KOUVOLA–LIIKKALA Viime perjantaina vietettiin kansainvälistä museopäivää, jolloin Mänttärin sukumuseollakin Liikkalan Heinäkalliolla olivat ovet avoinna. Museomestari Markku Kujala oli neljän tunnin ajan museolla valmiina vastaanottamaan vieraita sekä kertomaan museon esineistä ja suvun vaiheista.

Sää ei tapahtumaa suosinut; koko päivän hiljalleen satoi, mutta siitä huolimatta suvun jäseniä oli lähtenyt liikkeelle käydäkseen Mänttärin suvun juurilla. Sukumuseolla ovet pidettiin avoinna nyt ensimmäistä kertaa kansainvälisen museopäivän aikana.

Vantaalainen Matti Toikka, jolla on kesämökki Elimäellä, oli nähnyt sanomalehdessä vinkin museon aukiolosta, ja hän päätti lähteä käymään Liikkalassa.

Toikka kertoo, että hänen isänsä Väinö Toikan äiti Wilhelmiina Kujala oli kotoisin Liikkalasta Kyyppäältä.

– Sukuyhdistyksen toimintaan suhtaudun kiitollisuudella. On hieno asia, että suvun  jäsenet pitävät yhteyttä, järjestävät tapaamisia ja juhlia. On hyvä tietää omasta menneisyydestään, Toikka sanoo ja siteeraa kenraali Adolf Ehrnroothia sanoin "mikäli, ette tunne historiaa, ette pysty arvioimaan tulevaisuutta.”

"Kunnioitus edellisiä sukupolvia kohtaan on suuri"

Toikka pitää esimerkiksi pääkaupunkiseudun sukulaistapaamisia onnistuneina ja hän iloitsee siitä, että niissä on ollut aina paljon väkeä.

Mies on nykyisin eläkkeellä. Työvuodet kuluivat lentoyhtiö Finnairin lentokonehuollosta vastatessa ja ylityönjohtajana.

Museon esineistö kertoo ajasta, jolloin kaikki, mitä tarvittiin, tehtiin itse – kaikki työkalut ja vaatteet, kankaat, matot ja huonekalut. Se on ollut raskasta eikä elämään ole paljon muuta mahtunut kuin uupumaton työ.

– Näitä esineitä katsellessa tuntee suurta kunnioitusta edellisiä sukupolvia kohtaan ja samalla toivoo, että lapsilla ja lastenlapsilla elämä olisi helpompaa kuin itsellä on ollut, Toikka sanoo.

Museoliitto viettää tällä viikolla Jo 20. kerran järjestettävää valtakunnallista museoviikkoa eri puolilla Suomea. Viikko päättyy sunnuntaina. Tämän vuoden teemana on "Verkostot vesille". Museoviikon kohokohta oli kansainvälinen museopäivä, jota vietettiin perjantaina.

Mänttärin sukumuseo (Asemankulmantie 3) on avoinna heinäkuussa sunnuntaisin kello 12–18 ja muulloin sopimuksesta soittamalla vastapäiseen taloon Markku Kujalalle numeroon 0400 539 268.