Mänttärin sukukirja

Kirja sisältää Tuomas Abrahaminpoika Mänttärin jälkeläisten ja heidän puolisoiden yhtenäiset jälkipolvitaulut nykyaikaan eli vuosituhannen vaihteeseen asti.

Kirjassa on 400 vuoden ajalta yli 60 800 henkilön tietoja, perustietojen lisäksi myös laajasti elämänkertatietoja. Kirjasta löytyy 6 850 eri sukunimeä.

Kirjan alkuosassa on kirjoituksia suvun kantaisästä Tuomas Abrahaminpoika Mänttäristä 1600-luvulta ja muistakin vanhimmista esi-isistä, samoin suvun historiasta ja sukuyhdistyksen toiminnasta.

Kirjassa on kaikki henkilöt käsittävä aakkosellinen henkilöhakemisto, jonka avulla on helppo löytää tietty henkilö. Lisäksi teokseen sisältyy paikkakuntahakemisto, josta voi nähdä samalla paikkakunnalla syntyneiden, vihittyjen tai kuolleiden taulunumerot sekä sitä kautta henkilöiden nimet. Erillisestä asuinpaikkahakemistosta voi selvittää vastaavasti samalla paikkakunnalla asuvat henkilöt. Paikkakunnat on lajiteltu kunnittain ja osaksi kylittäin sekä Yhdysvalloissa myös osavaltioittain.

Kirjassa on myös erilaista tilastotietoa suvusta luetteloineen ja piirroksineen, muun muassa luettelo eniten esiintyvistä suku- ja etunimistä, syntyneiden ja kuolleiden määrä eri vuosina sekä luettelo paikkakunnista ja maista, joissa on eniten sukuun kuuluvia talouksia. Mukana on myös luettelo suvun tunnetuimmista henkilöistä.

Talvi- ja jatkosodan sankarivainajista kirjassa on julkaistu luettelo sekä sotilas- ja kaatumistiedot.

Kirjassa on Kymenlaakson tie- ja kuntakartat, Anjalankosken ja Vehkalahden kyläkartta sekä luovutetun Karjalan alueen kuntakartta.

Kirjaa tehtäessä on huomioitu erityisesti käyttäjän tarpeet antamalla ohjeita oman lähisuvun tietojen tallentamisessa ja esittämällä esipolvikaavio kahtena kappaleena (esimerkiksi kummankin puolison esivanhempia varten). Omien ja oman perheen tietojen tallentamisen voi aloittaa käyttämällä kirjassa olevaa perhekorttia. Lisäksi teoksen kummassakin osassa on tilaa omille muistiinpanoille. Kaikkia näitä myös muihin sukuihin kuuluvat voivat käyttää hyväksen.

Kirjaan kuuluu lähdeluettelo ja käytettyjen lyhenteiden luettelo, jossa on myös käyttöohje. Mielenkiintoisessa luvussa "Me Mänttärit" suvun historia on suhteutettu kronologisesti, "aika-asteikossa", Suomen ja maailman historian merkittävimpiin tapahtumiin. Lukija voi katsoa kirjasta esivanhempiensa elinajat, merkitä ne asianomaisiin kohtiin ja näin eläytyä esivanhempiensa elinoloihin sekä yleensäkin historiaan ja historian merkittävimpiin tapahtumiin.

Laajuus: Kaksiosainen, paino noin 7 kg, sivuja 3 328
Koko: B5 (176 x 250 mm), paksuus lähes 7 cm
Nide: Lankasidottu ja kluuttikantinen
Paperi: 90 gramman taidepainopaperi

Julkaisutunnus: ISBN 951-97896-1-8
Julkaisija ja kustantaja: Mänttärin Sukuyhdistys ry.
Kirjan vastaava toimittaja: Eero Mänttäri

Painopaikka: Karisto Oy, Hämeenlinna 2001