Sähkeet

Kymenlaakson kansanmusiikkiyhdistys järjestää erityislaatuisen konsertin

10.02.2024

PYHTÄÄ–ANJALA Kymenlaakso on rajaseutua, onhan Kymijoki toiminut valtakunnan rajana Ruotsin ja Venäjän välillä. Se on myös ruotsin- ja suomenkielisten seutujen kieliraja. Rajamailla-konsertissa soivat paikalliset sävelet: sekä arkistojenkätköistä löytyneet perinneaarteet että uudemmat kansanmusiikin helmet Kymijoen rantaseuduilta. Konsertissa tärkeitä paikkoja ovat Pyhtää ja Ruotsinpyhtää, koska seuduilta on tallennettu paljon kansanmusiikkia 1900-luvun alussa.

Ehkä kaikista jännittävin arkistolöytö on aivan tuore: Andreas (Antti) Juurelan nuottikirja 1800-luvun alusta. Antti Juurela (s. 1796) asui Anjalan Muhniemellä. Nuottien perusteella voi päätellä, että hän oli erittäin taitava pelimanni, ja suvun perimätiedon mukaan häntä pyydettiin usein soittamaan herrasväen kutsuihin Muhniemen kartanoon. Juurelan nuottikirjan jäljitti Stefan Kuni, joka on mukana Kymenlaakson kansanmusiikkiyhdistyksen hallituksessa. Ensimmäinen maininta kirjasta osui hänen silmäänsä kansanmusiikin tutkijan Eero Nallinmaan väitöskirjasta.

Pitkän ja mutkikkaan arkistoetsinnän ja sukututkimukseen tutustumisen jälkeen Kuni löysi Juurelan sukulaisen – ja sai käsiinsä alkuperäisen nuottikirjan. Nyt arkistojen aarre on hänellä hyvässä tallessa digitaalisessa muodossa. Konsertissa kuullaan kymmenisen kappaletta Juurelan nuottikirjasta.

Konsertissa esiintyvät Annika Lyytikäinen (klarinetti), Jarmo Romppanen (mandoliini), Henrica Westerholm (viulu) ja Stefan Kuni (viulu). Konsertin järjestämista on tukenut apurahalla suomenruotsalainen kulttuurirahasto Konstsamfundet.

Konsertin yhteydessä on mahdollista nauttia maksullisesta iltapäiväkahvitarjoilusta Patruunantalon ainutlaatuisessa miljöössä. Pääsylipun hinta on 20/15 euroa. Alennettu hinta on opiskelijoille, eläkeläisille ja Kymenlaakson kansanmusiikkiyhdistyksen jäsenille.

Rajamailla – Gränsland -kansanmusiikkikonsertti Stockforsin Patruunantalolla (Harjuntie 111) Pyhtäällä sunnuntaina 18.2. kello 14 alkaen.