Kouvolan Liikkalassa Heinäkalliolla Mänttärin Sukuyhdistyksen sukumuseon aitan katveessa tunnelma oli iloinen ja kodikas elokuun ensimmäisenä lauantaina, kun suvun väkeä kokoontui laulamaan Suomi 100 -hengessä.

Yhteislaulua johti musiikin maisteri Päivi Pulkkinen, joka totesi, ettei mikään voisi olla tärkeämpi aihe laulamiseen kuin ilo itsenäisestä isänmaasta.

Yhteislaulua johti musiikinmaisteri Päivi Pulkkinen.Yhteislaulua johti musiikinmaisteri Päivi Pulkkinen.

Laulajia vain olisi saanut olla runsaammin paikalla. Todennäköisesti sateen ja ukkosen uhka verotti osanottajien määrää. Kuitenkin tilaisuuden alkuun mennessä sadepilvet väistyivät ja aurinko paistoi Heinäkalliolle täydeltä terältä.

Ohjelmistossa vanhoja ja uusia lauluja

 

Ohjelmisto koostui sekä vanhoista että uusista lauluista, joissa ihaillaan Suomen kaunista luontoa, vuodenaikoja, kesän valoisia öitä ja talven pakkasia. Kotiseutu- ja isänmaanrakkaus sekä edellisten sukupolvien uupumaton työ yhteiseksi hyväksi oli laulujen vahvaa sanomaa.

Maakuntalauluista ensimmäisenä laulettiin "Karjalaisten laulu", koska Mänttärin suvun kantaisä Tuomas Abrahaminpoika oli Säkkijärveltä lähtöisin.

Laulujen välillä vertailtiin sanoituksia ja todettiin, että kaikissa on yhteisenä piirteenä kiintymys kotiseutuun ja kiitollisuus edellisiä sukupovia kohtaan sekä suomaisille ominainen sisukkuus ja periksiantamattomuus.

Laululla voi ilmaista kaiken sen, mikä muuten olisi vaikeaa. Laulaen voi helposti sanoa ”On maista kaikista sittenkin tää synnyinmaa kaikkein rakkahin.”