HELSINKI Mänttärin Sukuyhdistyksen julkaisema ja kustantama Niinipuu-lehti palkittiin kulttuuri- mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultin Vuoden laatulehti -kilpailussa tsempparipalkinnolla Helsingin Kirjamessuilla lauantaina.

Jo 14. kerran järjestetyn kilpailun tuomarina toiminut kirjailija–toimittaja Matti Rönkä kertoi arvioineen kilpailutyöt ammatillisesti ja journalistisesti.

Tuomarina toiminut kirjailija–toimittaja Matti Rönkä kertoi läpikäyneensä kaikki 53 kilpailulehteä ammattillisesti ja journalistisesti.

Niinipuun hän arveli olevan sukuseuralle melkoinen vapaaehtoisponnistus, mutta totesi lopputuloksen olevan runsas, laaja ja kiintoisa.

– Painettu lehti on meidän tärkein yhdysside laajaan jäsenkuntaan. Siksi haluamme pitää huolen siitä, että lehti on hyvässä kunnossa ja ammattitaitoisesti toimitettu, lehden päätoimittaja Anssi Paasivirta korosti.

Niinipuu postitetaan osoitteellisena noin 14 800 kotitalouteen Suomessa ja ulkomailla. Lehti ilmestyy kerran vuodessa pääsiäisen alla.

– Ilman hyviä toimittajia ja kirjoittajia, vakituisia avustajia, taustatoimittajaa, taittajaa ja ilmoitusmyyjää sukulehteä ei syntyisi. Tärkeä viimeinen lenkki lehden valmistumisessa on myös painopaikka ja jakeluyhtiö, lehden toimitussihteerinä vuodesta 2006 toiminut Marko Wahlström muistutti.

Niinipuu-lehti on palkittu kolmesti – vuosina 1998, 2003 ja 2018 – Sukuseurojen keskusliiton sukulehtikilpailun parhaimpana. Sukuseurojen sukulehtikilpailussa Niinipuu on saanut myös kaksi kunniamainintaa, vuosina 2007 ja 2011.

– Viimeisten kuuden vuoden aikana toimitus on panostanut määrätietoisesti myös verkkojulkaisuun ja sosiaalisen median kanaviin, jotka täydentävät kerran vuodessa ilmestyvää painettua lehteä. Näin saamme kerrottua sukua ja sukulaisia koskevat uutiset tuoreeltaan verkossa. Wahlström jatkoi.

Niinipuun verkkosivujen kävijämäärät ovat olleet kasvussa erityisesti kahden viimeisen vuoden aikana. Kuluvan vuoden tammi–syyskuussa verkkosivulla on ollut keskimäärin 686 kävijää kuukaudessa ja sivunäyttöjä 836 kuukaudessa. Vuoden huiput ovat olleet maalis- ja heinäkuu, jolloin Niinipuun verkkosivulla oli 1 100 eri kävijää.

Kilpailun voittajaksi Matti Rönkä valitsi Musiikintekijä-lehden. Palkinnon noutivat lehden päätoimittaja Sanna Korkee ja graafikko Tuukka Lindqvist (vas.).

Musiikintekijä-lehti miellytti entistä kuvatoimittajaa

Laatulehtikilpailun voittajaksi Matti Rönkä valitsi Suomen Musiikintekijät ry:n julkaiseman Musiikintekijä-lehden. jota hän kuvailee korkealaatuiseksi ammattityöksi.

– Jutut olivat kiinnostavia, kuvitus journalistinen, paperi miellyttävä, taitto selkeä ja rakenne mukavasti osastoitu, pitkän linjan uutismies ja entinen kuvatoimittaja luonnehti.

– Olemme äärimmäisen otettuja tästä yhdistyksen ammattilehdelle suodusta huomionosoituksesta. Uudistimme printtilehden perin pohjin viisi vuotta sitten. Asetimme sekä sisällölliset että visuaaliset tavoitteet korkealle. Kiitos tiimille. Olemme onnistuneet, päätoimittaja Sanna Korkee iloitsi palkinnosta.

Tiede & edistys ja Taito saivat myös kunniamaininnat

Itsevaltias tuomari jakoi myös kaksi muuta kunniamainintaa. Tyyli- ja ulkoasu- ja paras logo -maininnan sai Tiede & edistys -lehti, jonka Rönkä totesi olevan huoliteltu, kosiskelematon ja selkeälukuinen syvällinen lehti.

– Tämä on hieno tunnustus, Tiede & edistys -lehden päätoimittaja Ari Hirvonen (vas.) iloitsi. Vierellä Kultti ry:n puheenjohtaja Tuomas Rantanen.

– Tämä on hieno tunnustus paitsi vapaaehtoisvoimin työskentelevälle toimituskunnallemme myös kaikille lehteemme kirjoittaneille. Erityiskiitos kuuluu tietysti kunniamaininnan perusteena käytetyn Talous ja ympäristö -teemanumeron kokoajille: Yrjö Hallalle, Mikko Jakoselle ja Tero Toivaselle, lehden päätoimittaja Ari Hirvonen sanoi.

Aatteellinen kannatusmaininta meni Taito-lehdelle, joka modernilla tavalla ylläpitää kädentaitoja.

– Käsityö on hyvinvoinnin lähde ja merkityksen tuoja, sen ympärille kokoonnutaan ja siitä keskustellaan. Kädentaidot auttavat meitä selviytymään arjessa, ja näitä taitoja tarvitaan myös tulevaisuudessa. Käsityön moninaisuus on tärkeä rikkaus, ja tätä moninaisuutta Taito välittää eteenpäin lukijoilleen, Taidon päätoimittaja Minna Hyytiäinen totesi.

– Olemme iloisia ja otettuja laatulehtikilpailun kunniamaininnasta, Taito-lehden päätoimittaja Minna Hyytiäinen totesi.

Pirta-lehti kohosi yleisön suosikiksi

Kilpailuun osallistui 53 lehteä Kultin vajaasta 200:sta jäsenlehdestä. Yleisö sai jälleen antaa ääniä suosikkilehdelleen. Suosikiksi äänestettiin Pirta-lehti, joka keräsi liki 14 prosenttia kaikista annetuista äänistä.

– Kalevalaisten Naisten Liitto iloitsee huikeasta yleisöäänestyksen tuloksesta ja kiittää kaikkia äänestäjiä. Pirtaa on kehitetty määrätietoisesti houkuttelevaksi ja korkeatasoiseksi kulttuurilehdeksi. Meidän pirtaamme sopivat kirjoitukset kansanperinteestä nykykulttuuriin, kielestä kirjallisuuteen. Kerromme tarinoita paikallisuutisista laajempiin kulttuuri-ilmiöihin, toiminnanjohtaja Sirpa Huttunen totesi.

– Kiitämme kaikkia äänestäjiä, Pirta-lehteä julkaisevan Kalevalaisten Naisten Liiton toiminnanjohtaja Sirpa Huttunen kiitti.

Kultti ry:n puheenjohtaja Tuomas Rantasen mielestä tuomarin valinnat kuvaavat hienosti sitä median monimuotoisuutta, jonka vaaliminen on järjestön tehtävä.

– On ilahduttavaa, että aina tuntuu löytyvän uusia palkittavia, mikä sekin kertoo lehtien laatukärjen leveydestä, Rantanen totesi.

Vuoden laatulehti -kilpailun tarkoituksena on nostaa esiin laadukkaita kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtiä sekä muistuttaa niiden merkityksestä osana suomalaista yhteiskunnallista keskustelua. Voittajalehdelle luovutettiin kunniakirja ja palkinto, jota sponsoroi kirjakauppa Rosebud.

Palkittujen lehtien edustajat asettuivat yhteiskuvaan yhdessä tuomarin ja Kultin puheenjohtajan kanssa. Kuva: Helena Ylisirniö

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry on riippumattoman journalismin äänitorvi. Kattojärjestö valvoo jäsenlehtien etuja sekä tarjoaa niille koulutusta ja markkinointiväyliä. Kultti edustaa jäsenlehtiään Julkisen Sanan Neuvostossa, joka on maassamme toimiva joukkoviestinnän julkaisijoiden ja toimittajien vapaaehtoisuuteen perustuva itsesääntelyelin.

Kulttuuri-, tiede- ja mielipidelehtien liitto Kultti on omalla osastollaan (6f2) Helsingin Kirjamessuilla, jotka päättyvät sunnuntaina 27.10.