KOUVOLA, LIIKKALA "Nyt kynä mukana, loggaamassa." Näin kuuluu geokätköilijöiden tuorein Mänttärin sukumuseolla tehty kirjaus. Yksi aarre on tallentunut jälleen.

Geokätköilyä käyttävien harrastajien älypuhelinsovellukseen sukumuseolle on paikannettu yhteensä 126 kirjausta. Sukumuseo-kätkö on julkaistu sovellukseen ensimmäisen kerran lähes neljä vuotta sitten eli 20.9.2017.

Liikenne museolle on ollut ajoittain hyvinkin vilkasta: Pyttyläntien, Mänttärintien ja Asemankulman risteys on tullut monelle tutuksi.

– Suvun paikalla on aarre, nimimerkki "Mursuli" päivittää loggauksessaan heinäkuulta 2019.

Suvi ja Onni poikkesivat kätköllä

Kouvolan Myllykoskella asuva Suvi Heikkilä kävi kätköllä yhdessä poikansa Onni Mannarin kanssa.

– Olen nyt saanut hänet innostumaan tästä. Tämä on kivaa ajanvietetettä ja tekemistä lasten kanssa, Heikkilä kertoo.

Heikkilä innostui geokätköilystä vuonna 2017. Hän arvioi olevansa tällä hetkellä aloittelijan ja intohimoisen harrastajan puolivälissä.

– Tämän myötä tulee liikuttua ja nähtyä ihan ihmeellisiä paikkoja, joihin ei normaalisti tulisi mentyä. On tässä tullut nähtyä jo kaikenlaista.

Liikkalan ja lähitienoon alueella runsas kätkörysä

Mänttärin sukumuseon hän bongasi Geocaching-sovelluksesta.

– Kohde oli hymynaamalla merkitty, niin se löytyi.

Mänttärinmäen lähistöltä Liikkalasta ja sen ympäristöstä löytyy tällä hetkellä yli 50 erilaista geokätköä.

– Kätköt vaihtuvat. Välillä haetaan pois vanhoja kätköjä ja laitetaan uusia tilalle. Se on kiva, etteivät kätköt ole aina samoja, Heikkilä sanoo.

Kätköpurkkien koot vaihtelevat mikropurkeista aina kenkälaatikon kokoisiin rasioihin.

– Välillä kohteet on piilotettu tosin hyvin. Joskus ne voivat olla korkealla puussa, kallionkielekkeellä tai muissa pahoissa paikoissa, jolloin tarvitaan apuvälineitä.

Mänttärin sukumuseon alueella on kaksi museorakennusta ja erillinen puucee.

Museokätkön piilottaja omistaa kätkön isälleen

Mänttärin sukumuseolla sijaitsevan peruskätkön on piilottanut 27.8.2017 nimimerkki "Sokke67". Kätkö kulkee nimellä "Mänttärin sukumuseo"

– Omistan kätkön myös isälleni, joka toimi pitkään museon avaimenhaltijana ja kulki ahkerasti suvun juhlissa, vaikka olikin sukuun tullut vävy, hän kirjoittaa geokätkön esittelytekstissä Geocaching-sovelluksessa.

Kätkö sijaitsee Liikkalan kylässä, Mänttärinmäellä, Mänttärin Sukuyhdistyksen omistaman metsikön alueella. Alueella sijaitsee kaksi museorakennusta ja erillinen puucee. Sukumuseon uudistustyö on parhaillaan loppusuoralla.

– Mitään ei saa, eikä tarvise irrottaa, ettei museo murene käsiin. Ole ystävällinen ja jätä auto tien varteen!, "Sokke67" ohjeistaa muita geokätköilijöitä.

Kätkön piilottamisella on sukuyhdistyksen lupa. Kätkö on mikropurkki.

FAKTA
Geokätköily

  • Nykyaikaista aarteenetsintää, jossa haetaan toisten harrastajien piilottamia geokätköjä puhelimen, gps-laitteen tai kartan avulla. Geokätköjä on kaikkialla – kaupungeissa, metsissä, saarissa ja rannoilla.
  • Suomessa on yli 80 000 kätköä ja uusia tulee lähes päivittäin. Maailmalla harrastajamäärä keikkuu yli kuudessa miljoonassa.
  • Kätköjen etsiminen sopii kaikenikäisille ulkoilijoille.
  • Geokätköilyssä käytetään apuna satelliittipaikannusta. Kätköjen tiedot haetaan joko internetistä kätköilijöiden verkkosivuilta tai älypuhelimen geokätköily -sovelluksella. Maailmanlaajuinen www.geocaching.com -sivu sisältää yli 2,7 miljoonan geokätkön tiedot. Tarkkojen sijaintitietojen saamiseksi on ensin luotava oma maksuton käyttäjätunnus geocaching.com -nettisivuille.

>> Lisätietoja geokätköilystä voi lukea tästä