PORVOO Virtuaalinen e-Museo, sukumuseon uudistaminen, geenitutkimuksen eteneminen sekä valmistautuminen ensi vuonna Kouvolan Myllykoskella järjestettävään sukukokouksen ja -juhlaan nousivat keskeiseksi aiheiksi Mänttärin Sukuyhdistyksen valtuuskunnan kokouksessa Porvoossa.

Mänttärin suvun niin sanottujen pitkien juurien selvittäminen käynnissä olevien isä- ja äitilinjan DNA-tutkimusten avulla etenee.

– Tutkimustulokset eivät vielä ole valmistuneet. Niiden valmistuttua järjestämme tutkittaville työpajan, jossa tuloksia analysoidaan, valtuuskunnan puheenjohtaja Anssi Paasivirta selvitti.

Liikkalan Mänttäreistä tutkitaan neljä suoran isälinjan omaavaa miestä ja yksi äitilinjainen nainen. Lisäksi samassa yhteydessä tutkitaan geeniperimä kahdelta Tammelan Mänttäreiden mieheltä.

Aurinkoinen sää helli valtuuskunnan kokousta, joka pidettiin Porvoonjoen rannalla sijaitsevan vaaleanpunaisen talon tilausravintola Levinin kellarissa.

Virtuaalinen museo sai askelmerkit

Vuosi sitten valtuuskunnassa esitellyn ja hyväksytyn virtuaalimuseo-hankkeen askelmerkit ovat tarkentuneet niin, että verkossa toimiva museo olisi valmis heinäkuussa 2020, jolloin Kouvolan Myllykoskella vietetään sukukokousta ja -juhlaa.

Sukumuseon esineistön kuvaaminen alkoi viime elokuussa ja kuvauksia on tarkoitus jatkaa tänä kesänä. Kesän aikana tullaan taltioimaan myös esineistöön liittyviä tarinoita.

– Verkkomuseon tarinapolku tullaan toteuttamaan helsinkiläisen Momeo Oy:n luoman eMuseo-mobiilisovelluksen avulla. Sen lisäksi Niinipuun verkkosivuilla säilyy sukumuseon perusesittely, sukuyhdistyksen verkkoviestinnästä vastaava Niinipuun toimitussihteeri Marko Wahlström kertoi.

Samassa yhteydessä Liikkalan Mänttärinmäen Heinäkalliolla sijaitseva sukumuseo uudistetaan kaksiosaiseksi: entisajan talonpoikaisperheen elämää esitteleväksi Marian ja Matin kamariksi sekä maatalouden tarve-esineiden osastoksi.

Sukuyhdistyksen kunniajäsen Eeva Puustinen (vas.) muistutti kokousväkeä suvun laajasta valokuva-arkistosta ja sen digitalisoinnista. Vierellä sukuyhdistyksen johtokuntaan uutena valittu haminalainen Sirpa Pohjalainen.

Sukuyhdistyksen laaja valokuva-arkisto vaatii huomiota

Työpajaosiossaan valtuuskunta kävi keskustelua sukuyhdistyksen laajan valokuva-arkiston jatkotoimenpiteistä.

– Museovirastoon siirrettyjen valokuvakopioiden lisäksi yhdistyksellä on lukuisa määrä tunnistettuja ja tunnistamattomia valokuvia, kunniajäsen Eeva Puustinen kertoi ja korosti niiden merkitystä.

Valtuuskunta antoi johtokunnalle tehtäväksi selvittää valokuvien ja niihin liittyvien tarinoiden taltioimisen digitaaliseen muotoon.

– Uusiakin valokuvalahjoituksia otetaan edelleen vastaan, valtuuskunnan puheenjohtaja Anssi Paasivirta kommentoi.

Valtuuskunnan vanhin jäsen, sukututkija Reetta Väänänen (oik.) on tehnyt löydön: uuden sukuhaaran. Löytöä tarkastelemassa Eeva Puustinen (vas.), Anssi Paasivirta, Roy Mänttäri ja Marja-Leena Vainio.

Mäntlahdesta on löytynyt uusi sukuhaara

Valtuuskunnan kuopiolainen jäsen Reetta Väänänen on tehnyt taustatyötä ja löytänyt Mänttärin suvusta uuden sukuhaaran, Mäntlahden Reiden suvun.

– Sukuhaara puuttuu muun muassa kokonaan vuonna 2001 valmistuneesta sukukirjasta, Anssi Paasivirta totesi.

Valtuuskunta päätti jatkaa Reiden sukuhaaran vaiheiden jatkoselvitystä. Tehtävään nimettiin pornaislainen Kari-Matti Sahala.

Sukuyhdistyksen laajan sukutietokannan päivitykseen uusien, jo kerättyjen tietojen osalta haetaan ratkaisua.

– Sukutietokantaa laajamittaisesti päivitetty viimeksi vuonna 2007. Sen jälkeen tulleet täydennystiedot on tallennettu erilaisiin tiedostoihin, valtuuskunnan varapuheenjohtaja Olli Sipilä kertoi.

Valtuuskunnan jäsenet selailivat kokouksessaan suvun kuva-albumeita, keskustelivat sukumuseosta ja Niinipuu-lehdestä. Kuvassa Esa Mänttäri (vas.), Iina Wahlström ja Pekka Päivärinne.

Niinipuun mainosmyynti laajenee suvun ulkopuolelle

Niinipuu-lehden tulovirran kohentamiseksi valtuuskunta hyväksyi sukuyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Kaisu Venäläisen ehdotuksen mainosmyynnin laajentamisesta myös sukuyhdistyksen ulkopuolisiin yrityksiin.

– Ajatus kuulostaa järkevältä, kunhan suvun yrittäjät pidetään jatkossakin omana kokonaisuutenaan. Muut ilmoitukset voisivat sijaita niistä erillään, valtuuskunnan jäsen Atte Helminen kommentoi.

Viime vuoden parhaana sukulehtenä viime vuonna palkittu Niinipuu hyväksyttiin viime maaliskuussa kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultin jäseneksi.

Työpajassa kuultiin myös Myllykosken ensi vuoden sukukokouksen ja -juhlan juhlatoimikunnan suunnitelmat ja budjettiluonnos. Juhlatoimikuntaan kuuluvat Minna Mänttäri (puheenjohtaja), Marja-Leena Vainio, Olli Sipilä ja Marko Wahlström.

Kymenlaaksolaisten sukuseurojen yhteistoiminnasta ja sen kehittämisestä saatiin terveisiä Suurnäkin suvun kokouksesta. Lisäksi valtuuskunta sai tiedokseen, että Mänttärin Sukuyhdistys osallistuu omalla osastollaan maamme suurimpaan sukutapahtumaan eli Kuulutko Sukuuni -tapahtumaan, joka pidetään Vantaalla 5.–6.10.

Suvun valtuuskunnan varapuheenjohtaja Olli Sipilä (kesk.) ja valtuuskunnan jäsen Pekka Päivärinne tutkivat J.L. Runebergin suvun jälkipolvikarttaa yhdessä museo-opas Maria Kovasen kanssa.

Olli Sipilä jatkaa valtuuskunnan varapuheenjohtajana

Kokousosiossa valtuuskunta hyväksyi johtokunnan laatimat esitykset viime vuoden toimintakertomukseksi, käsitteli tuloslaskelman ja taseen, kuuli toiminnantarkastajien lausunnon sekä myönsi vastuuvapauden johtokunnalle. Myös esitys tämän vuoden toimintasuunnitelmaksi.

Valtuuskunta tarkasteli myös hyväksymänsä Kestävän kehityksen ohjelman toteutumista.

– Tapahtumien tarjoiluiden järjestämisessä on suosittu biohajoavia tarjoiluastioita, kokousjärjestelyissä on käytetty sähköpostikutsuja ja kokouksiin on järjestetty kimppakyytejä, kokousväki listasi joitakin toteutuneita kohtia.

Valtuuskunta valitsi varapuheenjohtajakseen kuluvaksi vuodeksi vantaalaisen Olli Sipilän.

Johtokuntaan valittiin uutena jäsenenä haminalainen Sirpa Pohjalainen. Paikkansa johtokunnassa uusivat kouvolalaiset Minna Mänttäri, Eetu Pesu, Erkki Mänttäri ja Ari Lehtomäki sekä haminalaiset Sari Riivari ja Kaisu Venäläinen. Kotkalainen Eero Jung ei asettunut uudelleen ehdolle.

Yhdistyksen toiminnantarkastajiksi valittiin uudelleen kouvolalainen Jarmo Lehtomäki ja helsinkiläinen Petra Nyman sekä varalle helsinkiläinen Aki Mänttäri ja pornaislainen Kari-Matti Sahala.

Valtuuskunnan jäsenet ja suvun kunniajäsenet tutustuivat ennen kokoustaan maamme vanhimpaan kotimuseoon eli kansallisrunoilija J.L. Runebergin museoon Porvoossa.

Valtuuskunnan kokouksessa oli paikalla 18 jäsentä 30:stä. Lisäksi kokoukseen osallistuivat sukuyhdistyksen kunniajäsenet Aini Rantanen, Eeva Puustinen, Samuli Sipilä ja Jorma Mänttäri. Kokous pidettiin tilausravintola Levinin kellarissa, joka on saanut nimensä entisajan porvoolaisen viinatehtailija, liikemies Oskar Levinin mukaan.

Valtuuskunta tutustui ennen kokoustaan kansalliskirjailija J.L. Runebergin kotimuseoon. Ryhmä sai kuulla mielenkiintoisia tarinoita Fredrika Runebergin näkökulmasta. Tarinoihin johdatteli museo-opas Maria Kovanen.