KOUVOLA Joulukaupan käynnistää perinteiseen tapaan marraskuun viimeinen perjantai, Black Friday. Kaupan liiton mukaan moni suomalainen kaupan alan yritys on ottanut varaslähdön kampanjaan ja pidentänyt mustan perjantain koko viikon pituiseksi kampanjaksi.

– Tämä auttaa osaltaan tasaamaan asiakasmääriä vallitsevassa pandemiatilanteessa. Kauppa kannustaa asiakkaita jaksottamaan joulunajan hankinnat mahdollisimman tasaisesti ruuhkien välttämiseksi ja koronan leviämisen ehkäisemiseksi, Kaupan liitto toteaa tiedotteessaan.

Mänttärin Sukuyhdistys osallistuu Black Friday -kampanjaan alentamalla kaikkien julkaisemiensa kirjojen myyntihintaa 50 prosentilla perjantain ja sunnuntain väliseksi ajaksi. Black Weekend -kirjatarjous alkaa perjantaina 27.11. kello 00 ja päättyy sunnuntaina 29.11. kello 24.

– Kirjojen alennusviikonloppu on yhdistyksen historiassa ensimmäinen. Haluamme tarjota suvun jäsenille mahdollisuuden ostaa kirjojamme alennettuun hintaan näin joulun alla, johtokunnan puheenjohtaja Kaisu Venäläinen sanoo.

Sukuyhdistys on julkaissut 2000-luvulla yhteensä neljä kirjaa, joista ensimmäinen on vuonna 2001 julkaistu kaksiosainen sukukirja, joka sisältää 400 vuoden ajalta yli 60 800 henkilön perustietoja. Kirjasta löytyy 6 850 eri sukunimeä.

Yhdistyksen täyttäessä 80 vuotta, ilmestyi Leena Morottajan toimittama historiikkiteos Niinipuun varjossa – Mänttärin Sukuyhdistys 80 vuotta", joka kertoo sukuyhdistyksen vaiheista vuosina 1934–2014.

Mänttärin suvun laajaa valokuvakokoelmaa hyödyntävä "Suku kuvina" -teos puolestaan esittelee sukua kuvien kautta 150 vuoden ajalta.

Neljäs sukuyhdistyksen julkaisema teos on "Elämänpolkuja"kirja, jossa toistakymmentä Mänttäriin sukuun kuuluvaa kirjoittaa oman perheensä tai vanhempiensa ja isovanhempiensa elämästä. Kirjasta saa hyvän kuvan 1900-luvun alun ja alkupuolen elämästä Suomessa. Kirjassa on 240 sivua ja yli 150 valokuvaa.

Mänttärin Sukuyhdistyksellä on muun muassa myynnissä myös juoksupipoja ja tuubihuiveja.

Sukuyhdistyksellä valikoima muitakin tuotteita

Sukuyhdistyksellä on laaja valikoima muitakin sukutuotteita, joita voi tilata verkkosivujen kautta. Valikoimassa on kultaisia ja hopeisia korvakoruja, kultainen solmioneula sekä kultaisia ja hopeisia sukumerkkejä.

Tuotevalikoimaan kuuluvat myös juoksupipot ja tuubihuivit, isännänviirit sekä pöytästandaarit. Yhdistyksen kautta voi tilata myös suruadresseja.

Sukuyhdistyksellä on myynnissä myös valikoima erilaisia suruadresseja.

Black Friday sai alkunsa Yhdysvalloista

Yhdysvaltojen Philadelphiasta 1950- ja 60-luvuilta alkunsa saanut Black Friday -kampanja on perinteisesti käynnistänyt joulusesongin marraskuun lopussa verkkokaupan tarjouksilla.

Joulukaupan kannalta joulukuu on edelleen tärkein myyntikuukausi, mutta viime vuosina muun muassa juuri Black Friday -kampanja on siirtänyt kulutusta entistä enemmän marraskuulle.

– Kaupan yritykset ovat keväästä lähtien tehneet onnistuneesti vastuullisia toimia sen varmistamiseksi, että kivijalkamyymälöissä on turvallista asioida. Niitä jatketaan joulukaupan aikana viranomaismääräykset ja -ohjeet huomioiden, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi toteaa tiedotteessa.

Kauppa kannustaa ennakoivaan ostamiseen

Kaupan liitto toivoo, että vallitsevassa poikkeustilanteessa joulunajan ostostentekoa aikaistettaisiin mahdollisuuksien mukaan.

– Kannustamme asiakkaita tekemään joulun hankintoja jaksottamalla ostokset pidemmälle ajalle ja hyödyntämällä myös verkkokauppaa. Näin meistä jokainen voi vaikuttaa siihen, että ruuhkahuiput tasaantuvat myymälöissä, Kiviniemi jatkaa.

Kaupan liitto muistuttaa myös turvaväleistä ja maskien käytön tärkeydestä tehtäessä jouluostoksia kivijalkamyymälöissä.

>> Sukutuotetilauksen voi tehdä sähköisen verkkolomakkeen kautta.

>> Sukutuotevalikoimaan voi tutustua tästä