KOUVOLA, MYLLYKOSKI–LIIKKALA Mänttärin Sukuyhdistyksen johtokunta päätti pitkällisen harkinnan jälkeen viime lauantain puhelinkokouksessaan siirtää tämän vuoden heinäkuussa Kouvolan Myllykoskella pidettäväksi suunnitellun sukujuhlan ensi vuodeksi koronavirusepidemian vuoksi.

Sukuyhdistys haluaa vastuullisena sukutoimijana tässä maailmantilanteessa osaltaan olla ennaltaehkäisemässä ja vähentämässä mahdollisia riskejä.

– Sukujuhlassa on perinteisesti käynyt paljon riskiryhmään kuuluvia ihmisiä ja myös ulkomailta tulevia sukulaisia. Ja epidemian mahdollisesti jatkuessa kesällä, oli nyt parempi tehdä siirtoratkaisu, johtokunnan puheenjohtaja Kaisu Venäläinen sanoo.

Joka neljäs vuosi pidettävän sääntömääräisen sukukokouksen osalta johtokunta päätti, että kokous pidetään Mänttärin suvun juurilla Liikkalassa sunnuntaina 25.10. Kokouspaikka on Liikkalan VPK-talo ja kokous alkaa klo 12 jatkuen kaikille avoimena yhteislauluiltapäivänä, jonka yhteydessä julkistetaan myös sovituskilpailun tuloksena syntyvä uusi versio sukulaulusta.

Sukukokous on avoin kaikille sukuun kuuluville, mutta kokoustilan rajallisuudesta johtuen kokous tullaan myös striimaamaan suorana verkkoon. Sääntömääräinen sukukokous valitsee aina neljän vuoden välein sukuyhdistykselle valtuuskunnan ja valtuuskunnan puheenjohtajan eli suvun päämiehen.

Sukujuhlan järjestelyt jatkuvat

Ensi vuoden heinäkuuksi siirrettävän sukujuhlan järjestelyt jatkuvat jo tehtyjen suunnitelmien mukaan. Sukujuhla pidetään Kouvolan Myllykosken seuratalolla 17.–18.7.2021.

– Juhlan teemana on "Juuret", jolla haluamme viestiä sukupolvien pituisen ketjun merkitystä pienen ihmisen elämässä. Ja samalla muistuttaa siitä, että Mänttärien juuret ovat syvällä Pohjois-Kymenlaakson maaperässä, Liikkalan kylässä, juhlatoimikunnan puheenjohtaja Minna Mänttäri kertoo.

Siirrosta johtuen alkuperäisen sukujuhlan luonne tulee muuttumaan aavistuksen kevyemmän kotiseutujuhlan omaisempaan muotoon, kun sukuyhdistyksen kokousrutiinit jäävät pois.

– Tutut, jo nyt täksi kesäksi sovitut elementit tulevat säilymään vuoden kuluttua pidettävässä juhlassa, Minna Mänttäri korostaa. Juhlaviikonlopun ajaksi seuratalolle pystytetään kädentaitojen pop up -näyttely, johon käsityöntekijät saavat asettaa töitään nähtäville.

Suvun taiteilijat järjestävät erillisen, jo seitsemännen taidenäyttelynsä kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan galleriassa 1.–31.8.2021 välisenä aikana. Sukujuhlassa taidenäyttelyyn nyt valittavat teokset tulevat olemaan katsottavissa verkkogalleriassa, joka julkistetaan 17.7.2021.

Lisäksi sukujuhlan ohjelmassa tulee olemaan Raija Mänttärin kirjoittaman kuvaelman “Aamupuhde Mänttärin talossa vuonna 1668” esitys, jonka harjoitukset kotkalaisen näyttelijä–ohjaaja Keijo Kumannon johdolla ovat olleet jo käynnissä. Sukujuhlille saapuville on luvassa myös muuta oheisohjelmaa, kuten paikallisopastuksia, iltajamit, lastenohjelmaa ja juhlajumalanpalvelus.

Sukujuhlan järjestelytoimikunnassa jatkavat kouvolalaisen Minna Mänttärin lisäksi kouvolalainen Marja-Leena Vainio, vantaalainen Olli Sipilä ja porvoolainen Marko Wahlström.

Historiallinen sukukokouksen ja -juhlan eriyttäminen

Mänttärin Sukuyhdistys on tähän asti järjestänyt sukukokouksen ja -juhlan aina samaan aikaan. Pandemiatilanteen vuoksi siirto ja niiden erottaminen toisistaan on näin ollen historiallinen.

Edellinen sukukokous- ja juhla pidettiin Kotkassa heinäkuussa 2016 ja sitä ennen juhlittiin Myllykoskella vuonna 2012. Nyt Liikkalassa pidettävä sukukokous on yhdistyksen historiassa 23. järjestyksessään.

Sukuyhdistyksen historiikki kertoo, että sukujuhlan ja -kokouksen järjestäjät joutuivat vuonna 1996 siirtämään tapahtuman kovan myrskyn takia juhlan aattona Mänttärinmäeltä Liikkalan VPK-talolle, jonne ahtautui noin 600 vierasta.

Sukujuhlan etenemistä voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #sukujuhla2021, #juuret2021 ja #mänttärit. Juhlan osatapahtumia päivitetään Niinipuu-lehden verkkosivuille.