VANTAA Suomen suurin sukututkimustapahtuma, Kuulutko sukuuni, järjestetään jo 20. kerran tänä viikonloppuna Vantaan Hiekkaharjussa.

Näyttelyosastoilla on sukututkijoita, sukuja ja sukuseuroja eri puolilta Suomea. Tapahtumassa on yleisöluentoja, tietoiskuja ja sukututkimusneuvontaa niin lauantaina kuin sunnuntaina. Valokuvanäyttelyn teemana on "Sukupolvet".

Lauantain luentojen aiheita ovat muun muassa talvi- ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet, josta kertoo tapahtuman järjestävän yhdistyksen puheenjohtaja Ari Vesalainen. Filosofian tohtori Aura Korppi-Tommola luennoi aiheesta "Kansalaisjärjestöt, naiset ja sota". Dosentti, toiminnanjohtaja Kari-Matti Piilahti kertoo Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen erikoisaineistoista kuvatietokannassa.

Sunnuntaina dosentti, toiminnanjohtaja Kari-Matti Piilahti kertoo läänitys- ja lahjoitusmaista. Karjala DNA -projektin administraattori Ahti Kurri pitää geneettisen sukututkimuksen perusteiden lyhyen oppimäärän. Vantaa-seuran puheenjohtaja Andreas Koivisto luennoi aiheesta "Kuninkaantie Vantaalla – keskiaikaisesta kärrypolusta osaksi nykytiestöä". Historianmaisteri Aki Kolehmainen sukuhistoriapalvelu Menneen Jäljstä murtaa itäsuomalaisten sukunimien pysyvyyden myytin.

Sukuseurojen Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Irina Baehr-Alexandrowsky (vas.) ja pääsihteeri Eine Kuismin valmistautuvat liiton 40-vuotisjuhlakauteen.

Keskusliitto avaa 40-vuotiskauden työpajalla

Sukuseurojen keskusliitto järjestää tapahtuman yhteydessä Sukuseurat toimiviksi -työpajan lauantaina 5.10. kello 11–13 ja liiton sääntömääräisen syyskokouksen samana päivänä kello 15 alkaen.

Työpaja avaa keskusliiton 40-vuotisjuhlakauden kohtaamisella, jossa jaetaan kokemuksia sukuseuratoimintojen hyvistä käytänteistä.

– Jäsenseuroilla on runsaasti kokemusta toimintojen kehittämisestä ja uusista käytännöistä. Kokemusten jakaminen on yksi parhaimmista yhteistoiminnan muodoista, pääsihteeri Eine Kuismin toteaa.

Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Irina Baehr-Alexandrowsky avaa työpajakeskustelun sukukokouksista ja hallituksen kokouksista. Sukujuhlista ja -matkoista, sukututkimuksesta, muistitiedon keruusta ja DNA-tutkimuksesta alustaa Teuvo Parviainen Parviaisten sukuseurasta.

Sukujulkaisuista (kirjat, lehdet, jäsentiedotteet ja digitaaliset julkaisut sekä eMuseo-hanke) alustavat Anssi Paasivirta, Marko Wahlström ja Olli Sipilä Mänttärin Sukuyhdistyksestä. Lisäksi keskustellaan ja ideoidaan sosiaalisesta mediasta sekä lasten ja nuorten huomioimisesta toiminnassa.

Sukuseurojen Keskusliiton julkaisuja on esillä liiton esittelypisteessä tapahtuman sisääntuloaulassa lauantaina ja sunnuntaina.

Mänttärin Sukuyhdistyksen pääkaupunkiseudun aluetoiminnan vetäjä Atte Helminen (vas.) ja Niinipuun toimitussihteeri Marko Wahlström rakensivat suvun messuosasto perjantai-iltana. 

Mänttärin Sukuyhdistys mukana omalla osastolla

Mänttärin Sukuyhdistys esittäytyy tapahtumassa omalla osastollaan, jossa on esillä muun muassa yhdistyksen kirjallisia julkaisuja, sukutuotteita ja jäsenlehti Niinipuuta. Osastolla kävijä voi vaikkapa laajasta sukukirjasta tarkistaa kuuluuko Mänttärin sukuun.

Yleisö voi osallistua osastolla myös kyselyyn, jossa kaikkien osallistujien kesken arvotaan Mänttärin Sukuyhdistyksen julkaisemia kirjoja.

Mänttärin Sukuyhdistyksen pääkaupunkiseudun aluetapaaminen järjestetään tapahtuman yhteydessä Sukugalleriassa (ammattiopiston auditorion vierellä) sunnuntaina 6.10. kello 12 alkaen.

Kuulutko sukuuni -tapahtumaan ja luennoille on vapaa pääsy. Tapahtuman järjestelyissä ovat Vantaan Seudun Sukututkijat ry:n lisäksi mukana Sukuseurojen keskusliitto ja Karjalan Liitto. Tapahtuma on avoinna lauantaina 5.10. kello 10–17 ja sunnuntaina 6.10. kello 10–16.

Kuulutko sukuuni -tapahtuman ohjelma löytyy täältä