PORVOO–KOUVOLA, MYLLYKOSKI Elettiin toukokuun viidettä viime vuonna, äitienpäivää. Uudenmaan rajat oli suljettu eikä Kouvolaan ollut asiaa.

Porvoossa asuva laulaja–lauluntekijä Jari Uutela, 39, ei päässyt vierailemaan äitinsä luona lapsuuden kodissaan Myllykoskella.

– Joka vuosi tuohon päivään asti oli ollut itsestäänselvyys, että äitiä käydään halaamassa, mutta nyt piti tyytyä puhelinsoittoon ja videoviestiin. Se tuntui vähältä.

>> Äitienpäivä-kappaleen voi kuunnella myös YouTubesta

Laulua ei ollut tarkoitus julkaista muiden kuultavaksi

Äitienpäivän jäädessä väliin, Uutelalla oli kotonaan ylimääräistä aikaa, joten hän päätti ilahduttaa äitiään pienellä laululla. Biisi oli tarkoitettu vain oman, viime torstaina 70 vuotta täyttäneen Anja-äidin kuultavaksi ja se syntyi parissa tunnissa.

– Se oli vähän niinkuin digitaalinen äitienpäivälahja, Jari Uutela valottaa.

Äidin vastaus sai ison miehen liikuttumaan.

– Iso kiitos, tämä on aivan mahtava ja hieno lahja. Sydäntä ja mieltä koskettava kappale.

Uutelaa nolostutti, punastutti ja hiukan hävettikin. Saako iso mies laulaa äidistään? Olisikohan tästä biisistä sittenkin iloa muillekin? Uutela mietti, että livenä sitä ei ainakaan esitetä.

Koronarajoitusten hellitettyä Uutela päätti kuitenkin kokeilla kappaletta käytännössä. Hän esitti sen ensin kerran testiksi kesäiselle yleisölle Sataman Herkussa Hirvensalmella. Biisi upposi. Uutela testasi sitä kesän seuraavallakin keikalla ja sitä seuraavana ja huomasi pian esittäneensä sitä kesän jokaisella keikalla.

Illasta toiseen reaktio oli tismalleen sama.

– Äidit itkivät viimeistään kertosäkeen alkaessa, miehet pitivät naisiaan kädestä kiinni ja katsoivat vakavina alaspäin roska silmässä. Joidenkin lasittuneessa katseessa saattoi nähdä ajatusten pikakelausta suoraan lapsuuden ja nuoruuden maisemiin.

Kustantajan yksi lause sai taiteilijan mielen muuttumaan

Vaikka kappaletta olikin esitetty keikoilla jo muutamaan kertaan, Uutela oli edelleen sitä mieltä, että biisiä tuskin kannattaa julkaista äänitteenä. Hän esitteli kuitenkin kappaleen vanhalle ystävälleen Samuli "Sako Koivulahdelle, joka kustantaa musiikkia yhtiönsä Sakon studion kautta.

– Mä esittelin biisin sanomalla, että: “Tein mun äidille tällaisen, tätä biisiä ei kyl oo tarkoitus julkaista”, Uutela nauraa.

– Tiedätkö Jari, että maailmassa on aika monta äitiä?, Koivulahti vastasi tyylilleen uskollisesti lyhyeen sävyyn.

Tämä lause herätti lauluntekijän.

– Tekstiin samaistuvia äitejähän löytyy joka kunnasta ja pitäjästä. Sakon studio lupasi kustantaa, eikä oma äitikään pannut pahakseen, että hänelle omistettu laulu soisi suuremmallekin yleisölle.

Kasaria ja tätä päivää

Niinpä ryhdyttiin toimeen, käytiin Sakon kanssa vielä vähän biisiä läpi ja alettiin sen jälkeen työstämään soundeja Sakon studion luottotuottaja Paavo VIrtasen alias BirdyHeadin kanssa.

Lopullisessa julkaisussa tuottaja leikittelee kasarisoundien ja 2020-luvun välimaastossa sekä kuljettaa tunnelmaa juuri niihin maisemiin, jossa Uutela on kasvanut. Tuotannossa kuuluu Genes, Neon2 ja nykypäivän pop.

Tuottaja itse kuulee vaikutteita myös kanadalaisen The Weekndin soundista. Railakkaista tanssibiiseistään tunnettu BirdyHead paljastaa tällä kertaa herkän ja pelkistetyn puolen itsestään.

Kansitaiteen pohjana 14-vuotiaan piirros

Kansitaiteen takana on yllättävä tekijä. Kannen pohjana käytetty 14-vuotiaan Viola Koivulahden tekemää lyijykynäpiirrosta, jonka Samuli "Sako" Koivulahti on värittänyt teräsmies-värein biisin sisällön mukaisesti. Kappaleessa kun lauletaan äidin supervoimista.

– Jari (Uutela) kysyi, että olisiko mulla jotain ideaa levynkanteen ja mulla oli visio äitihahmosta ja siitä, että kannessa olisi supermiesvärit. Ajattelin, että piirros olisi samaistuttavampi kuin mikään valokuva oikeasta henkilöstä, Koivulahti kertoo kannen tekoprosessista.

Tytär oli helppo houkutella mukaan.

– Violahan on aina tykännyt Jarin musiikista ja Jari on ollut tuttu vieras meillä kotona koko hänen elämänsä ajan, joten ei tarvinnut kuin kysyä haluaisiko hän auttaa kannen kanssa, Koivulahti valottaa.

Hän paljastaa, että kuvan hahmolla on oikea esikuva.

– Viola otti oivaltavasti kuvaan vaikutteita mun punatukkaisesta avopuolisostani Päivistä ja tuoreesta lapsestamme Toivosta. Äitihahmon käsissä olevat esineetkin kuvastavat hienosti meidän arjessa tavanomaisia asioita. Mun tehtäväksi jäi vain lisätä värit.

Piirroksen alkuperäiset viivat näkyvät kansikuvan pohjalla, koska alkuperäinen kädenjälki haluttiin säilyttää.

>> Äitienpäivä-kappale on kuunneltavissa Spotifysta ja kaikista yleisimmistä suoratoistopalveluista. Lisää Jari Uutela seurantaan Spotifyssa tästä.

FAKTA
Jari Uutela

  • Syntynyt Kouvolan Anjalankoskella 23.9.1981. Asuu nykyisin Porvoon Hamarissa.
  • Valmistunut yhteisöpedagogiksi Joensuusta. Osallistui Ikaalisten artistivalmennukseen vuonna 2012.
  • Työskennellyt Askolan kunnan nuoriso-ohjaajana syksystä 2019 alkaen.
  • Harrastaa vapaa-ajallaan elokuvien katselua, penkkiurheilua, kuuntelee äänikirjoja ja viettää aikaa tyttöystävänsä kanssa.

Äitienpäivä

Sävel: Jari Uutela, Sanat: Jari Uutela, Sovitus: BirdyHead

Oli äitienpäivä
Mä kaukana kotoa
Oisin lahjankin tuonut mut jylläsi korona
tyydyin videoviestiin
se tuntui vähältä

oon oppinut paljon 
sun viisaista neuvoista
et saarnaa, et huuda
kuuntelet rauhassa
koko maailman paino 
ois yksin raskasta kantaa

vaik mä palvoin pienempänä Batmanii
ja Sherlock Holmesin tavoin ratkaisin ongelmii
ja ihmettelin miten Teräsmies voi pysäyttää
liikkuvan junan vain pelkillä käsillään
Niin en silloin tiennyt äidin supervoimista
jotka syntyivät kun makasin sen kohdussa
äidit on aina askeleen lapsiaan edellä
leijonaemon tavoin suojelevat perheitään

taas on äitienpäivä
mun vuoroni muistaa sua
laitan pöydän ja kahvit
tahdon vuoksesi pukeutua
solmin kravatin väärin
lausun runoja naivisti
kiitos kaikesta Äiti

vaik mä palvoin pienempänä Batmanii
ja Sherlock Holmesin tavoin ratkaisin ongelmii
ja ihmettelin miten Teräsmies voi pysäyttää
liikkuvan junan vain pelkillä käsillään
Niin en silloin tiennyt äidin supervoimista
jotka syntyivät kun makasin sen kohdussa
äidit on aina askeleen lapsiaan edellä
eijonaemon tavoin suojelevat perheitään