KOUVOLA, LIIKKALA Kansainvälistä museopäivää vietettiin helatorstaina. Mänttärin Sukuyhdistyksen ylläpitämä kotiseutumuseo Liikkalan Mänttärinmäellä oli myös avoinna kävijöille päivän aikana.

Aurinkoinen, mutta kolea sää ei museokävijöitä pelottanut, sillä Museonmäellä vieraili ihmisiä sopivan tasaisesti päivän aikana.

– Sellaiset nelisenkymmentä vuotta sitten kävin täällä viimeksi. Silloin paikalla oli vain vanha aitta, järvenpääläinen Mika Härmä kertoi.

Härmä on kotoisin Liikkalasta, jossa hänellä on edelleen vapaa-ajanasunto. Paljon pyöräilevä mies palasi Kymenlaaksosta polkien nykyiseen kotikaupunkiinsa Uudellemaalle.

– Museolla olevia esineitä on meillä kotona aikanaan ollut, mutta eipä niitä ole talteen laitettu. Mielenkiintoinen paikka – täytyy tulla joskus uudelleen, Härmä tuumasi ennen starttipolkaisuaan.

Pyöräilijänä miehen mieleen päällimmäisenä jäivät mieleen verstaan seinällä esillä puiset polkupyörän renkaat toisen maailmansodan ajoilta.

– Tiesin, että sellaisia on ollut, mutta nykypäivänä tuntuisi aika ilkiältä sellaisilla ajella, Härmä pohdiskeli.

Liikkalalaisten Marja-Leena ja Anssi Aholan huomio kiinnittyi aitassa esillä olevaan Pyykki-Maijaan.

"Hyvin koottu museokokonaisuus"

Liikkalalaiset Marja-Leena ja Anssi Ahola poikkesivat Sukumuseolle toista kertaa elämässään.

He vierailivat museolla ensimmäisen kerran viime joulukuussa, jolloin kohteena olivat  Marian ja Matin kamarin sekä verstas. Nyt tutustumiskohteena oli myös aitta.

– Tämä on ihan hyvä keksintö, sillä täällä näkee millaista elämä on ollut ennen. Jälkipolvia pitäisi myös käyttää täällä, he sanoivat.

Marja-Leena Aholan mielestä kotiseutumuseo on hyvin koottu kokonaisuus, joka esittelee esineistöä monipuolisesti.

Aholat tunnustautuvat museoihmisiksi.

– Kun liikkeelle päästään, niin käymme museoissa. Meillä on myös Museokortit hankittuna, Marja-Leena kertoi.

He kertoivat olevansa kaikkiruokaisia museoiden suhteen. Aholat käyvät museoissa myös erilaisille retkille osallistuessaan.

– Mikä vain museo käy, joka kohdalle sattuu. Poikamme asuu Tampereella, jossa olemme kiertäneet museoita muun muassa Vapriikissa.

Ennen Sukumuseota Aholoiden edellinen museovierailunsa oli Kouvolan Poikilo-museoissa kattoremontin aikana.

– Siellä saimme rauhassa kierrellä, kun ei ollut juuri muita. Poikilossa olemme käyneet usein silloin, kun näyttely vaihtuu, Marja-Leena jatkoi.

Riina Kuukka-Härmä testasi sukumuseon eMuseo-sovellusta ladatessaan QR-koodin älypuhelimellaan.
Riina Kuukka-Härmä testasi sukumuseon eMuseo-sovellusta ladatessaan QR-koodin älypuhelimellaan.

"Täällä saa hyvä käsityksen entisajan ihmisten elämästä"

Harrastajapyöräilijä Mika Härmän puoliso, järvenpääläinen Riina Kuukka-Härmä vieraili museolla ensimmäistä kertaa, vaikka on Liikkalan kylällä viettänyt enemmän ja vähemmän aikaa noin 30 vuotta.

Härmän mukaan museo näyttää nykyihmisille mukavasti sitä, millaista tavallisen väen elämä ennen vanhaan on ollut.

– Täällä saa myös käsityksen siitä, kuinka paljon on pitänyt itse valmistaa esineitä, että elämä sujuu. On hienoa nähdä edellisten sukupolvien kätten jälkiä – etenkin sellaisia esineitä, joita ei nykyajassa enää tarvitse. Ennen elettiin omassa pihapiirissä, käytiin lähimetsässä ja tehtiin paljon itse.

Kuukka-Härmän mieleen jäi erityisesti aitassa esillä olevan verkko, jota on käytetty karhunmetsästyksessä.

– En ole ikinä ajatellut, että karhuja on pyydystetty verkolla, vaan enemmänkin ansapyydyksin. Kun näin verkon, niin ajattelin ensin, että onpa liian harvareikäinen nuotaksi tai kalaverkoksi.

Kuukka-Härmä pitää hienona, että lähikylälle on luotu oma paikallismuseo, joka kertoo paikkakunnan ja samalla myös oman suvun historiaa.

Mänttärin Sukuyhdistyksen ylläpitämä Sukumuseo on alueellinen kotiseutumuseo, joka esittelee talonpoikaista elämää.

"Museovierailut tuovat avarakatseisuutta"

Kuukka-Härmä käy museoissa, jos mielenkiintoinen sattuu kohdalle. Hänellä on käytössään Museokortti.

– Viimeksi kävimme syksyllä Lapissa Reidar Särestöniemen museossa, joka oli hieno paikka. Jos vain siellä päin liikkuu, niin kannattaa käydä, hän vinkkasi.

Kotikaupungistaan Järvenpäästä löytyy taidemuseo, jossa on vaihtuvia näyttelyitä.

Tuusulanjärven rannalla on muun muassa kulttuurikohteet Ainola ja Halosenniemi, joissa tulee käytyä parin vuoden välein. Halosenniemi järven rannalla on hieno paikka, hän vihjasi.

Härmän pariskunta on pari vuotta sitten käynyt Kotkan Langinkoskella tutustumassa keisarilliseen lomailuun.

Ankkapurhan teollisuusmuseo Anjalassa on käyntilistalla, museoiden suhteen kaikkiruokainen Kuukka-Härmä kertoi.

– Ei oppi ojaan kaada ja museoissa oppii aina uutta. Museovierailut tuovat avarakatseisuutta ja luovat ymmärrystä sille, mistä on tullut sekä miten hyvin asiat ovat nyt ja miten ne ennen ovat olleet.