KOUVOLA, LIIKKALA Suvun merkitystä pohdittiin Liikkalan Heinäkalliolla sukumuseon pihamaalla pidetyissä sukuseuroissa viime sunnuntaina.  Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja paikalle oli saapunut peräti kuutisenkymmentä seuravierasta.

Husulalaiset Heimo Danska, Juha Koivu ja Timo Sipilä vastasivat sukuseurojen lauluesityksistä.

Alkuvirtenä laulettiin  ”Soi kunniaksi Luojan” kanttori Kirsi Vallasvuoren säestyksellä. Anjalankosken  seurakunnan pastori Helena Lorentz puhui suvun merkityksestä.

Anjalankosken seurakunnan pastori Helena Lorentz korosti puheessaan sukupolvien välisen ketjun merkitystä.

– Vanhempana ymmärtää, mitä olemme perineet edellisiltä sukupolvilta. Kun tuntee suvun, tuntee myös itsensä. Sukulehti on side suvun jäsenten välillä ja tällaiset seurat ovat kohtaamispaikka. Samalla me kuulumme myös Jumalan suureen perheväkeen, hän sanoi.

Hartauden jälkeen laulettiin suvivirsi, ja sitten kahviteltiin ja kerrottiin kuulumisia.

Ensimmäisiä sukuseuroja vietettiin 42 vuotta sitten

Suvun päämies Anssi Paasivirta toivotti seuraväen tervetulleeksi ja samalla hän kertoi ensimmäisistä sukuseuroista, jotka pidettiin Mäkelän pihamaalla sukupuun katveessa vuonna 1977.

Paula Vakkari esitti kauniin runon ”Vanha talo”, joka toi mieleen entisen rauhallisen ja seesteisen elämäntyylin.

Paula Vakkari esitti runon.

Husulalaiset Heimo Danska, Juha Koivu ja Timo Sipilä lauloivat, ja Juha Koivu puhui roomalaiskirjeen pohjalta uskon eheyttävästä voimasta. Puheen jälkeen hän lauloi Heimo Danskan kanssa laulun ”Herran käteen luotamme ”.

Johtokunnan uusi jäsen Sirpa Pohjalainen kertoi itsestään ja totesi, että on ihanaa kuulua Mänttärin sukuun. Tällaisen toteamuksen jälkeen oli hyvä laulaa Mänttärin sukulaulu.

Suvun kunniajäseniä muistettiin vuosipäivistä

Lopuksi vietettiin pieni juhlahetki ja onniteltiin suvun kunniajäseniä, hämeenkoskelaista Jorma Mänttäriä ja kouvolalaista Reijo Mänttäriä, jotka molemmat olivat hiljattain viettäneet syntymäpäiviä.

Suvun kunniajäsenet Jorma Mänttäri, 80 (vas.) ja Reijo Mänttäri, 70, kukitettiin vuosipäiviensä johdosta.

Yhteensä 20 vuotta suvun päämiehenä toiminut Jorma Mänttäri täytti 80 vuotta. Sekä valtuuskunnassa  että johtokunnassa niin jäsenenä kuin puheenjohtajana 30 vuotta vaikuttanut Reijo Mänttäri vietti 70-vuotissyntymäpäiväänsä.

Loppuvirtenä laulettiin virsi  ”On kaunis synnyinmaamme”. Sukuseurojen juontaja toimi Mänttärin Sukuyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Kaisu Venäläinen.

Sukuseurat pidetään sukuyhdistyksen omistamalla Heinäkalliolla, jolla sijaitsee myös vuonna 1965 perustettu sukumuseo. Heinäkalliosta on vuosien saatossa muodostunut museo- ja juhlapaikka.