Matias Lonka antaa tyylinäytteensä.
Matias Lonka antaa tyylinäytteensä

 KOUVOLA, ANJALA Suomi on täyttynyt viime vuosina useista uusista frisbeegolf-radoista ja kymmenistä tuhansista heittäjistä. Lajin suosion siivittämänä heitettiin nyt myös ensimmäistä kertaa MänttäriOpen Anjalassa, Kouvolassa.

Järjestäjät olisivat olleet tyytyväisiä pienempäänkin osallistujamäärään, mutta kisa täyttyi nopeasti ilman suurta markkinointia. Lähtijöitä radalle oli 75 yksilökisassa ja 40 paria parikisassa syyskuisena sunnuntaipäivänä.

Kisa oli kaikille avoin ja paikalla oli myös muita kuin Mänttärin sukuun kuuluvia. Rata sai osallistujilta kovasti suitsutusta ja kehuja niin itse ratana kuin miljöönä.

– Poikkeuksellinen miljöö monipuolisuudellaan. Täällä on metsää, jokimaisemaa, kartanoa ja puistoa, yhtenä kisan ennakkosuosikkina matkaan lähtenyt pyhtääläinen Miika Hoppania hehkutti.

Jere Kujala mukaan Anjalan kentällä parasta ovat pitkät väylät.
Jere Kujalan mukaan Anjalan kentällä parasta ovat pitkät väylät.

"Tehdään Kymenlaakson paras rata"

Kisan kilpailunjohtajana toiminut Teijo Johansson totesi radan olevan yhtä aikaa sekä aloittelijaystävällinen että vaativa. Radan kiertämiseen menee noin pari tuntia ja samalla voi ihailla Kymijoen maisemia ja Anjalan kartanoa.

Itse rata on vielä aika uusi ja tämän vuoden aikana se on saanut lisää väyliä. Rata on tehty pitkälti talkoovoimin ja yhtenä talkoolaisena on ollut mukana Jari Kaukiainen.

– Lähdettiin heti siitä, että tehdään Kymenlaakson paras rata. Käyttäjät ovat kehuneet, että aletaan olla lähellä tavoitetta jo nyt, Kaukiainen toteaa.

Aki Korhosen mielestä frisbeegolf on lajina sosiaalinen, jota on mukava pelata ryhmässä.
Aki Korhosen mielestä frisbeegolf on lajina sosiaalinen, jota on mukava pelata ryhmässä.

Anjalan radassa kiehtoi pitkät väylät

Mukana kisassa olivat myös Jere Kujala, Aki Korhonen ja Jari Makkonen. Kaikki ovat jääneet lajiin sopivasti koukkuun.

– Ensimmäisen kerran jälkeen piti lähteä heti omia kiekkoja hankkimaan, Aki Korhonen kertoi.

Frisbeegolfia hän kehui sosiaaliseksi lajiksi, jota on mukava harrastaa ryhmässä. Ja sen verran on kilpailuviettiä, että kisojakin pitää kiertää. Itse lajia kausalalainen harrastaa 3–4 kertaa viikossa.

Anjalan radassa Jere Kujala piti mukavana ominaisuuksina sen pitkiä väyliä.

– Usein radat menevät metsässä ja hiekkakuopilla, jossa ei ole tällaisia väyliä heittää. Täällä on ainakin kolme pitkää väylää, Kujala kehui.

Kisassa mukana olleella Jari Makkosella oli mukana repullinen kiekkoja. Pari vuotta lajia harrastanut Makkonen valkkasi väylälle ja tuuleen sopivan kiekon. Peltoaukealla napakka pohjoistuuli ottikin kiekkoihin kovasti kiinni, mutta heitoista näki, että lajia on harrastettu enemmänkin.

Jari Makkonen on harrastanut frisbeegolfia jo kaksi vuotta.
Jari Makkonen on harrastanut frisbeegolfia jo kaksi vuotta.

Jääkiekkoharrastus sai kovan kilpailijan

Yksi kisan nuorimmista osallistujista oli 10-vuotias inkeroislainen Iivo Nykänen, joka kiersi rataa Kujalan, Korhosen ja Makkosen mukana.

Lajin sosiaalisuden lisäksi hienous on myös siinä, että kisaa käydään ryhmissä, joissa kokeneemmat kisaajat voivat opastaa nuorempia ja aloittelijoita.

MänttäriOpen oli Iivo Nykäsen ensimmäinen frisbeegolf-kilpailu, jota oli odotettu ja jännitetty kovasti. Äiti Marianne Nykänen kertoo, että Iivo pyöräilee radalle lähes päivittäin heittämään. Iivon jääkiekkoharrastus on saanut frisbeegolfista kovan kilpailijan.

Avoimen kilpasarjan voittajakolmikko palkintojenjaossa,
Avoimen kilpasarjan voittajakolmikko palkintojenjaossa,
Harrastajasarjan voittajat palkintojenjaossa.
Harrastajasarjan voittajat palkintojenjaossa.
Juniorisarjan palkitut yhteiskuvassa.
Juniorisarjan palkitut yhteiskuvassa.
Miehet 50 vuotta -sarjan voittajat.
Miehet 50 vuotta -sarjan voittajat.

Tulokset:
MänttäriOpen -frisbeegolfkisa, Anjala 4.9.2022

Yksilökisat
Yleinen/Avoin Kilpasarja:
Kolmen kärki CTP-ratkaisun jälkeen (sijat 3–4 olivat itse kisan jälkeen tasan):Marko Hoppman, Miika Hoppania ja Kalle Kärkkäinen

Avoin Harrastesarja:
Kolmen kärki CTP-ratkaisun jälkeen (sijat 1–2 olivat itse kisan jälkeen tasan): Niko Marttila, Jaime Saartia ja Miika Torniainen

Parikisat
Yhteinen metrix-rating yli 1 700:

Kolmen kärki CTP-ratkaisun jälkeen (sijat 2–3 olivat itse kisan jälkeen tasan):Tuomas Hirvonen – Samuli Lehtonen, Matias Makkonen – Jari Makkonen ja Eelis Vuorinen – Kalle Taskinen

Yhteinen metrix-rating alle 1 700:
Kolmen kärki CTP-ratkaisun jälkeen (sijat 1–3 olivat itse kisan jälkeen tasan): Paavo Mäkelä – Niko Marttila, Niko Lassila – Jyri Peltola ja Marko Hoppman – Ville Nieminen