Sähkeet

Kirjamessut sai messuyleisön liikkeelle entiseen tahtiin

30.10.2022

HELSINKI Juuri päättyneillä Helsingin Kirjamessuilla ja samaan aikaan järjestetyillä Viini & Ruoka -messuilla vieraili yli 77 000 kävijää. Kävijöitä oli 48 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kirjamessut tarjosi ohjelmaa 15 lavalla, esityksiä oli 900 ja esiintyjiä yli 1 000. Kustantajat kertoivat hyvistä myyntiluvuista ja hienosta tunnelmasta. Tapahtumakokonaisuus järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa. torstaista sunnuntaihin 27.– 30.10.2022.

Viime vuonna järjestetyillä kirjamessuilla oli yli 50 000 kävijää. Kirkas kävijäennätys tehtiin vuonna 2019 ja silloin kävijöitä oli yli 90 000. Tätä ennen vuosittain järjestettävässä tapahtumakokonaisuudessa on vieraillut 70 000–85 000 kävijää.

– Olemme erittäin iloisia, että messut kiinnostavat näin paljon. Ihmisten tarve kohdata on säilynyt ja messuille tullaan innostuneesti. Sekä isot, että pienemmät kustantajat ja kirjakaupat ovat kertoneet, että kirjojen myynti on ollut messuilla erittäin korkealla tasolla. Messut toimii erittäin hyvin ja kustantajat ovat tyytyväisiä osallistumisestaan messuille. Olemme saaneet paljon hyvää palautetta sekä tapahtumaan osallistuvilta yrityksiltä, että kävijöiltä, Helsingin Kirjamessuista vastaava liiketoimintapäällikkö Tanja Pasila kertoo tiedotteessa.

Kirjamessujen ohjelmajohtaja oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa Ville Blåfield, joka jatkaa johtajuuttaan myös ensi vuonna.

– Oli hieno nähdä, miten kirjailijat avasivat yhteiskunnallisia keskusteluja rakentavissa debateissa ja kuuntelemassa oli valtavat yleisöt. Keskustelut olivat intensiivisiä. Ne käytiin hyvässä hengessä, sivistyneesti ja viisaasti. On kiva ajatus, miten ensi vuoden ohjelman suunnittelussa voin ottaa oppia saamastani palautteesta niin kävijöiltä kuin aktiivisilta some-vaikuttajiltakin. Oli liikuttavaa nähdä, miten ihmisvirrat vyöryivät kohti Messukeskusta, kun messut avautuivat ja havaita se ainutlaatuinen tunnelma, mikä Kirjamessuilla vallitsee. Haluan kiittää ihan kaikkia tästä tunteesta, hän sanoo.

Helsingin Kirjamessut edistää lukuharrastusta, kirjallisuuden arvostusta ja kirjojen myyntiä Suomessa. Tapahtuma on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi; ajankohtainen edelläkävijä, haastava keskustelija, tarinankertoja ja sydämen sivistäjä. Kirjamessujen tärkeimmät arvot ovat sananvapaus, yhdenvertaisuus ja ihmisarvon kunnioittaminen.

 

 

 

 

 

 


Helsingin Kirjamessut keräsi tänä vuonna yhteensä yli 77 000 kävijää. Kuva: Emmi Kähkönen