HELSINKI–KOUVOLA Jo 38. kerran järjestetyn Vuoden luontokuvakilpailun tulokset julkistettiin Pohjoismaiden suurimmalla luontokuvafestivaalilla Finlandia-talolla tänään lauantaina. Kilpailun nuorten sarjassa palkittujen valokuvien joukkoon ylsi kouvolalaisen Liina Heikkisen, 16, kuvaama kettu ruokatauolla.

Jari ja Jaana Heikkisen valokuvausta harrastavaan perheeseen. Perheen muut valokuvaavat lapset ovat Ville, Jesse ja Maija.

Vuoden luontokuvaksi valittiin seinäjokelaisen Taru Rantalan, 49, kesäillan tunnelmaa huokuva kuva kissankellosta, ”Iltakello”. Rantala on Vuoden luontokuvakilpailun historian ensimmäinen nainen, joka on ottanut ykköspalkinnon.

Kilpailua järjestävässä Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:ssä naisvoittajaa tervehditään erityisellä ilolla.

– Naisten kiinnostus luontokuvaukseen on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut valtavasti, ja jäsenistössämmekin naisten määrä on melkein kolminkertaistunut. Tuntuu mukavalta, että kun meillä on paljon erittäin lahjakkaita naisluontokuvaajia, niin heille tulee myös kilpailussa menestystä. Kameratekniikan kehittymisen ja naisten mukana luontokuvaukseen on tullut uusia näkemyksiä, puheenjohtaja Kari Wallgren sanoo.

Kasvit ja sienet -sarjan sarjavoittaja, Taru Rantalan "Iltakello" valittiin vuoden luontokuvaksi.

"Sininen kukka vangitsee katseen"

Kilpailun tuomaristo kehui eritoten voittokuvan tunnelmaa ja tarkkaan mietittyä sommitelmaa taustan valopalloineen.

– Kissankellon raikas sininen kukka vangitsee katseen ja muodostaa hyvän vastakohdan rauhalliselle taustalle. Kellokukka on sommiteltu juuri oikeaan kohtaan ensimmäistä valoympyrää, muut ympyrät tukevat sommittelua ja tuovat syvyysvaikutelmaa, tuomaristo listaa voittokuvan ansioita.

– Kaiken kaikkiaan kuva huokuu kesän lämmön ajatonta tunnelmaa, tuomaristo hehkuttaa.

Luomutilan emäntänä työskentelevä Taru Rantala kertoo voittokuvan taustoista, että niityllä heinäkuisena iltana kukkivat kissankellot ovat hänelle loputon ihastuksen aihe.

Kilpailuun osallistui liki 14 000 valokuvaa

Vuoden luontokuvakilpailuun osallistui tänä vuonna lähes 14 000 kuvaa kaikkiaan melkein 900:lta eri kuvaajalta. Kuvat kilpailivat aihealueittain seitsemässä eri sarjassa ja nuorten sarjassa. Lisäksi oli erikoissarja, jossa sallittiin vapaampi kuvankäsittely.

Kahdeksan perinteisen sarjan voittajakuvista yksi valikoitui Vuoden Luontokuva 2018 -pääpalkinnon arvoiseksi. Kaikissa sarjoissa kilpailun tuomareina toimivat Jorma Ikonen, Matti Koski, Ari Kuusela ja Pirjo Natunen. Heidän lisäkseen tänä vuonna kilpailussa oli ”viides kisatuomari”, jonka muodosti Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenäänestykseen osallistunut jäsenistö.

Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista, sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2018 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea.