KOUVOLA, LIIKKALA Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten huhtikuun lopulle jatkuvista tiukoista koronavirusrajoituksista johtuen tulevalle viikonlopulle suunnitelluksi aiotun sukumuseon järjestelytalkoot on päätetty perua.

– Vaikka tilanne Kymenlaaksossa onkin parantunut jonkin verran, rajoitukset ovat edelleen tiukat. Haluamme toimia kaikin puolin vastuullisesti vallitsevassa tilanteessa, Liikkalan Mänttärinmäellä sijaitsevaa sukumuseota ylläpitävän Mänttärin Sukuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Minna Mänttäri korostaa.

Kymsote on arvioinut, että epidemiatilanne Kymenlaaksossa on keskiviikon 21.4. tilanteen mukaan  leviämisvaiheessa.

Taustalla sukumuseon uudistaminen

Sukumuseon järjestely- ja siivoustalkoot järjestetään tilanteen niin salliessa lauantaina ja sunnuntaina 15.–16.5. Kyseinen viikonloppu oli alunperinkin suunniteltu järjestelytalkoiden toiseksi viikonlopuksi.

Sukumuseon järjestelytalkoiden taustalla on vanhasta aitasta ja uudemmasta aittarakennuksesta koostuvan ainutlaatuisen museokokonaisuuden uudistustyö. Museon kokoelmaa selkeytetään sukuyhdistyksen museotoimikunnan laatiman suunnitelman pohjalta.

Museon uudelleenjärjestelyn tarkoituksena on tehdä sukumuseosta nykyistä kävijäystävällisempi ja houkuttelevampi uudistamalla muun muassa esineiden esittelytekstit.

Museotoimikunnan suunnitelman mukaan esineistöä ryhmitellään hieman uudelleen. Jatkossa sukumuseo koostuu aiempaa selkeämmin kolmesta osasta: Marian ja Matin kamari, verstas ja aitta.

– Samalla uudistetaan museoalueen yleisöopasteita, museotoimikunta toteaa muistiossaan.

Sukumuseon kaikki esineet on kuvattu digitaaliseen muotoon vuosien 2018 ja 2019 aikana. Kuvassa Niinipuu-lehden toimitussihteeri Marko Wahlström (edessä) sekä valtuuskunnan nykyinen puheenjohtaja Olli Sipilä ja museovastaava Ari Lehtomäki.

Sukumuseo saa rinnalleen verkkomuseon

Perinteisen sukumuseon rinnalla sukuyhdistys rakentaa virtuaalista sukumuseota Suomen Kotiseutuliiton eMuseo-palvelun avulla.

– Niinipuun toimitus on kerännyt esineisiin liittyviä tarinoita, jotka tullaan julkaisemaan esinekuvien yhteydessä eMuseo-palvelussa, toimitussihteeri Marko Wahlström kertoo.

Virtuaalinen museo toteutuu Mänttärin Sukuyhdistyksen ja Niinipuu-lehden verkkosivujen Sukumuseo-osioon.

Uudistuneen sukumuseon ja verkkomuseon avajaiset pidetään Liikkalan Mänttärinmäen Heinäkalliolla lauantaina 28.8. kello 14 alkaen.