KOUVOLA, ELIMÄKI–HELSINKI Kaakon taide rakentaa Asuntomessuille Kouvolaan taidegallerian. Pioneerikoulussa sijaitseva Galleria Koria esittelee alueen taiteilijoiden teoksia.

Galleria Koriaan tulee esille valikoima Kaakkois-Suomen visuaalisen alan taiteilijoiden teoksia. Kaakkois-Suomen alueella toimii runsas 300 kuva-, koru-, tekstiili-, valokuvataiteilijaa ja taidekäsityöläistä.

– Asuntomessut ovat ainutkertainen tilaisuus, johon oli tartuttava. Näkyminen messuilla on mahtava mahdollisuus alueen taiteilijoille. Onneksi Opetus- ja kulttuuriministeriön avustus teki gallerian perustamisen mahdolliseksi. Nyt teemme työtä löytääksemme paikallista rahoitusta, joka on yksi ministeriön rahoituksen ehdoista, Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna kertoo.

– On hienoa, että Kaakon taide haluaa tuoda messuille paikallisten taiteilijoiden teoksia messuvieraiden ihasteltavaksi. Galleria täydentää muuta alueella esillä olevaa taidetta, Kouvolan asuntomessujen projektipäällikkö Sanna Kauppi jatkaa.

Antero Toikalta julkinen taideteos

Pioneeripuiston alueelle tulee kaksi julkista taideteosta prosenttiperiaatteen mukaisesti. Ne ovat Mänttärin sukuun kuuluvan helsinkiläisen kuvanveistäjä–kuvataiteilija Antero Toikan, 64, teos "Ajan hammas" ja Suomessa asuvan puolalaisen Radoslaw Grytan teos "Talo".

Ristiinassa syntyneen Toikan teos koostuu punatiilisistä kuutioista, jotka viittaavat alueen historiaan ja sotilasarkkitehtuuriin. Teoksen syntyä on innoittanut saksalaisen Albrecht Dürerin kuparikaiverrustyö Melankolia I vuodelta 1514.

Toikka valmistaa työn Korian tiilitehtaan tiilistä. Grytan teos syntyy Kouvolan Betonin raaka-aineista.

– Lisäksi yksi messukohteistamme on myös Taidekoti, jonka sisustuksessa taide myös näyttelee merkittävää osuutta, Sanna Kauppi kertoo.

Taidekodin alueelle rakentavat Mänttärin sukuun kuuluvat Anne Hasu ja Paavo Hakkarainen. Talossa on 135 neliömetriä, ja se pitää sisällään saunaosaston, keittiön, olohuoneen, makuuhuoneen ja kaksi työhuonetta.

Hasu tunnetaan elimäkeläisen Moision Taide- ja pitokartanon yrittäjänä. Taidekodin sisustuksessa tulee näkymään taiteilija Johanna Oraksen kädenjälki. Hasu ja Hakkarainen ovat suunnitelleet Oraksen kanssa muun muassa tulevan kotinsa sisustusastioita.

Galleria Koria asettuu entisen varuskunnan tupatiloihin

Galleria Koria tulee sijoittumaan Pioneerikouluun, joka on remontoitu osittain Asuntomessuja varten. Galleria saa omakseen yhden entisistä varuskunnan valoisista tupatiloista, joka tuo mieleen teollisuuskiinteistöön perustetun ateljeen.

Kaakon taiteen tärkeimpiä yhteistyökumppaneita gallerian perustamisessa on Kouvolan asuntomessujen lisäksi sen omat jäsenjärjestöt. Merkittävimpiä niistä ovat Kouvolan taiteilijaseura (Kouta) ja Etelä-Karjalan Taiteilijaseura.

Kaakon taide on visuaalisen taiteen alueellinen kattojärjestö, joka toimii Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Sen viiteen jäsenjärjestöön kuuluu yli 300 visuaalisen alan taiteilijaa.

Kesän 2019 Asuntomessut rakentuvat Pioneeripuiston vanhalle kasarmialueelle Kouvolan Korialle, Kymijoen rantamaisemiin. Asuntomessut Kouvolassa ovat avoinna 12.7.–11.8.