Sähkeet

Aktivistimummot-liikkeen alkutaival kuvattu Pöytä puhtaaksi -kirjassa

04.10.2023

Kirjan tekijät ovat Eeva-Riitta Piispanen (vas.) ja Marja Kytömäki.HELSINKI Aktivistimummot Marja Kytömäki (kuvassa oik.) ja Eeva-Riitta Piispanen ovat kirjoittaneet kirjan nimeltä "Pöytä puhtaaksi" (Kustantamo ETC, 2023).  Kirja on esimerkki siitä, mitä ”hyvää” koko maailman pysäyttänyt korona sai aikaan. Kirja koostuu eläköityneiden entisen työkavereiden kirjeenvaihdosta, joka käytiin koronasulun aikana. Kirja kertoo myös Aktivistimummot-liikkeen syntyajoista vuosina 2019–2020.

– Kirjan luettuaan lukija huomaa, miten paljon yhteiskunnassamme on edelleen ikään liittyviä vanhentuneita asenteita. Kirjan kirjoittajat vaativat yhteiskuntaan ikäymmärrystä, tiedotteessa todetaan.

Lähes parikymmentä vuotta työparina toimineet sanankäytön ammattilaiset olivat suunnitelleet eläkepäiviensä aluksi tapaamisia museoissa, elokuvissa, muissa kulttuuririennoissa ja kaupungin parhaissa kahviloissa. Koronapandemia levisi nopeasti koko maailmaan ja kaikki edellä mainitut sulkivat ovensa. Tapaamiset vaihtuivat kirjeenvaihdoksi, josta lopulta tuli lähes kahden vuoden mittainen ratkaisu yhteydenpitoon ja keskinäisen eläkevalmennuksen mentorisuhde. Kahviloita kirjoittajat pääsivät testaamaan kaksi vuotta aiottua myöhemmin.

Koronapandemia vaikutti myös Aktivistimummot-liikkeen alkutaipaleeseen, vaikka se pystyikin toimimaan verkossa ja Facebookissa. Eeva-Riitta Piispanen on yksi Aktivistimummot-liikkeen perustajista ja Marja Kytömäki liikkeen varhainen jäsen. Aktivistimummojen synty on kuvattu Pöytä puhtaaksi -kirjassa ja aktivistimummouden arvot toivo ja kohtuus ovat vahvasti läsnä monissa kirjan luvuissa.

Samoin kuin Aktivistimummot, tuore kirja muuttaa käsitystä myöhemmästä aikuisiästä. Kirjoittajat viittaavat useisiin tutkimuksiin, jotka todistavat käsityksen vanhuudesta vanhentuneeksi. Aktivistimummot, joka nykyään on noin 10 000 henkilön kansanliike, rikkovat toiminnallaan vanhentuneiden asenteiden rajoja.

– Myöskään Pöytä puhtaaksi -kirjan tekijät eivät ole valmiita asettumaan vanhusrooleihin, joita entistä toimintakykyisemmille ja vireämmille eläkeläisille tarjotaan. He vaativat yhteiskuntaan ikäymmärrystä. 

Kytömäki ja Piispanen ovat koonneet kymmenkunta sivua käsittävän luettelon lähteistä, joita ovat kirjoittaessaan käyttäneet ja joihin kirjassaan viittaavat. Pöytä puhtaaksi koostuu 34 kirjeestä, jotka Kytömäki ja Piispanen vuoroin lähettivät toisilleen 17.6.2020 alkaen ja päättyen 10.2.2022.

– Viimeisen kirjeen jälkeen maailma muuttui jälleen järkyttävällä tavalla. Venäjän hyökkäys Ukrainaan antoi uuden merkityksen vuoden 2021 toukokuisen kirjeen yhdelle lauseelle "kun virusta pakenet, karhu tulee vastaan". Sota Euroopassa energiakriiseineen vaikutti myös Aktivistimummot-liikkeen toiminnan painopisteisiin.

Kirja on nyt saatavilla kirjakaupoista ja kirjastoista. Kirjan julkistamistilaisuus pidetään Helsingissä 4.10.