KOUVOLA, LIIKKALA Mänttärin Sukuyhdistyksen sukulaulu on soinut suvun tapahtumissa ja tilaisuuksissa jo yli 25 vuoden ajan.

Laulu sai kantaesityksensä sukujuhlan päätapahtumassa Liikkalan VPK-talossa 14.7.1996. Laulun ensiesitti sen säveltäjä, riihimäkeläinen rehtori ja director cantus, baritoni Matti Nikunen. Häntä säesti pianolla Virolahdelta lähtöisin oleva espoolainen Samuli Sipilä.

Sävellys pohjautuu Nikusen siskon, sippolalaisen Raija Mänttärin runoon.

– Runon luonne on juureva, syvältä suvun historiaa rouhaiseva tiivistelmä ulottuen lopuksi aina ikuisuusnäkemykseen asti. Runon perusolemus on vakavahenkinen ja arvokas, Nikunen luonnehti tekstiä Niinipuu-lehdessä 1997.

Parhaimmillaan nykyinen sukulaulu soi kuoron tai solistin esittämänä.

Nikusen tavoitteena oli tehdä sukulaulun sävelkulusta maakuntalaulun tasoa oleva juhlava, mutta kuitenkin korvaan heti tarttuva melodia.

– Paperille kirjoitettu nuottikuva on tarkoitettu "vain noin-arvoksi" ja laulava suku muokkaa laulun suuhunsa sopivaan muotoon, säveltäjä kertoi Niinipuulle laulun julkistamisen jälkeen.

Nikunen antoi jo 25 vuotta sitten luvan sovittaa sukulaulu eri soittimille, yhtyeille ja kuoroille.

Vuonna 1978 perustettu haminalainen Kaakon Kamarikuoro tallensi sukulaulun C-kasetille muutama vuosi laulun julkistamisen jälkeen. Myöhemmin taltio on siirretty myös dvd:lle. Sukulaulun sanat sekä kitarasoinnut ja nuotit julkaistiin Niinipuu-lehdessä 1997.

Katso mainosvideo tästä

"Tehdään tästä huikea juttu!"

Uuden ajan version kaikille avoin sovituskilpailu julistettiin alkaneeksi helmikuun lopulla 2020. Kilpailun voittaja oli määrä alunperin julkistaa Liikkalan VPK-talolla pidetyssä poikkeusajan sukukokouksessa viime vuoden lokakuun lopulla.

Sovituskilpailua jatkettiin ensin tämän vuoden alkuun, jotta voittaja olisi voitu julkistaa vuodelta 2020 siirretyssä sukujuhlassa heinäkuussa 2021. Sukujuhlan peruuntuessä kokonaan sovituskilpailun määräaikaa pidennettiin kuluvan vuoden loppuun. Kilpailuun jo ilmoittautuneet teokset ovat luonnollisesti mukana.

Nyt kilpailu on kääntymässä kalkkiviikoille.

– Sukulaulu on ollut niin monta vuotta samanlainen, että haluaisimme sille uudenlaisen sovituksen. Etsimme niitä tämän vuoden loppuun asti, jonka jälkeen tarkkaan valittu tuomaristo valitsee voittajan, kilpailun koordinaattorina toimiva sukuyhdistyksen hallituksen jäsen, nuorisovastaava Eetu Pesu toteaa loppusuoran kampanjassa.

Voittaja saa maineen ja kunnian lisäksi palkinnokseen 200 euron arvoisen lahjakortin, jonka voi käyttää F-Musiikki Oy:n myymälöissä tai verkkokaupassa. Lisäksi voittajalle tai voittajille on luvassa sukuyhdistyksen tuotteita.

– Tehdään tästä huikea juttu. Odotan innolla hakemuksianne!. Pesu kannustaa.

Lisätietoja kilpailusta ja nykyisen sukulaulun nuotit ja sanat käyttöönsä voi pyytää sähköpostitse osoitteella sukulaulu@niinipuu.fi.

Sukulaulun kitarasoinnut ja nuotit julkaistiin Niinipuu-lehdessä 1997.

Mänttärin sukulaulu

Suku sitkeä aamussa Suomen, vuosisadat tääl elänyt lie.Tänne saloille, Liikkalan maille, kulki vaikea, utuinen tie.Vainon kestivät pitkän ja raskaan. Kaatoi kaskeksi korpiset maat.Rakens kotinsa toiveissa huomen. Suojapaikkana lehmusten haat.

***

Varttui suku ja omansa antoi. Se tueksi kasvulle Suomen.Monen kärsimyksien jälkeen nousi toivosta uusi huomen.Äänin riemuisin kiittää nyt saamme. Esi-isät ja -äidit vielä.Ootte antaneet lahjoja paljon. Aina evääksi elomme tiellä.

***

Moni lapsi on lähtenyt matkaan. Kauas valtamerten taa.Suku maisemaan Mänttärin piirtyy kautta kaunihin Suomemme maan.Siunaa Luojamme kaikkia meitä. Hellä suoja lapsilles anna.Sukupolvetkin tulevat, Herra. Käsin vahvoin kotihin kanna.

Sanat: Raija Mänttäri
Sävel: Matti Nikunen