TAMPERE Perinteinen Pirkanmaan alueen Sukututkimuspäivä kokosi sukututkimuksesta kiinnostuneita Sampolan koululle tammikuun lopulla.

Mänttärin Sukuyhdistys ja Niinipuu-lehti osallistuivat tapahtumaan jo kolmannen kerran. Tänä vuonna pirkanmaalaistapahtuma toimi myös lähtölaukauksena sukuyhdistyksen 90-vuotisjuhlavuodelle. Vuoden päätapahtumaa – sukukokousta ja -juhlaa oheistapahtumineen – vietetään Kouvolan Myllykoskella ja lähitienoilla 20–21.7.

– Päätin nyt ensi kertaa osallistua tapahtumaan, kun en mie täällä omien lapsieni lisäksi juurikaan muita vielä tunne, reilu vuoden Pirkkalassa asunut Sari Ranta kertoi Sampolassa tammikuun lopulla.

Sampolan sukututkimuspäivä on järjestetty yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1982. Vuosina 2021 ja 2022 tapahtuma järjestettiin verkossa koronapandemian johdosta.

Pirkanmaan Mänttäreiden yhteyshenkilö Päivi Lampinen näyttää Tampereella asuvalle laulaja–lauluntekijä Jari Uutelalle tämän paikkaa Mänttäreiden sukukirjassa.

Sukukirja paljasti todellisen kytköksen Mänttäreihin

Lähiperhe on merkinnyt Kouvolasta lähtöisin olevalle Sari Rannalle aina tosi paljon. Mänttäreitä hän kertoi olevansa adoptioäitinsä kautta.

– Se on edelleen yllätys, koska isäni äidin suku on Kotirantoja, jotka ovat Kouvolan alueelta ja vuonna 1959 menehtynyt biologinen äitini puolestaan oli Pajarista Luumäeltä. Aiemmin luulimme veljeni kanssa, että yhteys olisi sitä kautta.

Kytkös Mänttärin sukuun paljastuikin Kunnaksen suvun kautta Viipurista.

– Sukukirja paljasti, että Mänttärin sukuun kytkeydymme adoptioäitimme kautta. Isämme meni uudelleen naimisiin, kun olimme pieniä.

Omien juurien etsiminen ja löytäminen kiehtoo yhä useampia, mikä näkyy eri sukututkimustapahtumien suosiossa.

"Televisio-ohjelmat tehneet sukututkimuksesta kiehtovaa"

Ranta ei ole laajemmin harrastanut sukututkimusta, mutta kertoi tutkineensa niin isänsä sukua kuin lukemalla Liisa Kunnaksen suvusta koottuja julkaisuja.

– Mielenkiintoista on se, kuinka sukututkimus on muuttunut ja kehittynyt viime aikoina muun muassa niin tanskalaisten ja ruotsalaisten kuin suomalaisten televisio-ohjelmien myötä.

Rannan mukaan kiehtovinta sukututkimuksessa on se, mitä kaikkea suvusta löytyykään ja kuinka pitkälle ajassa pitää mennä.

– Ja tuleeko seinä vastaan jossain vaiheessa. Koko prosessin seuraaminen on kiehtovaa.

Espoolainen Jutta-Mari Rautevaara bongasi osastolla myynnissä olleesta Suku kuvina -kirjasta tätinsä valokuvan.

“Omat juuret merkitsevät todella paljon”

Espoolainen Jutta-Mari Rautevaara poikkesi Mänttärin Sukuyhdistyksen ja Niinipuu-lehden osastolle sattumalta käydessään Tampereella.

– Omat juuret merkitsevät itselleni todella paljon. Mökkimme on lähellä suvun kantasijoja, jossa olen viettänyt koko lapsuuteni parhaimmat hetket – ja siellä vietämme edelleen parhaimpia hetkiä.

Rautevaara kertoi myös viehättuneensä Liikkalan kylän miljööseen ja henkeen sekä poikkeavansa Mänttärin Sukuyhdistyksen ylläpitämässä kotiseutumuseo Sukumuseossa.

– Viimeksi kävimme siellä viime kesänä, kun museolla oli avoimet ovet. Museo on ihana historiallinen ja kaunis paikka, jonka ovet saisivat olla useamminkin auki.

Rautevaara sanoi osallistuneensa lapsena vanhempiensa kanssa Mänttärin Sukuyhdistyksen sukujuhlille Mänttärinmäellä 1980-luvulla ja 1990-luvun alkupuolella.

Sampolan sukututkimuspäivä kokosi sukututkijoita ja sukututkimusharrastajia yhteen Sampolan koululle Tampereelle tammikuun lopulla.

Näytteilleasettajia oli lähes 20

Sukututkimuspäivän järjestää Tampereen seudun sukututkimusseura yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa.

Päivä teemana oli "Tuttuja ja tuntemattomia Tampereen tienoilta". Sampolan auditoriossa pidettyjen luentojen aiheina olivat "Lehdistön paikalliskirjeet ja Tampere: Translocalis-tietokanta sukututkimuksen tukena (Heikki Kokko), Näin aloitat sukututkimuksen -tietoisku (Tiina Miettinen), "Matkustamista ja matkailua Näsijärven laivoilla 1800-luvulta nykypäivään" (Mikko Manka) ja "Tamperelainen Adolf Törngren – suomalaisen teollisuuden edelläkävijä" (Jorma Lappalainen).

Tapahtuman näytteilleasettajia olivat myösTampereen seudun sukututkimusseura, Tampereen seudun työväenopisto, Suomen Sukututkimusseura, Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys, Sukuseurojen Keskusliitto, Lahden seudun sukututkijat, Sydän-Hämeen sukututkijat, Ala-Härkösen sukuseura, Vesilahden seudun sukututkimusseura ja Lohjelm-Palttu-sukuseura, Keurusselän Seudun Sukututkijat ja Tuomas Niilonpoika Mäntsän Jälkeläiset, Laukkasten sukuseura, FamilySearch sekä sukututkijat Tuomas Hoppu, Alpo Karila, Tuija Kauranen ja Heimo Outola.

Päivän tarjoiluista vastasi Tampereen seudun työväenopiston opiskelijat ry.