HAMINA Haminaa ja siellä sijaitsevaa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraania odottaa vilkas matkailukesä.

Ympyräkaupunki on pullollaan erikokoisia tapahtumia Hamina Tattoon johdolla. Niihin kaikkiin Wanha Veteraani Kadettikoulunkadulla tarjoaa näyttelyjä sekä pihapiirissään uuden Camp Haminan messi-, sauna- ja majoituspalveluja.

Camp Hamina Suomen rauhanturva- ja kriisinhallintahistoriaa kertovan museon pihassa valmistui viime syyskuussa. Se on suomalaisten kriisinhallintajoukkojen operaatioissaan käyttämän kaltainen, konttiratkaisuun perustuva tukikohta.

– Tukikohta on samalla elävä museoesinekokonaisuus, jossa on majoitustilaa 40 henkilölle. Sama mitoitus on messiravintolalla. Saunojia lauteille mahtuu ryhmän verran, 7–9 henkeä kerrallaan, Wanha Veteraani ry tiedottaa.

Tukikohdan nimi kertoo, että myös sotilaskaupunkina tunnettu Hamina on oivaltanut Wanhan Veteraanin museon ja sen matkailupalvelujen yhdistelmäajatuksen.

– Kaupunki ja museo tekivät loppuvuodesta yhteistyö- ja tukisopimuksen. Sen yksiselitteisenä tavoitteena on vetää väkeä Wanhaan Veteraaniin ja samalla Haminan muihin nähtävyyksiin ja tapahtumiin.  Satametrisessä salossa arvokkaasti hulmuava siniristilippu on tähän kaikkeen kutsuva majakka, toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki sanoo.

Myös Suomen Rauhanturvaajaliitto Wanhan Veteraanin yhtenä perustajana on ruopannut väylää liiton tärkeälle lippulaivalle päästä koronakarikon yli.

Näyttelykausi alkaa toukokuussa

Wanhan Veteraanin näyttelykausi yleisölle alkaa 14.5. rauhanturvaamisen perusnäyttelyn ja uuden vaihtuvan näyttelyn "Suomen laivasto sodassa 1939–1945" avajaisilla. Laivastonäyttelyssä on esillä esinemateriaalin ohella sota-ajan valokuvia yksityiskokoelmista. Kuvista valtaosa on ensi kertaa esillä, samoin kuin iso osa muutakin aineistoa.

Museon näyttelyt ovat auki toukokuun puolivälistä tiistaista sunnuntaihin aina 18.9. saakka. Ryhmille museota esitellään aina sovittaessa läpi vuoden. Perinnekeskuksen tilat ovat varattavissa myös kokous- ja koulutuskäyttöön.

Yhteistyössä Hamina Tattoon kanssa 12.–16.7. Wanhan Veteraanin pihassa on elämää joka päivä iltayöhön saakka. Tattoon Bastioni Jazz soi viitenä iltana kello 21 alkaen. Noin 200 hengen teltassa messiravintola tarjoaa päivällä ruokaa ja virvokkeita sekä illalla jazzin jälkeen vielä muuta musiikkia.

Jo 8.–12.6. Haminassa järjestetään Hevoset Bastionissa -suurtapahtuma, joka kokoaa yhteen hevosista kiinnostuneen yleisön ympäri Suomen. Tapahtuma nostaa esille hevostalouden ja -urheilun sen kaikissa muodoissa.

Wanha Veteraani perustuu vapaaehtoistyöhön

Rauhanturvaamisesta ainoana Suomessa kokonaisvaltaisesti kertova museo ja perinnekeskus Wanha Veteraani avattiin loppukesästä 2018 täydentämään kaupungin matkailutarjontaa.

Museota ja perinnekeskusta hallinnoi ja toimintaa pyörittää Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry. Yhdistyksessä on tällä hetkellä jäsenenä 30 valtakunnallista, alueellista ja paikallista, lähinnä vapaaehtoiseen maanpuolustukseen sekä veteraani- ja perinnetyöhön suuntautunutta yhdistystä.

Wanhan Veteraanin toiminta perustuu pääosin vapaaehtoistyöhön. Perinnekeskukseen kuuluvan Camp Haminan muonitus- ja majoituspalveluita pyörittää Wanhan Töpinä Oy.