HELSINKI Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n jokavuotinen Vuoden laatulehti -palkinto on jaettu tänä vuonna 15. kerran. Tuomarina toiminut kirjailija Risto Isomäki valitsi voittajaksi Animalia-lehden.

– Minulle tuli hyvin nopeasti erittäin selväksi, ettei tällaista kilpailua ole mitenkään mahdollista ratkaista tekemättä suurta vääryyttä monille harmittavan laadukkaille lehdille. Tällaiset valinnat täytyy siis aina tehdä jostakin tietystä ja hyvin subjektiivisesta näkökulmasta. Mutta riippumatta siitä miten valinnan tekee, se on väistämättä aina epäoikeudenmukainen kaikkia muita näkökulmia kohtaan, valtion tiedonjulkistamisen elmäntyöpalkinnolla huomioitutoteaa.

Kilpailun tarkoitus on nostaa esiin laadukkaita kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtiä sekä muistuttaa niiden merkityksestä osana suomalaista yhteiskunnallista keskustelua.

Helsingin virtuaalisilla kirjamessuilla pidetyssä tiedotustilaisuudessa Isomäki kiitteli tarjolla olleiden lehtien laajaa skaalaa ja korkea tasoa.

Kultin laatulehtikilpailun tuomari Risto Isomäki haastattelussa

"Animalia tarjoaa uutisaihetta valtamedialle"

Voittajaksi valitsemansa lehti sisältää Isomäen mielestä eniten sellaisia ihmiskunnan tulevaisuuden ja mahdollisesti jopa henkiinjäämisen kannalta tärkeitä uutisia ja näkökulmia, joita valtavirran tiedotusvälineet eivät ole käsitelleet.

– Animalia on julkaisu, jonka toivoisin tulevan kaikkien Suomen suurien tiedotusvälineiden toimituksiin ja josta toivoisin myös valtamedioiden poimivan mahdollisimman ahkerasti uutisaiheita omaan käyttöönsä, hän toteaa perusteluissaan.

Animalian päätoimittaja Laura Uotila iloitsee valinnasta ja haluaa jakaa huomioita koko lehden tekijäkunnalle.

– On hienoa, että mediatyö eläinten oikeuksien puolesta saa kiitosta. Lehteä tekevät Animalian työntekijöiden lisäksi vapaaehtoisemme, joten palkinto on suuri kunnianosoitus myös vapaaehtoistyölle.

Tuomari antoi myös viisi kunniamainintaa

Voittajavalinnan lisäksi tuomari antoi erilaisia kunniamainintoja. Visuaalisesti elämyksellisimmäksi hän valitsi Suomen Sarjakuvaseuran Sarjainfo-lehden.

– Kiitos kunniamaininnasta! Sarjainfo valittiin visuaalisesti elämyksellisimmäksi, ja kunnia kuuluu tietysti isosti itse sarjakuvataiteen rikkaudelle. Esimerkiksi kotimainen nykysarjakuva on hyvin monipuolista ja usein komeaa katsella. Lisäksi sillä on sanottavaa, päätoimittaja Aino Sutinen arvioi.

Tuomarin mielestä eniten uutta ja kiinnostavaa asiaa oli kunniamaininnan verran sekä pohjoisen kulttuurilehti Kaltiolla että Natura-lehdellä.

Kaltion päätoimittaja Paavo J. Heinonen muistaa lehtensä saaneen laatulehtipalkinnon vuonna 2008, mutta pitää kunniamainintaakin arvossa.

– Kulttuuri ja monet muutkin asiat näyttävät vähän erilaiselta täältä Oulusta käsin kun vertaa vaikka Helsinkiin. Korona-aikana lehden resurssit ovat oikeastaan enemmän lisääntyneet kuin vähentyneet, kun matkakuluja syntyy aiempaa vähemmän, hän naurahtaa.

– Kiitos kunniamaininnasta kuuluu koko toimituskunnalle, avustajillemme ja tutkijoille, jotka ovat Naturaan kirjoittaneet. Biologian ja maantieteen ymmärrys on yhä tärkeämpää tänä aikana, jolloin kohtaamme ilmastonmuutoksen kaltaisia globaaleja ympäristökatastrofeja tai nykyisen pandemian kaltaisia biologisia haasteita.  Naturan sisällöt sopivat ihan kaikille, joita ajantasainen luonto- ja ympäristötieto kiinnostaa, päätoimittaja Anne Hirvonen sanoo.

Kunniamaininnan "vanhoja luutumia tuulettavista uusista näkökulmista”  tuomari halusi antaa Lumooja-lehdelle.

– Lumoojan puolesta voisin todeta ainakin, että olemme todella otettuja kunniamaininnasta. Lumooja haluaa nostaa jatkossakin esille uusia lahjakkaita kykyjä ja niinpä tarkoituksena on tuoda entistä enemmän sisältöä myös verkkoon, toinen lehden päätoimittajista Emmi Ketonen sanoo.

Viidennen kunniamainonnan tuomari antoi  Suomen Lukiolaisten liiton Improbatur-lehdelle "lukijoita  omaperäisellä, raikkaalla ja ennakkoluulottomalla tavalla palvelevasta lähestymistavasta."

– Tämä on tärkeä kunnianosoitus itsenäiselle, journalistiselle nuorten medialle. Sen tekemää pitkäjänteistä työtä ei voi korvata valtakunnallisten yleisjulkaisujen satunnaisilla vilkaisuilla tai viestinnällä, Improbaturin päätoimittaja Tuukka Tuomasjukka kiittelee.

Imetysuutiset ja Linnut yleisön suosikeiksi

Kilpailuun osallistui yhteensä 49 Kultin vajaasta 200:sta jäsenlehdestä.  Yleisö sai perinteiseen tapaan antaa verkon kautta ääniä suosikkilehdilleen. Yleisöäänet jakaantuivat tällä kertaa täysin tasan kahden lehden, Imetysuutisten ja Lintujen, kesken.

– On hienoa huomata, että linnut ja luonto kiinnostavat ihmisiä. Linnuissa riittää loputtomiin uutta opittavaa, päätoimittaja Jan Södersved kommentoi jaettua voittosijaa.

– Imetyksen tuki ry iloitsee yleisöäänestyksen tuloksesta, joka on merkittävä huomionosoitus myös koko vapaaehtoiselle lehtitiimillemme. Imetysuutisia varmistaa jatkossakin luotettavan tiedon jakamisen imetyksestä, arjenmakuisia perheiden tarinoita unohtamatta, toiminnanjohtaja Saija Ohtonen-Jones. toteaa.

Kultti ry:n puheenjohtaja Tuomas Rantasen mielestä tuomarin valinnat kuvaavat hienosti sitä median monimuotoisuutta, jonka vaaliminen on järjestön tehtävä.

– Oli hienoa havaita, että omalla tavallaan maailmaa katsova diktaattorijuryttäjä oli jälleen löytänyt koko joukon uusia laatulehtikilpailussa huomioitavia erilaisia lehtiä. Tämä kertoo juuri siitä median monimuotoisuuden ideasta, jota Kultti haluaa erityisesti puolustaa.

>> Palkittujen lehtien tekijöiden haastattelut löytää täältä.