Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain yrittäjän tai työelämän asiantuntijan, joka on toiminut vapaaehtoisena YES-kummina kouluyhteistyössä. Tänä vuonna vuoden tunnustuksen sai kaksi henkilöä, pyhtääläisen Pyroll Oy:n omistajat Reino ja Aleksi Uusitalo.

– He ovat toimineet Huutjärven koulun yrityskummeina aktiivisesti jo 20 vuoden ajan. Sinä aikana he ovat osallistuneet lukuisiin koulun yrittäjyysprojekteihin ja teemapäiviin, tarjonneet tet-paikkoja koulun oppilaille sekä kertoneet yrittäjätarinaansa koulun oppitunneilla. Pyroll Oy on myös tukenut koulun yrittäjyyskasvatustyötä taloudellisesti, Valtakunnallinen YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen sanoo.

Mänttärin sukuun kuuluva teollisuusneuvos Reino Uusitalo perusti Pyhtään Paperi Oy:n, sittemmin Pyroll Oy:n vuonna 1973. Pyroll on Pohjoismaiden johtavia paperin, pahvin, kartongin ja muovin jalostajia. Reino Uusitalo toimii yrityksen toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana. Hänen poikansa Aleksi Uusitalo on Pyrollin hallituksen jäsen.

YES Kotka-Haminan aluepäällikkö Maarit Koverola kehuu Uusitaloja aktiivisesta osallistumisesta koulun toimintaan ja oppilaiden kannustamiseen.

– Uusitalot ovat mahdollistaneet kaikille koulun oppilaille upeita yrittäjämäisiä kokemuksia. He ovat olleet keskeisessä roolissa muun muassa koulun keittokirja- ja kestokassiprojekteissa sekä joulupaperiprojektissa, joissa he neuvoivat ja tsemppasivat oppilaita myyntityössä Diili-ohjelman tyyliin, Koverola sanoo.

"Uusitalojen kanssa on helppo tehdä yhteistyötä"

Myös Huutjärven koulun rehtori Sari Hakulinen kiittää tuoreita YES-kummeja pitkästä yhteistyöstä.

– Reino on käynyt usein koulullamme kertomassa harrastuksistaan ja siitä, miten hän jo pikkupoikana aloitti yritystoimintansa myymällä joulukortteja. Isä ja poika ovat aivan ihania ihmisiä, jotka aina ystävällisesti auttavat ja tukevat koulumme toimintaa. Heidän kanssaan on helppo tehdä yhteistyötä. Suuret kiitokset heille.

Vuoden YES-kummit palkittiin Kotkan kauppakeskus Pasaatissa viime torstaina järjestetyissä Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) Uskalla Yrittää -kilpailun semifinaalissa.

 – Nuoret ovat tulevaisuus. Heillä on innovaatioita ja hyvä asenne – eletään tässä päivässä ja katsotaan tulevaisuuteen, Reino Uusitalo sanoo.