Sähkeet

Mannerheim-ristin ritari Arvi Liikkasesta tekeillä kirja

08.03.2019

KOUVOLA, LIIKKALA Sotahistorian dosentti, filosofian tohtori Jarkko Kempin tavoitteena on tehdä Mannerheim-ristin ritari no. 114:stä eli Arvi Liikkasesta elämäkerta.

Vuonna 1912 syntynyt Liikkanen toimi Sippolan suojeluskunnissa ja talvisodassa hän oli ryhmänjohtaja JR 5:n joukoissa.Jatkosodassa hän toimi aluksi ryhmänjohtajana ja myöhemmin joukkueenjohtajana JR 25:ssä. Hän haavoittui lokakuussa 1941, mutta pääsi palaamaan vielä rintamalle.

– Ansioistaan hän sai arvostetun Mannerheim-ristin ritarin arvon kesäkuussa 1943. Liikkanen vapautettiin palveluksesta saman vuoden lokakuussa, yhteensä noin 20 tietoteosta julkaissut Kemppi kertoo.

Sodan jälkeen Liikkanen työskenteli kotitilallaan Liikkalassa. Maataloustöiden lisäksi Liikkanen oli Myllykoski Oy:n palveluksessa Liikkanen työskenteli tehtaalla vuoteen 1963 saakka.

Liikkasen sota-ajan vaiheet on mahdollista selvittää muun muassa sotapäiväkirjojen kautta.

– Sen sijaan hänen siviilivaiheensa ovat huomattavasti hankalampia tutkia. Liikkanen oli tunnetusti hyvin rauhallinen ja vaatimaton ihminen, joka ei koskaan korostanut saavutuksiaan sodassa, Kemppi sanoo.

Tutkimuksen kannalta ongelmia lisää se, että  Liikkanen oli naimaton ja hän eli kotitilallaan sisarustensa kanssa, jotka myös ovat kuolleet jo vuosikymmeniä sitten.Jos joillakin on mitä tahansa Arvi Liikkaseen liittyvää tietoa, niin tutkijaan voi olla yhteydessä puhelimitse numerolla 050 517 35 81 tai sähköpostitse osoitteella jarkko.kemppi@uef.fi.

 Arvi Anton Liikkanen (1912–1980) oli 114. Mannerheim-ristinritari. Jatkosodan jälkeen hänet ylennettiin kersantista ylikersantiksi ja myöhemmin vääpeliksi. (Kuva: Mannerheim-ristin ritarien säätiö)