TAMPERE Tamperelainen Päivi Lampinen kertoo jo pienestä pitäen oppineensa tietämään Mänttärin suvusta äitinsä ja äidinäitinsä puolelta.

– Mänttäri-sukukirjaa, joka ilmestyi 1970-luvulla, tuli luettua ahkerasti. Suku on tullut tutuksi sukujuhlilla, joissa tutustui muihin sukulaisiin.

– Sukuyhdistykseen olen tutustunut enemmän nyt, kun tietotekniikka on tuonut sukua lähemmäksi arkipäivää.

Nyt 57-vuotiaan Lampisen äidin puolen sukua on Valkealassa, Sippolassa ja Elimäellä. Isänsä puolen sukua hänellä on Kurussa ja Parkanossa.

– Kiinnostuin ja innostuin tutkimaan isän puolen sukua noin 25-vuotiaana, koska halusin tietää suvusta enemmän. Nykyisin tutkin myös äidinisän ja mieheni isän sukua, hän jatkaa.

Kangasalalla syntynyt Lampinen kävi “Miten aloitan tutkimaan sukuani” -sukututkimuskurssin Tampereen työväenopistossa 1980-luvun lopulla.

– Siellä oppi tietämään ja tuntemaan vanhaa kirjoitusta ja miten tulkita mikrofilmejä, joita kävin tutkimassa Tampereen pääkirjastossa.

Pirkanmaan aluetoimintaa herättelemään

Lampinen oli käynnistämässä Pirkanmaan Mänttäreiden aluetoimintaa yhdessä Pekka Kujalan, Eero Laamasen ja Seppo Salmisen kanssa.

– Vähän eri paikoissa Tampereella keväisin pidetyissä paikoissa tapaamisissa syötiin, kahviteltiin ja tutustuttiin sukuun. Tapaamiset hiipuivat vähitellen, kun yhteyshenkilöt vähenivät.

Hänen mielestä Pirkanmaan mänttäriläiset voisivat varata tilan Sampolan sukututkimuspäiviltä, jota vietetään aina tammikuussa.

– Tällöin aluetapaamisesta voisi muodostua vakiintunut käytäntö.  Muutamia kertoja Pirkanmaan Mänttärit ovat olleet tapahtumassa jo mukana.

– Lisäksi voisi olla joku yhteinen teatterihetki tai lähialueeseen tutustuminen esimerkiksi bussilla, jossa sukulaiset tulisivat tutuiksi. Miksei joku kesäinen ilta makkaranpaiston tai pienimuotoisen leikkimielisen urheilukisan merkeissä, Lampinen ehdottaa.

Tamperelainen toimii tällä hetkellä Pirkanmaan Mänttäreiden yhteyshenkilönä yhdessä siskonsa Anne Kalliolan kanssa.

KUKA?
Päivi Lampinen

  • Syntynyt Kangasalalla 57 vuotta sitten.
  • Asunut Tampereella vuodesta 1985.
  • Käynyt peruskoulun jälkeen ammattikoulun suurtalousalan linjan ja talouskoulun.
  • Opiskelun jälkeen työskenteli kaupassa lihamyyjänä 3,5 vuotta. Teki keittiötöitä 23 vuotta sairaalan keittiössä.
  • Siirtyi opiskelemaan oppisopimuksella laitoshuoltajaksi, jota teki ammattioppilaitoksessa 5,5 vuotta. Nyt viimeiset 7 vuotta työskennellyt ammattioppilaitoksen vahtimestarina, jonka ohessa suorittanut oppisopimuksella virastomestaritutkinnon.
  • Perheeseen kuuluu mies, jonka kanssa avioitui vuonna 1981.
  • Harrastaa miehensä kanssa mökkeilyä, kotimaan matkailua, luonnossa liikkumista ja marjastusta. Omia harrastuksia ovat sukututkimus, vesiliikunta, valokuvaus, askartelu ja käsityöt eri materiaaleista.