KOUVOLA–LIIKKALA Kansainvälistä museopäivää vietetään helatorstaina 18.5. Mänttärin Sukuyhdistyksen ylläpitämä kotiseutumuseo Liikkalan Mänttärinmäellä on myös avoinna kävijöille päivän aikana.

Tämän vuoden kansainvälisen museopäivän teemoina ovat museot, kestävä kehitys ja hyvinvointi. Kansainvälisen museoneuvoston ICOM:n mukaan museot ovat keskeisiä yhteisöjemme hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen edistäjiä.

– Luotettavina instituutioina museoilla on ainutlaatuiset mahdollisuudet vaikuttaa toiminnallaan yhteiskunnan asenteisiin ja toimintatapoihin. Museot voivat edistää kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista monella tapaa: ilmastotoimien tukemisesta ja osallisuuden edistämisestä sosiaalisen eristyneisyyden torjumiseen ja mielenterveyden parantamiseen, järjestö korostaa.

Mänttärin Sukuyhdistys ry perusti kotiseutumuseon vuonna 1965. Tänä päivänä museo koostuu kolmesta osasta: talonpoikaisperheen elämää esittelevästä Marian ja Matin kamarista, puusepän verstaasta kyläsuutarin nurkkauksineen sekä aitasta, johon on tallennettu maa- ja metsätalouteen, metsästykseen ja kalastukseen sekä kotitöihin liittyvää tarve-esineistöä.

Museon uudemmassa aittarakennuksessa sijaitsevat Marian ja Matin kamari sekä verstashuone. Kiinteistön kulku on esteetön. Kuva: Sami Lehtomäki

Museon kesäkausi täynnä tapahtumia

Kansainvälinen museopäivä avaa samalla Sukumuseo-nimellä tunnetun paikallismuseon kuluvan kesäkauden.

Museo on avoinna valtakunnallisen Suomen Kylät ry:n koordinoiman, jo yhdeksännen kerran järjestettävän Avoimet kylät -tapahtuman aikana lauantaina 10.6. kello 10–17.

Heinäkuussa paikallismuseon ovet avautuvat kävijöille aina sunnuntaisin kello 12–18. Tänä vuonna ovet aukeavat 2.7., 9.7., 16.7., 23.7. ja 30.7. Museoon voi sunnuntaisin tutustua omatoimisesti.

Sukumuseon ovet ovat avoinna myös perinteisten kesäseurojen aikana sunnuntaina 30.7. kello 13 alkaen.

Paikallismuseon vuosi huipentuu Sukumuseon joulu -erikoisnäyttelyyn Avoimet joulukylät -tapahtuman aikana 4.–17.12. Museon ovet olivat avoinna ensimmäistä kertaa joulun aikaan viime vuonna, jolloin museossa vieraili kiitettävästi väkeä. Erikoisnäyttely kertoi jouluun valmistautumisesta.

Museo alueellinen kotiseutumuseo, joka on avoin kaikille. Sukumuseolla vieraili viime vuoden aikana vieraskirjan mukaan yhteensä 67 henkilöä. Sukumuseoon voi tutustua myös virtuaalisesti Suomen Kotiseutuliiton eMuseo-palvelussa olevassa verkkomuseossa.

Sukumuseo kuuluu Kymenlaakson museon aluemuseoverkostoon. Museo on myös geokätköilijöiden suosima kohde. Museolla oleva mikrokätkö on kätketty 27.8.2017. Kätköllä on tehty 146 loggausta, joista viimeisin viime tammikuun alusta.

Marian ja Matin kamari esittelee talonpoikaisperheen elämää. Kuva: Marko Wahlström

Talkoilla museoalueen kohennusta kesän aikana

Museomäellä tullaan järjestämään touko- ja kesäkuussa talkootorstait kello 17–19, jotka ovat avoimia kaikille. Talkoiden yhteydessä voi samalla tutustua museoon. Talkoita jatketaan tarvittaessa heinä-, elo- ja syyskuussa.

Mänttärin Sukuyhdistyksen valtuuskunnan hyväksymän toimintasuunnitelman mukaan kuluvan vuoden korjaus- ja ylläpitotöihin kuuluvat kompostoivan käymälän asentaminen puuceehen ja puuceen sisäpuolinen huoltomaalaus sekä olkisilppurin ulkokatoksen rakentaminen/pystyttäminen. Myös kamari-verstaan ja aitan ulko-ovet huoltomaalataan tänä kesänä.

Samoin museoalueen alue- ja yleisopastusta tullaan kohentamaan säänkestävin opastauluin ja -viitoin.

Liikkalan kotiseutumuseo eli Sukumuseo (Asemankulma 9) viettää kansainvälistä museopäivänä pitämällä ovet avoinna. Museo on avoinna kello 10–17.  Paikalla on ainakin osan aikaa myös keskusteluopas.

>> Sukumuseon verkkomuseo löytyy tästä.