KOUVOLA, LIIKKALA Mänttärin Sukuyhdistys on saanut yli 25 vuotta sitten valmistuneelle sukulaululleen kaksi uutta sovitusta. Koronapandemian johdosta kahdesti siirretyn avoimen sovituskilpailun voitto jaettiin kahden erilaisen teoksen kesken.

Voittajiksi selviytyivät muusikko, musiikkipedagogi, laulaja–laulunkirjoittaja ja säveltäjä Johannes Österlund (s. 1987) Helsingistä sekä freelancer-muusikko ja laulaja, musiikin maisteriksi opiskeleva Mikael Sipilä (s. 1989) Oulusta.

– Kilpailun sovituskilpailuun osallistuneet työt olivat keskenään erilaisia; toinen on klassisempi ja soveltuu selkeästi esimerkiksi yhteislaulun taustalle, kun toisella on viihteellisenä versiona edellytyksiä toimia myös sooloesityksenä. Molempien kilpailuversioiden laulut sointuivat ja soitto oli hyvää, tuomaristo totesi arviossaan.

Raadin jäsenet kuuntelivat kilpailuehdotukset kotonaan ennen kuin kokoontuivat yhteen. Kuvassa Mänttärin sukuun kuuluva näyttelijä–laulaja–ohjaaja Eija Ahvo. (Kuva: Eija Ahvo)

Raati oli valinnasta yksimielinen.

– Koska haluamme myös omalta osaltamme kannustaa Mänttärin sukuun kuuluvia nuoria muusikoita, päätimme palkita molemmat kilpailuun osallistuneet teokset. On myös rikkaus, että meillä laajana sukuna on näin syntynyt kaksi erilaista uutta versiota perinteisestä sukulaulusta. Sukuun mahtuu kaksikin eri versiota sukulaulusta.

Raadin antaman lisätehtävän mukaan palkitut ovat nuotintaneet oman kilpailutyönsä.Raatiin kuuluivat näyttelijä, laulaja ja ohjaaja Eija Ahvo, Helsingin Musiikkitalon kuoron toiminnanjohtaja ja oopperalaulaja (sopraano) Marjut Häkkinen sekä Mänttärin Sukuyhdistyksen hallituksen nuorisovastaava, kilpailun järjestäjä ja muusikko (rumpali) Eetu Pesu.

Sukulaulun sovitukset taltioidaan ääni- ja videotallenteiksi

Raadin päätöksen mukaisesti myös kilpailun palkinto jaetaan eli molemmat voittajat saavat palkinnokseen soitinkauppana tunnetun F-Musiikki Oy:n 100 euron arvoisen lahjakortin.

Sovituskilpailun tulokset julkistettiin hybridimallilla toteutetun Mänttärin Sukuyhdistyksen valtuuskunnan vuosikokouksen yhteydessä lauantaina.

Uudet sukulaulusovitukset on tarkoitus taltioida sukulaulun ääni- ja videotallenteiksi, joita sukuyhdistys voi käyttää eri tarkoituksiinsa.

Kantaesityksensä sukulaulun uudet versiot saanevat loppusyksystä Kouvolan Liikkalassa järjestettävän perinteisen kotiseututapahtuman yhteydessä.

Mänttärin sukulaulu sai ensiesityksensä sukujuhlassa Liikkalassa heinäkuussa 1996.

Sukulaulu sävellettiin alunperin vuonna 1996

Mänttärin suvulla on ollut vuodesta 1996 asti käytössään oma, kouvolalaisen Raija Mänttärin, suvun kunniajäsenen, sanoittama sukulaulu.

– Edeltäjäni ehdotti minulle, että saisiko siitä tehtyä uuden yksinkertaisemman sovituksen. Muutamalta sukumme edustajalta tuli tämän lisäksi idea, että saisimmeko tehtyä jopa sovituskilpailun, Mänttärin Sukuyhdistyksen hallituksen nuorisovastaava Eetu Pesu sanoo.

Sukuyhdistyksen nuorisovastaava Eetu Pesun mukaan kilpailijoille annettiin taiteellinen vapaus toteuttaa oman näköisensä uuden ajan sovitus. (Kuva: Eetu Pesu)

 Sovituskilpailu oli avoin niin suvun jäsenille kuin suvun ulkopuolisille musiikin tekijöille.

 – Lähtökohtana oli, että kappale tunnistettavasti mukailee alkuperäistä, director cantus, rehtori Matti Nikusen sävellystä, mutta oman taiteellisen kädenjäljen annettiin kuulua lopullisessa sovitusideassa, Pesu jatkaa.

Alkuperäinen sukuaulu sai ensiesityksensä Mänttärin sukujuhlan päätapahtumassa Liikkalan VPK-talolla heinäkuussa 1996. Sen lauloi kappaleen säveltäjä Matti Nikunen, jota säesti pianolla director cantus, suvun kunniajäsen Samuli Sipilä, joka on sovituskilpailun toisen voittajan, Mikael Sipilän, isoisä.

Alkuperäisen laulun sävelkulusta Matti Nikunen halusi tehdä maakuntalaulun tasoa olevan juhlavan, mutta korvaan heti tarttuvan melodian. Hän ylisti siskonsa Raija Mänttärin tekstiä Niinipuu-lehdessä 1997.

– Runon luonne on juureva, syvältä suvun historiaa rouhaiseva tiivistelmä ulottuen lopuksi aina ikuisuusnäkemykseen asti.

Mänttärin sukulaulu

Suku sitkeä aamussa Suomen,
vuosisadat tääl elänyt lie.
Tänne saloille, Liikkalan maille,
kulki vaikea, utuinen tie.
Vainon kestivät pitkän ja raskaan.
Kaatoi kaskeksi korpiset maat.
Rakens kotinsa toiveissa huomen.
Suojapaikkana lehmusten haat.

***

Varttui suku ja omansa antoi.
Se tueksi kasvulle Suomen.
Monen kärsimyksien jälkeen nousi
toivosta uusi huomen.
Äänin riemuisin kiittää nyt saamme.
Esi-isät ja -äidit vielä.
Ootte antaneet lahjoja paljon.
Aina evääksi elomme tiellä.

***

Moni lapsi on lähtenyt matkaan.
Kauas valtamerten taa.
Suku maisemaan Mänttärin piirtyy kautta
kaunihin Suomemme maan.
Siunaa Luojamme kaikkia meitä.
Hellä suoja lapsilles anna.
Sukupolvetkin tulevat, Herra.
Käsin vahvoin kotihin kanna.

Sanat: Raija Mänttäri
Sävel: Matti Nikunen