JOENSUU–ALAVUS Rallin SM-sarjan kauden kolmas ja samalla talvikauden viimeinen osakilpailu ajettiin Itärallin merkeissä Joensuun ympäristössä viime lauantaina. Todella haastavissa olosuhteissa käyty kilpailu päättyi alavutelaisen yrittäjä Teemu Asunmaan, 31 ja kartanlukija Jani Salon osalta SM1-luokan neljänteen sijaan.

Vaikka Joensuusta ei kolmatta peräkkäistä palkintosijoitusta Rovaniemen kakkossijan ja Kouvolan voiton jatkoksi siis tullutkaan, niin SM1-luokan pistejohto kuitenkin säilyi Asunmaan hallussa talvikauden jälkeen.

– Ihan ok ja ainakin parempi tilanne kuin vuosi sitten. Mutta tiukkaahan siellä kärjessä on tällä hetkellä, Asunmaa kommentoi pistetilannetta Itärallin jälkeen, missä kärkikolmikko mahtuu kuuden pisteen sisään.

Itärallissa ajettiin kuusi erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 97 kilometriä ja huoltotaukoja oli kaksi. Kaksi ensimmäistä erikoiskoetta ajettiin hyvissä olosuhteissa, kunnes juuri ennen kolmatta, rallin pisintä (33,2 kilometriä) erikoiskoetta, lumisade alkoi ja teki olosuhteista todella hurjat.

– Välillä siellä näki jotain, mutta eihän se mitään herkkua ollut. Mutta samahan se on kaikille. Toki me putsattiin takana tuleville latua, mutta se on pelin henki, kolmantena kolmen erikoiskokeen jälkeen ollut Asunmaa muistutti SM-rallisarjan verkkouutisessa.

Kolmen kuukauden sarjatauolla testiajoja

Kolmannen erikoiskokeen jälkeen Asunmaan sijoitus SM1-luokassa oli kolmas ja eroa kärkeen oli tässä vaiheessa 19,8 sekuntia.

– Yksi risteys spinnattiin kolmosella, perä edellä mentiin hankeen ja auto sammui siihen. Siinä paloi aikaa kymmenisen sekuntia ja ilmanputsari oli täynnä lunta. Yllättävän vähän jäätiin pohja-ajasta.

Neljäs erikoiskoe, 27-kilometrinen Oskola, toi lopullisia ratkaisuja kärkitaisteluun. Emil Lindholm ajoi ylivoimaisen pohja-ajan ja lopulta aina voittoon asti, kun taas neljäntenä ollut Jari Ketomaa hyödynsi hyvän lähtöpaikkansa ajamalla kokonaistilanteessa vain 0,1 sekunnin päähän Asunmaasta.

– Nelosella ja vitosella oli lunta yllättävän paljon. Odotin, että sitä olisi ollut vähemmän. Nyt joutui oikeasti ajamaan hiljaa, Asunmaa kuvaili.

Viidennellä erikoiskokeella Asunmaa hävisi Ketomaalle 4,8 sekuntia ja Juha Salo toisella sijalla oli puolestaan kuuden sekunnin päässä, kun ajamatta oli enää lyhyt parikilometrinen yleisöerikoiskoe Linnunlahden raviradalla.

– Iltapäivän lenkki oli poikkeuksellinen, sillä siinä olisi voinut tapahtua mitä vain. Varsinkin kärkiautoille se oli aika lailla selviytymistä, Asunmaa pohti.

Lähes kolmen kuukauden mittaisen sarjatauon jälkeen Teemu Asunmaan ja kartanlukija Jani Salon kausi jatkuu Riihimäellä toukokuun lopulla ajettavassa SM-sarjan kesäkauden avauskisassa. Ennen sitä parivaljakon tarkoituksena on ajaa testejä, muttei todennäköisesti yhtään kilpailua.

Joensuun SM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Emil Lindholm (Volkswagen) 52.16,7
2) Juha Salo (Skoda) + 49,4
3) Jari Ketomaa (Ford) + 50,8
4) Teemu Asunmaa (Skoda) + 54,7
5) Jukka Kasi (Skoda) + 3.51,1

SM1-luokan pistetilanne, 3/7 osakilpailua:

1) Teemu Asunmaa 62
2) Emil Lindholm 59
3) Juha Salo 56
4) Jari Ketomaa 27
5) Henrik Pietarinen 26