Sähkeet

Matti Punttila kokoaa aineistoa vanhan Sippolan pitäjän perinteistä

04.03.2019

VANTAA–KOUVOLA, SIPPOLA Sippolan sanat -nimisen murresanakirjan vuonna 2016 julkaissut tutkija Matti Punttila on koonnut aineistoa vanhan Sippolan pitäjän muustakin perinteestä. Eri arkistoista (muun muassa Kansanrunousarkistosta ja Kotimaisten kielten keskuksen arkistoista), kirjallisuudesta, kyselyistä ja haastatteluista on löytynyt runsaasti tarinoita, satuja, kaskuja, taikoja ja enteitä sekä muun muassa arvoituksia, sananparsia, loruja, runoja ja lauluja. Vanhimmat löydetyt muistiinpanot ovat lähes 200 vuoden takaa.

– Perinneaines julkaistaan kirjana, joka ilmestyy Myllykosken seudun kotiseutuyhdistyksen tämän vuoden julkaisuohjelmassa. Perinnekirjaa varten on saatu arvokasta aineistoa jo useilta vanhan Sippolan alueella asuvilta tai siellä asuneilta miehiltä ja naisilta, mutta lisääkin kaivataan, etenkin Sippolan itäisistä kylistä, Punttila kertoo.

Hän toivoo saavansa myös uudempaa aineistoa.

– Esimerkiksi kaskuja ja vitsejähän syntyy jatkuvasti, samoin erilaisia eri tilanteisiin käyviä loruja, hokuja ja sanontoja. Ne voivat olla rohkeitakin. Toivon saavani lisätietoja myös muun muassa pelättävistä paikoista, kummituksista, piruista, parantajista, tietäjistä, kylähulluista ja voimamiehistä.

Aineistoa voi lähettää Matti Punttilalle postitse osoitteella Raiviosuonrinne 3 A 6, 01620 Vantaa, sähköpostitse osoitteella matti.punttila@luukku.com sekä puhelimitse numeroilla 0400 130 472 tai 0400 130 471. Parhaat vastaajat palkitaan perinnekirjalla.