla oli hyvin vähän tietoa siitä, mistä laulu koostui. Minulla oli vain halu tehdä.

Uutela muistuttaa, että alunperinkin, kun lauluja on alettu tekemään, kyse ei ole tietoisuudesta.

– Se on lähtenyt liikkeelle jostain, joka kumpuaa. Tekemisessä oli paljon myös primitiivisyyttä. Haluan, että se säilyisi ainakin johonkin pisteeseen asti tämän päivän musiikin tekemisessä.

Uutela keikkailee ahkerasti päivätyönsä ohessa. – Viime vuonna tein vähän vajaa 40 keikkaa, hän laskeskelee.

FAKTA
Jari Uutela

 • Syntynyt Kouvolan Myllykoskella 28.9.1981. Asuu nykyisin Tampereella.
 • Osallistui Idols-laulukilpailun ensimmäiselle tuotantokaudelle vuonna 2003 yltäen semifinaaleihin asti. Osallistui Talent Suomi -kykyjenetsintäkilpailuun vuonna 2009 yltäen myös semifinaaliin ja X Factorissa pääsi jatkoon vuonna 2018. Tänä keväänä hän kilpailee The Voice of Finlandissa.
 • Julkaissut kolme albumia ja kymmeniä singlelohkaisuja.
 • Kappaleita on striimattu vuosien aikana jo yhteensä yli kolme miljoonaa kertaa.
 • Tunnetaan ahkerana esiintyjänä, joka on tehnyt yli 1 500 keikkaa elämänsä aikana.
 • Kappaleita on soitettu Radio Suomipopilla, Radio Suomessa ja monissa muissa kanavissa vuosien aikana.
 • Työskentelee kouluvalmentajana Hatanpään yhtenäiskoulussa Tampereella.
Silmät tottuu pimeään -singlen kansikuva näyttää tältä. Kuva: Salla Flinkman

Silmät tottuu pimeään -single

 • Esittäjä: Jari Uutela
 • Sävellys, sanoitus ja sovitus: Sami Tamminen & Tuomas Aarnio
 • Tuotanto: Sami Tamminen
 • Masterointi: Henkka Niemistö
 • Kansi ja kuvat: Salla Flinkman
 • Julkaisuajankohta: 2.2.2024
 • ISRC: FIJU22400001