KOUVOLA, INKEROINEN Nykyisin ei ole enää kovin harvinaista, että naiset suorittavat varusmiespalveluksen, mutta se, että perheen neljästä tyttärestä kolme lähtee armeijaan, ei ole kovin tavallista.

Kouvolan Inkeroisissa Teija ja Ari Kitusen urheilullisessa perheessä tyttäret Laura, 19, Sara, 25 ja Heidi, 22, pitivät selviönä, että armeijaan mennään.

Vanhin siskokin, Elisa, oli lukion jälkeen suunnitellut varusmiespalvelukseen menoa ennen kuin lähti Helsinkiin opiskelemaan viestintää.

Utin jääkärirykmenttiin

Laura, Heidi ja Sara Kituselle Utin jääkärirykmentti oli selkeä valinta. Ensimmäisenä lähti Heidi kesällä 2017. Sara opiskeli ennen armeijaa fysioterapeutiksi ja varusmiespalveluksen vuoro oli tämän vuoden tammikuussa. Laura lähti palvelukseen lukion jälkeen viime heinäkuussa.

– Utin jääkärirykmentistä olimme kuulleet pelkkää hyvää, siksi valitsimme sen, he sanovat.

– Utissa toiminta on mukavaa, se on enemmänkin ryhmätyöskentelyä kuin yksilösuorittamista. Siellä vallitsee hyvä porukkahenki ja kaikkien kanssa tullaan toimeen. Kiusaamista ei ole esiintynyt ja jos sellaista havaittaisiin, siihen puututtaisiin heti.

Laura ja Heidi olivat sotilaspoliisilinjalla, jossa koulutus kesti yhdeksän kuukautta.  Sara suoritti lisäksi  myös 16 viikkoa kestävän aliupseerikurssin Haminan maasotakoulussa.

Utin jääkärirykmenttihän tunnetaan laskuvarjojääkärikoulutuksesta, mutta siellä ei vielä ole ollut naisten sisäänmarssia. Vain yksi nainen on toistaiseksi läpäissyt valintatestit.

Miksi armeijaan ?

Kitusen tyttökolmikko korostaa, että heille isänmaa Suomi on rakas ja tärkeä.

– Suomi on kotimaa, koti, josta saamme voimamme ja josta lähdemme maailmalle. Me kunnioitamme sotaveteraaneja, ja itsenäisyyspäivä on meille tärkeä. Olemme ylpeitä isänmaastamme, he tilittävät.

Heidi, joka opiskelee parhaillaan media-alan käytännöllistä puolta Joensuussa, muistuttaa monista hyvistä asioista, mitä armeija antaa koulutuksen lisäksi.

– Siellä luonne kehittyy, oppii periksiantamattomuutta, ja  suomalainen  sisu tulee tutuksi. Ja usein tulee eteen tilanne, jolloin voi sanoa voittaneensa itsensä.

Lisäksi asepalveluksen suorittamisesta saa lisäpisteitä esimerkiksi työpaikkahaastattelussa.

Kansainväliset kriisinhallintatehtävätkin avautuvat armeijan suorittaneille. Ja se, niin kuin vapaaehtoinen maanpuolustus yleensäkin, sopii hyvin naisille. 

Korona on vähän haitannut

Laura ja Sara kertovat, että koronasta on ollut haittaa. Heitä harmitti kovasti, kun valatilaisuus  ei ollut avoin yleisölle.

– Olisi ollut juhlallisempaa, jos väkeä olisi ollut enemmän, he toteavat.

– Eikä sotilaskodissa ole voinut tavata läheisiä. Vapaita viikonloppujakaan eikä iltavapaita ole ollut. Sen sijaan lomat ovat olleet pidempiä, esimerkiksi viikon mittaisia, Laura ja Sara jatkavat.

Kokemuksena armeijan suorittaminen on ollut siskosten mukaan suurenmoinen.

– Se on sopinut meille, olemme urheilullisia ja olemme aina valmiita kokeilemaan voimiamme ja rajojamme. Ja ennen kaikkea, olemme olleet isänmaan asialla. Olemme myös saaneet paljon samanhenkisiä ystäviä, joiden kanssa on joskus mukava muistella armeija-aikaa, sisarukset toteavat.

Sara kotiutuu 17.12.2020 ja Laura pääsee siviiliin 17.3.2021. Aamulaskuri löytyy täältä.