HELSINKI–KUOPIO Suomen Sukututkimusseura on myöntänyt suomalaisen sukututkimuksen ansiomi-talin kuopiolaiselle Reetta Väänäselle. Ansiomitali myönnettiin Savon Sukututkimusharrastajat ry:n hakemuksesta viime vuonna. Suomen Sukututkimusseura myönsi viime vuonna yhteensä kymmenen sukututkimuksen ansiomitalia.

Mänttärin sukuun kuuluva Väänänen kiinnostui jo pikkutyttönä tarinoista. Mummonsa tarinankertojan kyvyn verenperintönä saanut kuopiolainen aloitti kirjoittamisharrastuksensa lapsena.

Hän on saavuttanut menestystä kirjoituskilpailuissa. Viimeisimmän palkinnon Väänänen sai viime vuonna Suomen Sukututkimusseurann järjestämässä Sukutarina-kilpailussa, jossa Matkat mummolaan -niminen kirjoitus sijoittui kolmanneksi 21,3 prosentin äänisaalillaan.

Väänänen on iältään Mänttärin Sukuyhdistyksen valtuuskunnan vanhin jäsen.

"Sukututkimus on kuin suunnistusta"

Sukututkimusharrastuksen Väänänen aloitti 1970-luvun lopulla. Oppia hän haki Toivo Pietikäisen vetämästä ryhmästä Kuopion kansalaisopistossa.

Pietikäinen toimi myös  puheenjohtajana Pohjois-Savon Sukututkimusharrastajissa, jonka jäsenenksi Väänänen liittyi jo 1970-luvun lopulla. Hän on ehtinyt toimia yli 40-vuotisen jäsenyytensä aikana yhdistyksen hallituksesa.

Väänänen kuuluu myös moniin sukuseuroihin sekä on ollut toimittamassa niiden sukukirjoja ja -lehtiä. Mänttärin lisäksi mainittakoon Tulkin ja Hovin (Ståhlberg) suvut sekä nyt työn alla oleva Väänästen suku.

Reetan esipolvitaulustot ulottuvat aukottomina vuosisatojen taakse ja sisältävät tietoja sadoista esivanhemmista.

– Sukututkimus on etsimistä, etsimistä ja vielä kerran etsimistä, Väänänen toteaa Savon Sukututkimusharrastajien lehteen antamassaan haastattelussa.

Hän vertaa sukututkimusta toiseen harrastukseensa, suunnistukseen, jossa Reetta Väänänen on yltänyt useasti palkintosijoille.

– Se löytämisen ilo on molemmissa yhtä huikea, hän toteaa haastattelussa.

>> Niinipuu-lehti haastatteli Reetta Väänäsestä Läksin käymään -juttusarjan aloitusjuttuun, joka julkaistiin vuoden 2019 lehdessä sivulla 13.